"Икономист" прогнозира още нестабилност и слаб растеж за България

"Икономист" прогнозира още нестабилност и слаб растеж за България


България едва ли ще се върне скоро към относителната политическа стабилност от преди 2013г., икономиката й трета поредна година ще расте едва-едва, а бизнесът трябва да внимава за внезапно вдигане на данъци през 2015г. и за слабо работещи администрация и правораздаване.


Това са основните препоръки в обновената оценка на политическити и икономическите рискове за България, направена от Икономист интелиджънс юнит".


В пакета от 19 август, обвхащащ макропоказатели и елементи на политическата стабилност, анализаторското звено на списание "Икономист" завявява, че на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври е много вероятно победител да е ГЕРБ.
"Но партията няма да постигне мнозинство в Народното събрание и според резултатите от вота ще трябва да избира между два сценария - да управлява с правителство на малцинството (както беше през 2009-2013г.), а вторият – да сглоби коалиция. Какъвто и избор да направи, едва ли България бързо ще се завърне към политическата стабилност преди февруари 2013г. Причината е, че кабинет на малцинството винаги ще е застрашена от загуба на вот на недоверие, а в коалиция може непрекъснато да има спорове каква политика да се води. Бизнесът трябва да се подготви за продължителен период на несигурност, докато се появи новото правителство и министрите установят властта си след 18 месеца нестабилност."


Анализаторите на EIU смятат за малка опасността от терористичен атентат или рекет от организираната престъпност срещу предприемачите.


По-голяма е вероятността да продължат проблемите със слабата правосъдна система и замразяването на еврофондове. Механизмът за проверка на това доколко България спазва поетите пред ЕС ангажименти ще се запази още няколко години. През това време бизнесът да не разчита, че страната може пълноценно да се възползва от отпуснатите й средства от бюджета на ЕС, допълват от "Икономист".


По отношение на ефективността на администрацията EIU отбелязва, че кабинетът "Орешарски" не е успял да започне модернизирането и по-добрата й организация, защото през повечето от 14-те месеца на власт се е занимавал да ограничава щетите от избирането на Делян Пеевски за директор на контраразузнаването. "Тази задача остава за новото правителство, но по принцип слабостите при публичните услуги ще продължат да представляват значителен риск в правенето на бизнес и чуждестраннит екомпании вероятно ще предпочетат да използват местни представители при работа с бюрократите."


Според "Икономист" новото правителство в София ще е под силен натиск от ЕС да се бори с корупцията и че остава значителен рискът под този предлог властта да се меси в ръботата на бизнеса. Като прогнозират, че при ГЕРБ тази намеса би била по-слаба в сравнение с управлението на БСП и ДПС при Пламен Орешарски, анализаторите съветват бизнесмените да поддържат счетоводството си изрядно и готово за внезапни проверки, както и да се подготвят за забавяне на пратките си по митниците.


Може би най-тежката присъда за условията за бизнес в България се съдържа в частта за регулаторната и правната рамка. "Когато правите бизнес в България, трябва да знаете, че можете да попаднете в продължителни и скъп процедури, опитвайки се да спазвате закона. Освен това има риск в съдебния процес местните компании да бъдат фаворизирани пред чуждестранните, независимо, че формално са равни пред закона. Всички политически партии говорят за нуждата да се подобри ефективността на правосъдната система, но вероятно ще продължат да се сблъскват със сенчести интереси и ще е нужно доста време преди да се забележат ползите от каквато и да е промяна."


От EIU предупреждават, че дори в един момент съпротивата от сенчестите интереси да намалее, ще е нужно време да се създаде група от добре образовани и добре платени съдии, за да се заличи корупцията в съда. За илястриране докъде се простира ппроблемът, анализаторите припомнят спирането в последния момент на назначаването през ноември 2011г. на Венета Марковска в Конституционния съд след натиск от ЕС.


"Предвид продължаването на подобни практики (…) бизнесът вероятно ще предпочете да избягва позоваването на българското законодателство. Предприемачите могат да подготвят договорите си така, че специално да се определя съгласно чие законодателство (например английското) и под каква форма (например Съдът на Англия или арбитражен трибунал) ще си уреждат споровете."
В икономическата част от анализа на рисковете се изтъква зависимостта на страната от мудното възстановяване в еврозоната. "Но основният ни сценарий остава този за ускоряване на растежа от 1.5% от БВП през 2014г. На 2.5% от БВП през 2015г." Авторите казват, че двигател на този растеж ще е износът, докато вътрешното потребление ще е потиснато. Водещ риск за сценария за растеж остава по-бавното от очакваното увеличаване на външното търсене на българския износ (особено в Германия и Турция, но също така и в Украйна и Русия) в комбинация с нуждите на страната от външно финансиране, допълват те. "Икономист" отново напомня за опасността от пренасяне на проблеми с гръцките банки (контролират 22% от активите на банковия сектор в България и може заради проблеми в Гърция да бъдат принудени да свият още кредитирането на Балканите) и съветва бизнеса да пише плановете си с възможност за 2014г. като "трета поредна година на анемичен растеж".


Всички партии заявяват, че стоят зад валутния борд и валутните резерви за поддържането му са достатъчни, като е много малка вероятността да се стигне до голям дефицит в търговията или по текущата сметка, където тенденцията е обратната и през 2013г. дори има излишък. Все пак, ако се стигне до такъв сценарий, логичната реакция на България би била да се плибегне до временен контрол над вноса (например на луксозни стоки или някои суровини) с цел съхраняване на валутния борд, посочват от EIU.За състоянието на банките се споменава кризата с КТБ и потенциалните рискове от гръцките финансови институции, но се казва, че като цяло секторът изглежда с достатъчна капитализация и висока степен на ликвидни активи относително задълженията и проблемните кредити. "Глобалната икономическа криза обаче ни показа колко бързо може да се изпари доверието към конкретни банки. Ако това се случи и се развие банкова криза, то тогава българските власти най-вероятно ще потърсят външна финансова подкрепа за банковата система."


Относно данъчната политика от "Икономист" задържат вниманието си върху ДДС, макар и с уточнение за малка вероятност от промяна в този сектор. Причината да се фокусират върху ДДС, авторите на анализа казват, че са силно намалелите приходи в бюджета по тази линия – основно заради свитото потребление и дефлацията. EIU припомня и думите на Бойко Борисов от началото на 2010г., че може да се вдигне ставката по ДДС (след което бързо се е отказал от идеята).


Фискалната ситуация се подобри значително спрямо онова време, продължават от "Икономист" - бюджетният дефицит падна до 0.5% от БВП през 2012г., покачи се до 1.8% през 2013г., а прогнозата за 2014г. предвижда 2.2% дефицит. "Ако икономическата активност намалее – което не е нашият основен сценарий – дефицитът може да се покачи още и да принуди правителството да обмисли вдигане на ставката по ДДС."


С по-висока (макар и определена като "умерена") е вероятността да се пипа данъчното законодателство според това какви са икономическите показатели през 2015г., предупреждават от "Икономист". Може да бъдат засегнати ДДС, данъкът върху доходите на физическите лица и корпоративния данък. "Ако представянето на икономиката се окаже по-слабо от прогнозираното, може да бъдат променян както нивото на ставката, така и данъчната основа."

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3595 Весело

  Тавата е празна. Нема да има и постна пица...

 2. 2 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 636 Весело

  "внезапно вдигане на данъци през 2015г"???

  КОЙ, КОЙ, КОЙ ще ги вдига тези данъци?

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 3. 3 Профил на vigilo_confido
  vigilo_confido
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Така ще бъде докато има хора на които им е удобно да живеем в безвремие и още повече, докато им го позволяваме.

 4. 4 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 636 Весело

  "бизнесът трябва да внимава ... и за слабо работещи администрация и правораздаване."

  Като гледаме кой се задава да управлява, не само трябва да се внимава, ами и двете неща са гарантирани отсега

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1306 Весело

  Малей, колко удара по пръстите...

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Ние си го знаехме и без Икономист.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Всичко, казано в статията може да се избегне с един много прост и елементарен ход от страна на всеки от вас - на 5-ти октомври излезте и гласувайте!
  В подписа ми пише как

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 456 Любопитно

  Интересно какво да прогнозира след всичко,което се случи?!

  haokarapora
 9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 645 Весело

  Абе тия Икономист да не са комунисти? Те не знаят ли, че чудото от Банкя ще спечели 121 депутата и пак ще управлява.
  Да ги видя тогава как ще извиняват, когато тук тече мед и масло от чешмите

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 10. 10 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не са виновни само политиците, за това, че тъпчем на едно място.На младите не им се работи, родителите им са тарикати, всеки иска да минава между капките, да има само права, но не и отговорности.

  Манталитетът ни е сбъркан, трябва да озрее обществото и тогава да се надяваме на нещо по-добро.Т.е. още поне 20 години - общо да стана 45, колкото сме били под комунистическо робство.

  The things you own end up owning you
 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Много сериозна и смущаваща прогноза.Явно отстрани се вижда по-ясно нашето дередже...

  Tony
 12. 12 Профил на it
  it
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viscount Ganyo":

  Хазната е празна - не могат да се изплатят дори гарантираните депозити в КТБ - задават се нови заеми. Е, толкова ли е трудно да се превиди, че следващата стъпка ще е увеличение на данъците? Парадоксът е, че 10% данък го въведе ляво правителство, а сега най-вероятни ще го отмени дясно такова.

 13. 13 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ГЕРБ отново ще дерат кожи ,но този път от щавени овце.
  А олигарсите ще са отново харашо.

 14. 14 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Така е било, така ще бъде и занапред в България. Ако дадат прогноза за нестабилност и крах за бъдещите 20 години, няма да сбъркат.

  Да живее България и българският народ.
 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  "ще е нужно време да се създаде група от добре образовани и добре платени съдии, за да се заличи корупцията в съда. "

  Просто няма да се получи. Синът на моя колежка завърши с отличие специалност "Право" в СУ и години беше без работа. В съдебната система всичко е на шуробаджанашки основи и там никой не може да попадне без протекции. Така че надежда всяка оставете.

 16. 16 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viscount Ganyo":

  А кой ще ги плаща? Щото на хората "леко" им писна да ги лъжат... всички!
  Ще има линч скоро. На там отиват нещата.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 17. 17 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#12] от "it":

  Избори се задават, да видим кой ще си напише в програмата, че ще вдига данъци

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  що ли такава прогноза? дали пък не е заради вчерашните брътвежи на силата? следващата им констатация : собствена планета на маймуните сме си направили

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 763 Неутрално

  тези ако можеха да ни видят покойници щяха да са най доволни

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Логична теза,защото трите най-важни макро-фактора за растежа на икономиката/потреблението на гражданите,държавните разходи и инвестициите/ са на много ниско ниво!Освен това проблемите,т.е. фалита на КТБ тепърва ще даде своето негативно отражение!

 22. 22 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "...а бизнесът трябва да внимава за внезапно вдигане на данъци през 2015г. и за слабо работещи администрация и правораздаване..."
  -????
  За първото и да внимавам ,и да не внимавам,никой не ме пита,а на второто отдавна сме свикнали и гледаме да го отбягваме...

 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Прогнозата е твърде снизходителна.Подценени са възможностите на Боко.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Всеки народ си заслужава съдбата.Българите така и не разбраха,че не обещаващия и говорещия много е добрия управленец.Но ще се научат.Само не знам дали ще са живи дотогава.

 25. 25 Профил на brahms
  brahms
  Рейтинг: 374 Неутрално

  България няма нито да разцъфне камо ли пък да върже в близите стотина години. Много поколения трябва да минат и не си заслужава да си трови човек нервите и да живее в тази държава. По-добре да отиде на някое по-нормално място и спокойно да изживее дните си!

 26. 26 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#25] от "brahms":

  Много си прав. Който има възможност да отиде на по-добро място, да не се замисля.

 27. 27 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 383 Весело

  [quote#0:"днявник"]За илястриране докъде се простира ппроблемът[/quote]

  Ае днявник, вийе ридактури нямяте ли вре?!?
  П-п-пелтечи ви нещо спел-чекърът.

  ...
 28. 28 Профил на preparata
  preparata
  Рейтинг: 217 Любопитно

  [quote#9:"The Dark Prince Of Bankya"]Абе тия Икономист да не са комунисти? Те не знаят ли, че чудото от Банкя ще спечели 121 депутата и пак ще управлява.
  Да ги видя тогава как ще извиняват, когато тук тече мед и масло от чешмите[/quote]
  Цък, тия точно не са комунисти, даже не са и ислямисти!
  Явно са пропуснали да прочетат мутро-библията "Винету", и ги е гнус да получават подаяния от германски колониални фондации като "Ханс Зайдел" и "Конрад Аденауер". И явно избягват медии като "Дойче веле"

 29. 29 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 702 Весело

  Тия да не са ясновидци :Д

 30. 30 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  [quote#1:"palav_nik"]Тавата е празна. Нема да има и постна пица... [/quote]
  След правителството на Орешарски очевидно няма и пица.
  За протестиращите остават надеждите за безплатен ток от нелегалното ръководство в Брюксел, борба с монополите от "Данчо Цонев" и източно православен патриотизъм от Бургас.

 31. 31 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2060 Любопитно

  [quote#9:"The Dark Prince Of Bankya"]Банкя ще спечели 121 депутата[/quote]
  Днес излезе заявка от Татяна Дончева, която каза, че ако не я изберат за мис България и няма 121 депутати, няма да играе тази игра.

 32. 32 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Изводите на Икономист ги разчитам така: В България влиза в спиралата на перманентна политическа криза, икономиката ще се срива с всяка следваща година. А бизнесът да внимава, че ако не слушка и не се отчита където трябва, политиците и корпорация Пеевски/Доган, с помоща на държавните институци ще им гепят всичко. От своя страна правораздавателните органи активно ще съдействат при осъществяването на грабежа. Справка - казуса КТБ/Василев...

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  Лошото е че няма политическа воля за промяна.
  Кой ще извърши всички необходими неща?!
  След изборите ще лъсне истинската картинка на реалноста.

  klimentm
 34. 34 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 538 Неутрално

  А бе, тия комунета от иКоминист, или еКомунист, не разбраха ли, чè Борисов няма да състави правителство ако няма 121 депутати /и то ако не ги притежава в лично качество/
  Колко пъти да им го казва чòвека.
  Иначе рискува имиджа на ГЕРБ

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  "Икономист" да не би да е партиен орган на ЕК? Много му са правоверни изводите. Но не споменава спрените еврофондове и апокалипсиса, който се предизвиква от това. Като са толкова компетентни, да бяха посочили и някакъв добър изход за Б-я.

 36. 36 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 448 Неутрално

  България трябва да отвори имигрантска бройка за около 50,000 млади хора със семейства, може би трябва да се насочи към християните от Сирия и Ирак, като им направи процедура от 6-7г за получаване на паспорти, така не биха ни използвали като стъпало към Европа, тази бройка е необходима да неутрализира демографският срив. България е под валутен борд и не може да печата пари без контролно, чуждите инвестиции намаляват, работното население намалява, ние имаме нужда от някаква стимулираща инжекция, и гладни и прокудени имигранти се намират блогадериние на ИСИС, може и към Молдова и както и някой бивши съветски републики, а също и към Етиопия или Кения.
  Трябва малко полицейска намеса за да се озаптят тези "България на Българите"

 37. 37 Профил на preparata
  preparata
  Рейтинг: 217 Любопитно

  [quote#35:"judjuk"]"Икономист" да не би да е партиен орган на ЕК? Много му са правоверни изводите. Но не споменава спрените еврофондове и апокалипсиса, който се предизвиква от това. Като са толкова компетентни, да бяха посочили и някакъв добър изход за Б-я.[/quote]
  Добрият изход е да исползваме добрия унгарски опит.Български Фидек и български Виктор Орбан и категорично поставяне интересите на всеки български гражданин, всяко българско семейство и българската държава над интересите на германския ЕСсср, банкстерите и монополните корпорации, по подобие на Унгария. И най-вече проглеждане за реалностите, и това че евро-подаянията по АНТИ-ПАЗАРНИТЕ евро-програми системно и целенасочено разрушават социално-икономически, културно, политически и демографски страната ни, че са основен корупционен и криминогенен фактор за политическата класа и администрацията, и на практика са директно възнаграждение към тях от Берлин и Брюксел, за това, че държат в покорство ограбваното туземното население!

 38. 38 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако вярвате на ифрейски медии, могат да прогнозират и "апокалипсис", но го чакаме вече 2000 + години(предполагам, че Дизраели е казал същото преди Великобритания да запали балканските войни). Мога само да пожелая много здр. и щ. на "анализаторите", майките и бащите им, и да ги изпророводя, за където им е мястото с поздрав:

  http://www.youtube.com/watch?v=eevGEfQd0fM

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 39. 39 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  уау, колко негативизъм съм отнесъл във всяка κρίσις има възможност, като примерно да се събудите или "да ви дойде акъл в главите", да спрете да квалифицирате нациии и лидери, а да търсите логиката(трудна задача с хората ), но ви пожелавам успех

  κρίσις - от Гр. - криза, но и възможност, поне да "избягате", там където си мислете, че е по-добре , и само вас чакат !

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#37] от "preparata":
  Ама не е справедливо на тебе да ти сложат само плюсове, а на мене само минуси. Приемам съветите ти, но дай нещо по-конкретно. Как ще стане?

 41. 41 Профил на Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Дяволът създаде БСП, ББЦ и Атака
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Естествено, че кризата ще продължи, но е просто невъзможно да има по-унищожително за държавата правителство от това на Орешарски, спазило традицията за трети път комунистите да достигат дъното след Луканов и Виденов. Иначе е съвсем вярно, че една коалиция ще прилича на орел, рак и щука и само еднопартиен кабинет може да е стабилен.

 42. 42 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Като се вземат предвид:
  - демографската криза
  - липсата на чуждестранни инвестиции
  - размера на лошите и преструктурирани кредити
  - безработицата
  - покупателната способност на населението
  - корупцията по всички етажи
  - спрените европари
  - кризата в здравеопазването, образованието, науката и т.н
  - липсата на правосъдие,
  прогнозата на Икономист е доста оптимистична

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 43. 43 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  [quote#37:"preparata"]Добрият изход е да исползваме добрия унгарски опит.[/quote]
  и как да стане . орбан го съпоставяш с б.б като интелект , топки ..... и? получава се кончита вурст . толерантност брат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#41:"Дяволът членува в БСП"]
  Естествено, че кризата ще продължи, но е просто невъзможно да има по-унищожително за държавата правителство от това на Орешарски, спазило традицията за трети път комунистите да достигат дъното след Луканов и Виденов. Иначе е съвсем вярно, че една коалиция ще прилича на орел, рак и щука и само еднопартиен кабинет може да е стабилен[/quote]

  Естествено, че това, което желаш(мислиш), ще ти се случи, но изданието го четат 30,000, повечето имигранти, така че не е за всички . "Битието определя съзнаието" или "Ние сме това, което знаем" И защо трябва да оставяте "Икономист" да ви "врачува", има много сиган, брат ми , даваш ли 20 лева, или "Икономист" ти идва на аванта, брат!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 46. 46 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#41:"Дяволът членува в БСП"]Естествено, че кризата ще продължи, но е просто невъзможно да има по-унищожително за държавата правителство от това на Орешарски, спазило традицията за трети път комунистите да достигат дъното след Луканов и Виденов. Иначе е съвсем вярно, че една коалиция ще прилича на орел, рак и щука и само еднопартиен кабинет може да е стабилен[/quote]

  За "давола" си прав, но коя партия не клонинг на БКП ?!.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 47. 47 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#42:"Darcas"]Като се вземат предвид:
  - демографската криза
  - липсата на чуждестранни инвестиции
  - размера на лошите и преструктурирани кредити
  - безработицата
  - покупателната способност на населението
  - корупцията по всички етажи
  - спрените европари
  - кризата в здравеопазването, образованието, науката и т.н
  - липсата на правосъдие,
  прогнозата на Икономист е доста оптимистична [/quote]

  Предполагам, че същото са писали и за Германия след войните - неведоми са пътищата Божи чадо Много е лесно да се прогнозира негативно, за страна, която е без армия, икономика и "приятели"............................, но никога не знаете. С такива приятели, за какво са ви врагове - имам предвид комсомолската секретарка в Берлин, егото без покритие в Москва и фанатика в Истанбул, забравих фанатка детеубиец в Тел Авив!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 48. 48 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Остава само,
  "Икономист" да ни препоръча в прав текст
  и реформата на политическия Модел, от която се нуждаем...
  Като изход от хроничната криза в Управлението на държавата,
  за пределно скрепване на персоналната Отговорност
  по всички системи на властта и отделните нива и структури ...
  Работа за нас, а не за "Икономист" ...

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#48:"dimko"]Остава само,
  "Икономист" да ни препоръча в прав текст
  и реформата на политическия Модел, от която се нуждаем...
  Като изход от хроничната криза в Управлението на държавата,
  за пределно скрепване на персоналната Отговорност
  по всички системи на властта и отделните нива и структури ...
  Работа за нас, а не за "Икономист" ... [/quote]

  "Икономист" не препоръчва, те печелят и от прогнозите си! Препоръчва Световната банка, препоръките и работят в Сингапур и прибалтийските, но не работят при мутри и аржентинци.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 51. 51 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  "за внезапно вдигане на данъци през 2015г."

  Едва ли и най-отявлените фенове на ГЕРБ са очаквали да ги сурвакат с десятък върху лихвите?!

  I Want To Believe
 52. 52 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#51:"2.5"]за внезапно вдигане на данъци през 2015г."

  Едва ли и най-отявлените фенове на ГЕРБ са очаквали да ги сурвакат с десятък върху лихвите?! [/quote]

  Ти изкърти мивките, страна в която минималната пенсия е $100, а средната заплата $500, да мислиш за лихви си е леко егоистично ! Оцеляването е приоритет, не спестяването, когато го разберат чугуните, може и да се получи нещо интересно, иначе 2 млн. вече са им на гости

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 53. 53 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#51:"2.5"]за внезапно вдигане на данъци през 2015г."

  Едва ли и най-отявлените фенове на ГЕРБ са очаквали да ги сурвакат с десятък върху лихвите?!
  [/quote]

  Пробвай да си го вземеш от "вложителите" в КТБ

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 54. 54 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Колко глобални борсови и енергиини кризи, някога са били предвидини от "еврикономист"?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 55. 55 Профил на ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
  ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Две неща са сигурни - смъртта и данъците. Не е нужно да си икономически гении за да прогнозираш, че данъците ще растат с нарастването на инфлацията.

 56. 56 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#9:"The Dark Prince Of Bankya"] когато тук тече мед и масло от чешмите [/quote]

  До коментар [#9] от "The Dark Prince Of Bankya":

  За меда и маслото разбрах а кебапчетата от къде да чакаме.

 57. 57 Профил на ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
  ПЧЕЛАТА - ВЪЛК
  Рейтинг: 222 Весело

  До коментар [#56] от "Ернесто":

  От Бузлуджа Ернесто, от Бузлуджа.

 58. 58 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#55:"ПЧЕЛАТА - ВЪЛК"]Две неща са сигурни - смъртта и данъците. Не е нужно да си икономически гении за да прогнозираш, че данъците ще растат с нарастването на инфлацията. [/quote]

  Ти изперка бе, можеш ли да го обосновеш икономически и матемачески?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 59. 59 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това, което "Икономист" казват, не трудно да се предвиди: икономика зависима енергийно от Русия, ще страда, докато не си избере правителство независимо от Русия. Такова правителство няма как да се избере, защото всички партии са спонсорирани от Русия...................... Съжелявам за нормалните граждани на БГ, но бих ги спонсорирал със самолетен билет!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 60. 60 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#37:"preparata"]Добрият изход е ........ категорично поставяне интересите на всеки български гражданин[/quote]

  До коментар [#37] от "preparata":
  Другарю ето още по добър изход от пустата криза предлагам да спретнем референдум за присъединявана на България към Швейцария, хем е богата неутрална и войска нема да храниме.

 61. 61 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Под статията за заплахата от Русия ,близо 400 коментара.Колко заплаха е Русия е друг въпрос,ако я няма заплахата от БГ съветски предатели.Тук само някакви 50-на коментара.
  Най-големия враг сме си самите ние.Хората само го констатират,ама ние и на това сме недоволни.Все другите ни виновни.Руснаци,Германци,Гърци,Турци,Цигани.Американци...абе всички.Да не забравя Евреите.
  На крива ракета космоса и пречи.
  Иначе анализа е напълно логичен,дори както беше посочено по-горе,оптимистичен.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 62. 62 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#55] от "ПЧЕЛАТА - ВЪЛК":
  [quote#55:"ПЧЕЛАТА - ВЪЛК"]

  Две неща са сигурни - смъртта и данъците. Не е нужно да си икономически гении за да прогнозираш, че данъците ще растат с нарастването на инфлацията. [/quote]


  Другарю имате много добро заключение ето вече от месеци имаме дефлация.

 63. 63 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#61:"sandman"]Под статията за заплахата от Русия ,близо 400 коментара.Колко заплаха е Русия е друг въпрос,ако я няма заплахата от БГ съветски предатели.Тук само някакви 50-на коментара.
  Най-големия враг сме си самите ние.Хората само го констатират,ама ние и на това сме недоволни.Все другите ни виновни.Руснаци,Германци,Гърци,Турци,Цигани.Американци...абе всички.Да не забравя Евреите.
  На крива ракета космоса и пречи.
  Иначе анализа е напълно логичен,дори както беше посочено по-горе,оптимистичен. [/quote]

  Исторически е доказано, че не е вярно. България е била силна само на "върха на копието", но и "счупиха копието" . Сега или нова доктрина, или ново копие . Много от тези, за които говорите са виновни, за много неща случвали се на българска територия, но не като народности, а като случайно попаднали на власт изтърсачета, от същите народности. Всеки, който се опитал да извади БГ от ислямо-еврейското, се е препъвал ...................! Прочети си историята Но това беше до вчера

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 64. 64 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ще го търсите Дянков сега...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 65. 65 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Комунистите ни оставиха дори и без нито една троха, така че постната пица на Дянков е като пир...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK