Свързани с ДПС животновъди са сред лидерите по субсидии

Свързани с ДПС животновъди са сред лидерите по субсидии

© Георги КожухаровФирми на животновъди, които са сред лидерите по получени европейските и националните земеделски помощи, са свързани с ДПС. Това показва справката по Закона за достъп до обществена информация за 20-те компании, които за последния сезон са получили най-големи суми от бюджета по програмата за животновъдство, съобщи "Капитал Daily".


В същото време животновъдите са взели едва 5.5% на сто от помощите, предвидени за тях, зърнопроизводителите и отглеждащите тютюн.


За последната кампания (есента на 2013 - зимата на 2014 г.) разпределените средства са за близо 110 млн. лв, които се разпределят по различни схеми за подпомагане на крави, биволи, овце, кози и др. Получателите на средствата годишно около 30 хил., които отглеждат над 950 хил. животни.
Трети в класацията по усвоени субсидии за отглеждането на животни е от пловдивско - "Комсо". Собственик на компанията е Благой Каймаканов, който е брат на Венцислав Каймаканов, доскорошен областен управител на Пловдив и според медиите беше от квотата на ДПС, но от партията на Доган отричаха. От отчета на дружеството за 2013 г. се вижда, че една трета от приходите му са от субсидии - за отглеждани площи и за животни.


В групата на най-големите получатели на европейски субсидии е и фирмата ЕТ "Асотекс - Хамза Чакър", която е собственост на бившия зам. областен председател на ДПС в Разградска област Хамза Чакър. Компанията има кравеферма в община Кубрат, отглежда още овце, има инвестиции в зеленчукопроизводството.


Името на Чакър нашумя покрай отстраняването на бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев. Друмев беше обвинен, че неправомерно е сключил договори за наем на офиси за фонда, които били предплатени за няколко години напред, като единият от тях беше с фирма, собственост на Хамза Чакър.


Компанията "Караджа-Фаг" - Исперих, която е получила над 172 хил. лв. субсидии за животновъдство. "Караджа- Фаг" е собственост на Гюнай Хюсмен. Самият той е бил кмет на Исперих от ДПС в края на 90-те години, когато е свален от поста със скандал заради започнало разследване за злоупотреба с власт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK