Цветан Василев използвал КТБ както хората портфейлите си, казва прокурорът по делото

Цветан Василев използвал КТБ както хората портфейлите си, казва прокурорът по делото

© Надежда Чипева, КапиталМажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е използвал банката както хората портфейлите си, коментира пред "Труд" Иван Гешев, прокурор по казуса с банката.


"Аз имам опит като оперативен работник, следовател и прокурор, виждал съм много, но съм ужасен от мащабите на това, което се е случвало в банката", допълва Гешев.


Той не приема тезата, че прокуратурата се е провалила по случая след като наскоро бяха освободени и последните задържани в разследването, защото наказателното производство се преценявало по крайния резултат.
От думите му се разбира, че той и екипът му ще протестират пред Софийския апелативен съд определението на по-долната инстанция - Софийски градски съд (СГС), с което беше обявено, че изчезналите от банката 206 млн. лв. не са откраднати от Цветан Василев, а са взети назаем от неговата фирма "Бромак".


Според прокурора съдия Христинка Колева от СГС неправилно е изтълкувала доказателствата.


Колева отхвърли съдебно-счетоводната експертиза, на чието основание прокуратурата смяташе, че задържаните под стража са извършили престъпление.


Гешев казва, че досега е установено, че малка част от изчезналите 206 млн. лв. са били употребени в политическия проект на Бареков, а за останалите се проверява къде са.


По-нататък в процеса ще се чуе и за отпусканите кредити и връзката им с разпитваните до момента служители на банката, посочва Гешев като казва, че мерките за неотклонение доскоро за главната счетоводителка и заместничката й са били обвързани единствено с липсата на милионите, за които първоначално беше казано, че са изнесени в чували.


В хода на разследването стана известно, че в банката са намерени документи, на които са били залепени бележки с указания за укриване. Част от бележките, по думите на Гешев, гласяли: Да се крият от одиторите", да не се дават на орките" (което вероятно е препоръка по адрес на разследващите), "Да не се дава да проследят паричните потоци".


Прокурорът посочва, че комуникацията с БНБ по случая е трудна, макар че се предоставят поисканите от разследващите данни. "За мен е странно как в БНБ 20 дни са имали твърдението на главния касиер на КТБ, че са изнесени милиони в чували, а не са могли да установят, че това не е станало по този начин. ние го установихме само за три дни", посочва Гешев.


Той подчертава, че пряка връзка между функционирането на КТБ и работата на разследващите няма, защото "съдбата на банката е в ръцете на БНБ".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK