Клиенти на КТБ обвиниха Искров в бездействие и протакане

Клиенти на КТБ обвиниха Искров в бездействие и протакане

© Юлия ЛазароваБНБ демонстрира граничещо с престъпление бездействие за разрешаване на проблема с КТБ. Това пише в открито писмо на близо 500 учредители на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България до управителя на централната банка Иван Искров с копие до държавния глава.


"Вместо да се заемете сериозно и спешно с оздравяване и отваряне на поставената под особен надзор банка, Вие правите опити за протакане и бягате от вземане на бързи решения по един казус, който засяга хиляди данъкоплатци и вложители. Предупреждаваме Ви, че колкото повече БНБ "бави топката" и потъва в необяснимо мълчание, толкова последиците за държавата ще са по-лоши", пишат вложителите в КТБ.


Те посочват, че разчитат "изключително много" на ясна и точна позиция от страна на главния прокурор, който с действията си да защити българските данъкоплатци и вложители.
"Обществото трябва да научи имената на истинските виновници, които нелепо застрашиха банковата и финансовата стабилност на държавата. Бъдете сигурни, че каквото и да се случи, ние ще търсим виновните докрай", се предупреждава в писмото.


Това означава, че ще търсим докрай и отговорност за бездействието на гуверньора и на членовете на Управителния съвет на БНБ, допълват клиентите на поставената под специален надзор институция.


Вложителите подчертават, че БНБ е трябвало да реагира, когато КТБ е предлагала по-високи от другите институции лихви, а не клиентите й да бъдат обвинявани в лакомия.


"Да припомним, че държавата им взема обратно 8 на сто от лихвите по срочните депозити. А какво са виновни десетките фирми с хиляди работни места, които имат разплащателни сметки в КТБ, защото са повярвали на държавата, на нейните институции, на Вас и на уверенията Ви, че това е една истинска и надеждна банка", се пита в писмото.


В него се посочва още, че "бездействието" на БНБ показва зависимост от "някакви кръгове" и че чрез него се крадат човешки съдби и се дестабилизира държавата.


Комитетът е учреден от клиенти на КТБ на 19 август.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3595 Любопитно

  За съжаление не само БНБ показва зависимост от "някакви кръгове", а и доста политици...

 2. 2 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Намерили на кой да разчитат да ги защити - на главния прокурор... Та ако не бяха показните акции на цацатурата, едва ли щяхте да пишете открити писма. Точно те дадоха старт на цялата паника и кризата с КТБ. Цацаратурата е главен изпълнител на мократа поръчка и не по-малко виновна от БНБ за ситуацията в която сте поставени!

 3. 3 Профил на bobby8033
  bobby8033
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Съжалявам за хората с парите, но Никой не ви е карал да си влагате парите в тази банка.Вървете при командира, той има план как да се спаси, има личен интерес.

 4. 4 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Престъпното бездействие на БНБ бе предшествано от престъпно действие - отказ да се окаже ликвидна подкрепа на КТБ. Кога гувньора Искров ще отговори на простичкия въпрос - защо подкрепи Първа инвестиционна, но отказа подкрепа на КТБ? Чия поръчка изпълняваше, Искров?

 5. 5 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Неутрално

  искров вече не е в българия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По сегашното законодателство - квестори, особен надзор, анализ на финансовото състояние, решение за оздравяване или отнемане на лиценза. Или учредителите на комитета искат да се погази закона?

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Искров трябва да каже кое е вярно: През април -банката е стабилна или през юли -дупка 3 млрд.?И какво прави той през това време? Ако акционерите осъдят държавата ,Искров ли ще плаща?

 8. 8 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 426 Гневно

  До коментар [#4] от "abygale":

  Стига дрънка глупости - държавата подкрепи ПИБ. Абе проучете малко нещата преди да бръщолевите. Подкрепа от правителството се получава по условия на ЕК за държавна помощ. Подкрепа от БНБ се получава срещу обезпечение в злато и ДЦК.

 9. 9 Профил на Мале, малеее....
  Мале, малеее....
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Престъпното бездействие на институциите е дългогодишна практика!
  Да припомням ли колко деца не бяха излекувани, при налични пари във фонда, или за онкоболните, или за фалшификации на храни, алкохол, кражби по европейските пари...

  Но сега нашего брата получи директно шут отзад и го боли директно. Що преди нямаше протести, щото сме егоисти и щом не е в нашата къща, пожара не ни интересува...

 10. 10 Профил на Мале, малеее....
  Мале, малеее....
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един телефонист в окопа":

  никога , нито един държавен чиновник, дори и най-дребният, не е плащал за нанесени вреди на някой от населението, или държавата....
  ние публичният интерес го нямаме за нищо, само за гепене

 11. 11 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Зако клиентите ще обвиняват? Няма ли прокуратура? Или ще си играем на цацаратура....Бащата на изкуственото фалиране на банките през 96 год. Румен Гечев и сега се опита да направи същото, но не му се получи. Искаше отново да има "първоначалво натрупване на капитал" за определени хора. Затова сега бълва змии и гущери по всички медии, че всичко е наред и няма нужда от заеми....Мая ще организира протести...Демокрациооо!...

 12. 12 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Клиентите неса виновни за нищо. Това е пазарен механизъм от 30 банки избираш някоя. Лехвите са един от основните критерий за избора, след като БНБ гарантираше за КТБ и нейните показатели. Виновни са двамата медийни олигаси, Пеевски/ Доган и тяхната компания в държавни институций и медий. Банката се удари от Държавата и сега тя трябва да я укрепи, защото се касае за цялата финансово-икономическа стабилност на страната. Работещата банка, укрепена, преустроена или одържавена, е най-доброто, евтино за данъкоплатеца и защитаващо общественният интерес решение. Фалирането и е солидализиране с желанието на мафията да не върне кредитите си и от друга страна да разграби активите й.

 13. 13 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 374 Неутрално

  По принцип БНБ е неодушивен предметпредмет Но сьщо така е вярно че хора като Искров *Цацаров* и други знайни и незнайни герои се дьржат като горепосочения предмет:-!

 14. 14 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#2] от "abygale":

  "Намерили на кой да разчитат да ги защити - на главния прокурор..."

  Прав сте, но в този невъобразим хаос и тотална безотговорност на всички институции, вложителите все пак трябва да се надяват на нещо или някой!

 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 713 Неутрално

  БНБ демонстрира граничещо с престъпление бездействие за разрешаване на проблема с КТБ- цитат от статията.
  Не. БНБ, първо, действа много бързо, за да я затвори и публично да я омаскари/другояче не може да се нарече изказването на Искров/, а след това, с граничещо с престъпление бездействие ПРЕЧИ на решаването на проблема с КТБ. ТОВА поставя под заплаха не само вложителите на КТБ ,а и цялата банкова система в страната. Заедно с няколко уж български институции бута България към срив на банковата система.

 16. 16 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Искров ви действа по устав, съжалявам.

 17. 17 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Държавният и обществен интерес е банката да почне да работи. Около това трябва да се изгради консенсуса на всички експерти, финансисти, политици, държавници и общественици. Това е най-евтино и сигурно решение за всички безкористни хора в това общество. Това ще е отвоюване на държавата от мафията и стабилизиране на цялата държава.

 18. 18 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#14] от "ultra_61":

  Напълно ги разбирам. И тъжно ми е да го кажа, но тяхното е вик в пустиня... Да разчиташ на главния прокурор и държавния глава в тая ситуация, е все едно да помолиш да те извадят от дупката тия, дето първо са я изкупали и после са те бутнали в нея...

 19. 19 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#18:"abygale"] е все едно да помолиш да те извадят от дупката тия, дето първо са я изкупали и после са те бутнали в нея... [/quote]

  извинявам се за грешката, да се чете "изкопали"

 20. 20 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да отвоюваме КТБ и държавата от ръцете на мафията. Защото събориш ли КТБ, дестабилизираш цялата държава. Това вече е ясно на всички.

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мале, малеее....":

  Поне да ги уволняват тези некадърници или покупници

 22. 22 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 994 Весело

  Както вече писах:Всички обявени цени са в лева, с включено ДПС.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 23. 23 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "zlobar":

  Ако имаше условия за подкрепа от БНБ, то тя щеше да стане по реда на Наредба 6 и закона за бнб, както веднъж вече съобщиха. Ясно е че монетите на ПИБ от австралия (или откъдето и да са) НЕ вършат работа, като обезпечение. Затова беше поискано разрешение от ЕК за държавна помощ. Но там има изискване за преструктуриране, та не знам дали няма да им излезе твърде скъпо, пък било то и без залог

 24. 24 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#22] от "arnautsky":


  [quote#22:"arnautsky"]Както вече писах:Всички обявени цени са в лева, с включено ДПС. [/quote]


  Готино!!!

  И който укрива (от) ДПС -цацаратурата го погва като враг на народа!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  "Съжалявам за хората с парите, но Никой не ви е карал да си влагате парите в тази банка."
  По-малоумно изказване едва ли може да се направи.При наличие на държавни институции като,БНБ,Прокуратура,ДАНС,МВР и т.н.,които издържаме от нашите данъци,да бездействат и сякаш нарочно да работят против интересите на вложителите,си е истинско престъпление.

 26. 26 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  "защото са повярвали на държавата, на нейните институции, на Вас и на уверенията Ви, че това е една истинска и надеждна банка", се пита в писмото.

  Плюе се по Костов, ама се и цитира! А сега мислете като гласувате!
  И първо си отговорете на въпроса- Кой избра Искров?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 27. 27 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  [quote#16:"gogo2011"]Искров ви действа по устав[/quote]

  Чий устав? На ДПС, БСП или на Герб

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 28. 28 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  [quote#5:"abdul15"]искров вече не е в българия.[/quote]
  Да не е отишъл да търси Ц. Василев

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Бездействие му "разрешават",бездействие прави.
  Трябва да се слушкат тия, които са те назначили.

 30. 30 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#3] от "bobby8033":
  [quote#3:"bobby8033"]Съжалявам за хората с парите, но Никой не ви е карал да си влагате парите в тази банка.[/quote]

  А според теб, коя банка в България не би изпаднала в ликвидна криза, ако прокуратурата вика изп.директори на разпит в деня на общото събрание, ако полицейските коли стоят показно пред офисите на акционерите й, ако медиите тиражират опити за убийство поръчани от акционерите на банката, а прокуратурата мълчи, че даже и залавя "убийците", а в същото време БНБ й отказва ликвидна подкрепа, каквато предоставя на другите големи банки!?
  Та кажи ни коя е тази банка, та да отидат хората там.

 31. 31 Профил на rossvan
  rossvan
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Първо да кажа: не съм фен на Костов. Но днес по БТВ той каза няколко важни неща.1. Повтори, че има начин КТБ да бъде оздравена и той и неговият екип знаят как.2. Нищоправенето на Искров е престъпление по закон. 3. Банковата система е свързана и разграбването на КТБ ще предизвика срив на цялата система. Този филм вече сме го гледали.4. От макроикономика разбират малко хора в държавата и е добре да ги изслушаме.5. Ако тези, които клатят лодката не се спрат, той ще ги назове ПОИМЕННО./ Защото никой до сега не се осмели да ги назове./ Трябва да се научим да използваме познанията на хората в държавата ни, защото направихме много грешки.

 32. 32 Профил на rossvan
  rossvan
  Рейтинг: 68 Неутрално

  И да добавя 6. В държавата няма прокуратура, няма независима БНБ и финансов надзор, няма работещи институции. Тъжни факти.

 33. 33 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Цветан Василев и Ко са окрали банката без да се напрягат да измислят сложни схеми.

  БНБ не се впечатлява, прокуратурата гони касиерки и охранители. А експерти по риска обясняват, че банката си е ОК. Само да се намери някой да даде 1 млрд. или държавата да даде пари.

  Така се краде в Бг, открито и без последствия. И така се оздравяват банки.

 34. 34 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ясно стават следните факти;
  -Пеевски и Доган (и тия) които стоят зад тях могат да си разиграват коня както си искат.
  -Те притежават медийна власт,както и властта да дерижират Прокуратурата и БНБ..
  -Те не се спират пред нищо и са абсолютно уверени,че са недосегаеми, неприкосновенни и че всичко им е позволено.
  -Не се срахуват от правосъдие и се забавляват да местят пешките на политиците и политическите сили в България
  -Те са абсолютно арогантни и безпардонни в постигане на целите си,като използват всички възможни средства,като при това -неволите на бизнеса или българските интереси са им абсолютно безразлични.
  -чрез тази показна публична екзекуция на КТБ ,те бетонират позицията си на безпрекословни феодални владетели на България-Кой тепърва ще дръзне да се изправи срещу тях?
  -ТЕ ВИ УПРАВЛЯВАТ СЕГА И ВЕРОЯТНО ПЛАНИРАТ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ И ЗА В БЪДЕЩЕ-пряко или задкулистно-няма значение.
  Къде са протестите? Къде са будните? Къде са журналистите да разследват? Независимите политици и анализатори спят ли?

 35. 35 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Имат право, макар че, законът позволява такова забавяне.

  goblenka
 36. 36 Профил на Стоян Трушков
  Стоян Трушков
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Проблемите с Мизия и КТБ са най-важните и най-актуални за разрешаване от държавата в настоящия момент. Причините и за двата кризисни случаи са некадърното управление и престъпно бездействие на държавните институции. И тъкмо затова последните заедно с всички медии се опитват ( и то много успешно!) да внушават, че причините са външни, природни, необичайни и всякакви други, но не и най-вече по вина на държавните институции, тъй като в противен случай държавата като най-виновният участник в тези събития ще трябва да обезпечи на 100% загубите на потърпевшите граждани и фирми!!? Нещо повече – насажда се упорито и назидателно убеждението, че най-виновните са самите потърпевши, защото не са си застраховали имота - при потопа в Мизия, или защото са се полакомили от големите ливи при депозитите – при проблема с КТБ??!! И въпреки тези „неразумни“, „безотговорни“, „наивни“ постъпки на потърпевшите, държавата като майка-закрилница изплати по 300лв.!! на човек от Мизия, приюти в едно училище временно бедствуващите и им осигури за цели две седмици!! прехраната (макар,че загубите на един имот – сграда и покъщнина надхвърлят 30000-40000 лева!! )!! Разбира се не са забравени и потърпевшите от КТБ! Тези от тях с гарантираните депозити ще си ги получат на 100%, но с горе-долу предвидима начална дата и продължаваща до неопределен срок (може би десетки години!!) крайна дата!! А за останалите граждани и фирми (като най-лакоми!) - каквото остане от банката след нейната разпродажба!
  Каква загрижена държава, какви открити, умни, човекосърдечни управляващи, какви загрижени само за човешките съдби партии, какви смели журналисти и медии търсещи само истината!!!
  Хак да ни е! Заслужаваме си ги!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK