Литва намали с норвежката "Статойл" зависимостта си от "Газпром"

"Газпром" също разработва бизнеса с втечнен газ, но той е в Далечния изток и е ориентиран към азиатските пазари.

© Reuters

"Газпром" също разработва бизнеса с втечнен газ, но той е в Далечния изток и е ориентиран към азиатските пазари.Литва, която през юни откупи дела на "Газпром" в местните газови компании Lietuvos dujos и Amber Grid., продължава да намалява зависичостта си от руския енергиен монополист. В четвъртък литовската държавна компания "Литгаз" ( Litgas) и норвежката "Статойл" (Statoil) подписаха 5-годишно споразумение за доставка на втечнен природен газ, което ще засдоволи около 16% от нуждите на страната. Според "Газпром" сделката е политическа.


В съобщението на "Литгаз" се казва, че от 2015г. ще получават по 540 милиона куб. м газ годишно. Това ще става на терминала в Клайпеда – в него бяха инвестирани около 700 милиона евро и той трябва да заработи през декември.


Досега Литва задоволява 100% от нуждите си чрез доставките на руски газ – 3.2 млрд. куб. м за 2012г., 2.6 млрд. куб. м за миналата година и 1.39 млрд. куб. м през първото полугодие на настоящата.
За балтийските държави като цяло и за Литва в частност "Газпром" като монополист е установил една от най-високите цени сред европейските си клиенти. По данни на отчета на компанията през второто тримесечие цената за трите балтийски републики е била $430.7 за 1000 куб.м.


В новия договор на Литва цената е обвързана с газовия индекс на Великобритания (NBP Index). Показателят му от последните четири месеца показва, че литовците би трябвало да плащат на "Статойл" в рамките на $346–384 за 1000 куб. м., обясняват от "Литгаз".


Генералният директор Доминикас Тучкус казва, че наистина цената е сезонна и в особено студено време се покачва, но добавя, че "този договор е със стратегически характер и ни дава възможност за достъп до алтернативни източници". Споразумението, оценявано на около 0.96-1.15 млрд. долара, позволява и на други литовски компании да купуват газ на международния пазар от различни производители.


Компанията е готова да купува и по-големи обеми от договорените – тя вече е сключила 12 меморандума за намерение с глобални доставчици на пазара за втечнен газ. Терминалът в Клайпеда е проектиран за около 2-3 млрд. куб. Газ годишно, но може да увеличи мощностите си до 4 млрд. куб.м.


Сергей Куприянов, говорител на "Газпром", коментира, че "това споразумение не е икономическо, а чиста политика". По думите му втечненият газ е "скъпа работа, защото Азия вдига високо летвата".


Валерий Нестеров, анализатор от Сбербанк CIB, смята, че в крайна сметка газът от тръбите е по-евтин и Литва ще трябва да плаща на норвежката компания десетки милиони долари повече, "но това е цената за независимостта от руския газ". Той припомня, че през май на фона на започнали преговори на Литва с алтернативни доставчици "Газпром" е сигнализирал готовност да отстъпи от 480 на 370 долара за 1000 куб. м., но е било очевидно, че във Вилнюс няма да се откажат от плановете за разнообразяване на източниците.


Съседите на Литва също търсят начин да ограничат зависимостта си от Русия – тази седмица бе съобщено, че Естония и Финландия планират да прокарат по дъното на Финския залив газопровод Balticconnector, свързващ газовите мрежи на двете страни.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Весело

  Доларовия поток към Масква е намалял с 16% , до пълно отрязване на 100%.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 2. 2 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  когато повече такива политически решения се отразят на финансите на Газпром, то тогава крайният ефект от тези политически решения ще е икономически

  РЕФОРМИ !
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  Сергей Куприянов, говорител на "Газпром", коментира, че "това споразумение не е икономическо, а чиста политика". По думите му втечненият газ е "скъпа работа...
  -------------------------------------------------------------------------
  РУСКИЯТ ТАВАРИШ,без да иска е НАПРАВИЛ СТРАХОТНА АНТИРЕКЛАМА на РУСИЯ.
  По думите му ДОРИ НАЙ-СКЪПАТА РАБОТА ИЗВЪН РУСИЯ Е ПО-ЕВТИНА ОТ ГАЗПРОМОВСКАТА РАБОТА,ха-хаааааааа......
  ГАЗПРОМ сам ще се загроби с досегашната си политика на шантаж и рекет.
  Айде,сега Литва,след това и останалите мющерии ще избягат от Газпром.

 4. 4 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Напредничави народи са прибалтийските републики. Ама това защото са се напатили от руска агресия. Газпромците били склонни на 25% намаляване на цените. Айде нема нужда!

 5. 5 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Диверсификация на доставките-така прави всяка разумна държава,но не мисля ,че ще се откажат и от руския газ!

 6. 6 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":
  Газпром няма собствена полизика. Зова е полизиката на Кремъл.След 5 години Русия ще изнася 50% по-малко газ на запад от сега.Дали ще го компенсират с износ за Китай и на такива цени е друг въпрос.

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  [quote#6:"magelan"]Дали ще го компенсират с износ за Китай и на такива цени е друг въпрос. [/quote]
  Да,ще кацнат на Китай.
  Само,че тогава Китай смело ще им предложи на първо време най-много 1/3 от това,което ЕС е плащал досега.
  И СССРусия ще приеме с благодарност.
  Защото алтернатива е да ОСТАНЕ НАСАМЕ С ГАЗА СИ.

 8. 8 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1276 Весело

  Дано и ние скоро го сторим

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  75% от износа на Русия е горива и суровини. Хубавото тепърва предстои.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  "За балтийските държави като цяло и за Литва в частност "Газпром" като монополист е установил една от най-високите цени сред европейските си клиенти. По данни на отчета на компанията през второто тримесечие цената за трите балтийски републики е била $430.7 за 1000 куб.м."
  "литовците би трябвало да плащат на "Статойл" в рамките на $346–384 за 1000 куб. м., обясняват от "Литгаз"."

  Цената от Статойл е доста по-ниска.
  Политическата е другият голям плюс от сделката.
  Блазе на литовците - де и при нас такива управляващи, ама те си ги избират такива!!
  Българинът харесва социалисти и техните клонинги!

 11. 11 Профил на garansia
  garansia
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Генералният директор Доминикас Тучкус казва, че наистина цената е сезонна и в особено студено време се покачва, но добавя, че "този договор е със стратегически характер и ни дава възможност за достъп до алтернативни източници"."

  Нека да видим на практика какво ще се случи. Да си спомним как Полша обяви, че има шистов газ за 300 години, а сега подвиха опашка.

 12. 12 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":
  Като на уж близки руснаците са продавали на Литва на цена която е от най-високите ... Не е зле човек да се замисли над това...И като виждат че губят позицията на монополист "сигнализират" че могат да свалят цената и то драстично!! И се оплаква от политическо решение на Литва.... Боже Боже колко са зле..

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Литва бе, Литва! С две трети територия на БГ и с 3 млн. население. А андрешковците още чакат Годо да им построи конекторите със съседите и в същото време закачливо намигат на варварите за "Южен поток". Пълна отврат сме.

 14. 14 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1302 Гневно

  "Той припомня, че през май на фона на започнали преговори на Литва с алтернативни доставчици "Газпром" е сигнализирал готовност да отстъпи от 480 на 370 долара за 1000 куб. м., но е било очевидно, че във Вилнюс няма да се откажат от плановете за разнообразяване на източниците."
  Виждате ли какво прави конкуренцията? Сваля цените на монополиста!
  България вместо да инвестира пари в диферсификация - построяване на газов терминал - тези пари ги дава за Южен паток, та окончателно да се заглобим за Газняма и да няма отърване завинаги от монополиста!
  Изключително вреден е за нас Южен паток! Изключително!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 15. 15 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1570 Любопитно

  "Газпром" е сигнализирал готовност да отстъпи от 480 на 370 долара за 1000 куб. м., но е било очевидно, че във Вилнюс няма да се откажат от плановете за разнообразяване на източниците.

  Тоест Гъзпром директно е предложил пари срещу прекратяване на проекта. В прав текст си казват ,че са готови да дадат подкуп за да остане страна 100% зависима от тях.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#14] от "skara":

  Газов терминал в Черно море е под голяма въпросителна първо, защото Турция се опъва под благовидния предлог, че Босфора е претоварен и второ, имат съвпадение на интересите с варварите от север. Виж конвенцията за проливите, Монтрьо 1936.

 17. 17 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  [quote#16:"Lemmy"]
  До коментар [#14] от "skara":
  Газов терминал в Черно море е под голяма въпросителна първо, защото Турция се опъва под благовидния предлог, че Босфора е претоварен и второ, имат съвпадение на интересите с варварите от север. Виж конвенцията за проливите, Монтрьо 1936.[/quote]

  Да, това го знам! Но едно участие в гръцкия терминал до Солун е съвсем друга работа! Съвсем!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 18. 18 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 607 Неутрално

  [quote#4:"mar_x"]Напредничави народи са прибалтийските републики. Ама това защото са се напатили от руска агресия.[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  А ние българите руския рекет и агресия все още наричаме "българо съветска дружба".

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 19. 19 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1081 Весело

  Хахахаха, литовците ще плащат на норвежкия износител със 100 долара по-евтино за газа, но според северноазиатските варвари сделката била политическа. Тия са недостижими в наглостта си.

 20. 20 Профил на Внимание! Говорит Москва!
  Внимание! Говорит Москва!
  Рейтинг: 221 Любопитно

  [quote#9:"Роспотребнадзор"]75% от износа на Русия е горива и суровини. Хубавото тепърва предстои[/quote]Кое, откриването на перпетуум мобиле ли?

  http://bit.ly/1z9W5zp

  Или може би ще настъпи шистова революция?

  http://youtu.be/mityZWUMSxg http://youtu.be/c2TaJ3V55Ac
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#13:"Lemmy"]А андрешковците още чакат Годо да им построи конекторите със съседите и в същото време закачливо намигат на варварите за "Южен поток".[/quote]

  Забележи, че тези интерконекори са европейски проекти ....
  http://bnr.bg/horizont/post/100414201
  "Конекторът вече позволява да се смени посоката на подаване на газ като алтернатива за България. Страната ни има възможност да се снабдява с газ от Азербайджан след пускане в действие на Трансадриатическия газопровод. "

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#16] от "Lemmy":

  А защо трябва задължително терминалът да е в Черно Море? Най лесно би било да се построи общ терминал, заедно с Гърция на нейна територия. Така се избягва проблема с Босфора.

 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#20:"Внимание! Говорит Москва!"]Или може би ще настъпи шистова революция?[/quote]

  Да, вие я проспахте. Идва и нова, още по страшна за Русия. ГАЗХИДРАТИ! И знаеш ли защо, ватенке? Защото Китай има огромни находища на газхидрати. МУАХАХАХАХХАХА!

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на Внимание! Говорит Москва!
  Внимание! Говорит Москва!
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#15] от "Karelson":

  Че то капитализмът си е подкуп, отвсякъде, бе! Един продавач(като теб) продава стоката на каквато цена може да измъкне от клиента. Защо, според теб, има намаления на стоки, достигащи 80, 90%(дори и над)? Да си чувал, за този англосаксонски израз?:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fire_sale

  А уж се бараш магазинер!? Хем си срам, за баща си, хем за дедо си- генерала от ДС.[quote#15:"Karelson"]"Газпром" е сигнализирал готовност да отстъпи от 480 на 370 долара за 1000 куб. м., но е било очевидно, че във Вилнюс няма да се откажат от плановете за разнообразяване на източниците.

  Тоест Гъзпром директно е предложил пари срещу прекратяване на проекта. В прав текст си казват ,че са готови да дадат подкуп за да остане страна 100% зависима от тях[/quote]

  http://youtu.be/mityZWUMSxg http://youtu.be/c2TaJ3V55Ac
 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  До коментар [#17] от "skara":

  Дай Боже да участваме в гръцкия терминал.

 26. 26 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Литва показва правилния път, за 700 млн са си направили терминал, през който ще могат да задоволят потреблението си.
  Българското потребление също е около 3 млрд кубика, 90% от които са внос от Газпром, така че нашите политици ако наистина искат да сме по-малко зависими от един-единствен доставчик, спокойно могат да задействат такъв проект, и ще ни излезе 3 пъти по-евтино от Южен Поток.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4360 Весело

  [quote#20:"Внимание! Говорит Москва!"]Или може би ще настъпи шистова революция?[/quote]
  Тя вече настъпи,дарахой тавариш,
  И РУСИЙКАТА ВЕЧЕ Я ПРОСПА.
  По признанията на самия Путин.
  Наистина,НАЙ-ХУБАВОТО ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ.
  ФОРУМНИТЕ ТРОЛОВЕ ЩЕ ГО УСЕТЯТ ПЪРВИ.
  КРАЯТ НА РУСИЯ в този неин вид се очертава да е ПИЩЕН И ЗАПОМНЯЩ СЕ
  Ха-хааааааа......

 28. 28 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3057 Весело

  Браво на Литва!

  А за НямаГазПром, един по един клиентите ще си отиват. Украйна ще си тръгне след като бе рекетирана с цели 7 милиарда долара за газ който никога не е ползвала.

  И тази година 10% по- малки печалби, намаления от 10% всяка от предишните три години, догодина още 10%, намален добив поради липса на инвестиции. И накрая мужиците пак ще загризат дулата на оръдията от глад.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4056 Неутрално

  ,,Литва намали с норвежката "Статойл" зависимостта си от "Газпром",,

  Значи така, Литва може да намали замвисимостта си от Газпром, а ние направо се освобождавяме от Гадпром с този ЮП. Направо да ни завижда човек. Другите прости страни си правят конекторни връзки с две три държави ние си правим цял тръбопровод с един единствен доставчик.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Икономиката и мполитиката са взаимосвързани. Браво на Литва. На нашите продажни гащници в Парламента ще им дойде ли някога на акъла да работят за българските интереси ?

  E PLVRIBVS VNVM
 32. 32 Профил на Внимание! Говорит Москва!
  Внимание! Говорит Москва!
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#31] от "PavelCZ":

  Много си прав! Който иска капитализъм, ще си плаща(по- скъпо), за удоволствието. Да перифразираме:

  Политиката е продължение на икономиката, с други средства.

  http://youtu.be/mityZWUMSxg http://youtu.be/c2TaJ3V55Ac
 33. 33 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ето такива трябва да бъдат и нашите управляващи,но досегашната триглава ламя(БСП,ДПС и Атака)правиха всичко възможно да ни вържат с вериги за Русия!

 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 922 Неутрално

  [quote#6:"magelan"]След 5 години Русия ще изнася 50% по-малко газ на запад от сега.Дали ще го компенсират с износ за Китай и на такива цени е друг въпрос. [/quote]

  Отговорът е- последната сделка на Путин с китайците за строителството на газопровод е на цена 350 долара за 1000 кубика. Казват, че това е съвсем малко повече от производствените разходи. От тази по-неизгодна за Русия сделка здраве му кажи! Путин си мисли, че по този начин изнудва европейците и Запада, плашейки ги с насочване на тръбите към Азия. В същото време европейците са казали аман от Русия и търсят други енергийни източници. Ще ги намерят. А и алтернативните енергии набират страшна сила.

 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#32:"Внимание! Говорит Москва!"]Много си прав! Който иска капитализъм, ще си плаща(по- скъпо), за удоволствието. Да перифразираме:

  Политиката е продължение на икономиката, с други средства.[/quote]

  Най-скъпо ни излиза дружбата с "братска" Русия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Никой не трябва да има нищо общо с болшевишкия башибозук от Кремъл.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  [quote#33:"protivbspdpsatak"]досегашната триглава ламя(БСП,ДПС и Атака)правиха всичко възможно да ни вържат с вериги за Русия![/quote]

  До коментар [#33] от "protivbspdpsatak":

  И ГЕРП уважаеми, да не забравяме.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Заслужават поздравление, че вече са направили нещо реално и много е важно и ние да си вземем някаква поука от цялата работа. Да не говорим, че Газпром ни продава още по скъпо газта на нас, в сравнение с прибалтийците.
  А ако генерално разглеждаме въпроса за газовите отношения Европа-Газпром, др.Путин доста обърка стъпките, особено с включването на Украйна в двойния сценарии - груба анексия на територии и на практика необявена но реална война и газовия рекет към страната и към Европа за силово налагане на Южен поток.
  Това може да има само един резултат, да катализира процеса на диверсифиция на газовите доставки, нещо, което въпреки че е на дневен ред, все пак се отлагаше преди кризата в Украйна, а днес този въпрос стои с много по-голяма острота и действията на прибалтите са очевидна илюстрация.
  А да се опитаме да си представим, какво ще се случи, като например в Полша започне промишления добив на шистов газ ( само думата шистов, кара Милер да изпада в транс).. да си му мисли др.Путин и умните му съветници, какви ябълки и домати ще ядат и къде ходят по нужда гладните.

 46. 46 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#5] от "pilis":

  Не им трябва да се отказват. Когато имаш повече от един доставчик, можеш да лавираш. Руснаците като си свалят цената, пак ще внасят от тях, което просто си е право на избор... А правото на избор мисля, че е най-важно.

  Captain Jack
 47. 47 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ясно е, че Европа не може (или поне не в близко бъдеще) без руски газ. Въпросът не е да не се ползват руските ресурси, за да натрием носа на кремъл. Въпросът е да се покаже на Газпром, че има начини да му се ограничи печалбата, от където (надявам се) ще последва разбирането на руска страна, че е много по-добре за от чисто бизнес гледна точка да предлагаш по-добър и по-евтин продукт на клиентите си ,отколкото да го налагаш с груба сила.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 48. 48 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Ние пък искаме да сме пак 16-та република.

 49. 49 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Значи можело !! А у Българско защо не става, а ?!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 50. 50 Профил на Heimatarbeiter
  Heimatarbeiter
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Браво! Така се прави! При наличието на силна конкуренция и диверсификация, хем цените ще падат, хем на разни олигарси ще им е по-трудно да се месят във вътрешните дела на държавите чрез газов рекет.

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7712 Неутрално

  Къде е Литва,къде сме ние.

 52. 52 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Гневно

  До коментар [#43] от "Чарли, който НЕ обича БСПдпс АТАКАббц и ТИКВИ!":

  Как ГЕРП( ГЕРБ) са ни вързали с вериги за Русия???? ГЕРП(ГЕРБ) спряха Беля-не и Южен Паток!

 53. 53 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Израел е готов да достави на Европа газ на стойност 60 милиард $. Около 6,25 трилиона кубични фута (180 милиарда кубични метра) газ от израелските находища "Тамар" и "Левиатан" се планира да достигнат до заводите за сгъстяване на газ в египетските градове Дамиета и Идку и от там за Европа. Договора трябва да бъде подписан до края на тази година. По рано се предполагаше че Израел може да достави газ на Европа чрез Турция, обаче вече е ясно че при исламисткото правителство на Турция това е невъзможно.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 54. 54 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Горе забравих да постна линка. Ето го:
  цhttp://www.bloomberg.com/news/2014-08-20/israeli-gas-to-reach-global-market-via-pipelines-to-egypt.html

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 55. 55 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Литовците и изобщо балтийците са умни хора.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK