Ситуацията около КТБ може да се отрази негативно и на кредитирането, прогнозира БНБ

Ситуацията около КТБ може да се отрази негативно и на кредитирането, прогнозира БНБ

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Кризата около КТБ е възможно да се отрази негативно върху кредитирането, посочва БНБ в последното издание на тримесечния "Икономически преглед", който обхваща периода на второто тримесечие на 2014 г.


В края на този период банковата система беше разтърсена от събитията около поставената под специален надзор КТБ и подкрепената с ликвидност ПИБ.


В прегледа на БНБ за тримесечието не се споменава никъде за ситуацията около ПИБ (трета по размер на активите в сектора) и ефектите в системата от това, а анализ на случая с КТБ и последствията от това за сектора и пазара почти липсва, съобщава "Капитал daily".
Според анализа на централната банка ситуацията около КТБ може да доведе до по-висока предпазливост от страна на банките при отпускането на заеми и от друга да подхрани нежеланието на бизнеса и потребителите да вземат нови кредити.


През втората половина на 2014 г. БНБ очаква тенденцията към понижение на лихвите по депозитите да продължи. Това ще се определя главно от високата ликвидност на банковата система, понижаването на лихвените равнища на паричния пазар в еврозоната и сравнително слабото търсене на заемни ресурси, посочват от централната банка.


Прогнозите й за лихвите по кредитите са те да се колебаят около достигнатите нива. От БНБ допускат, че вътрешната политическа несигурност може да повлияе негативно на пазара и на цената на българските ДЦК, което би могло да се отрази и върху лихвените проценти по кредитите и депозитите в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK