Вицепремиерът Цанова ще бъде съветвана от петима (допълнена)

Вицепремиерът Цанова ще бъде съветвана от петима (допълнена)

© Велко АнгеловПочти месец след като служебните министри влязоха в кабинетите си, вицепремиерът Илияна Цанова определи петима души за свои съветници. 


Марияна Кордова е и.д. началник на кабинета.


Според официалната й визитка, изпратена от Министерския съвет, тя е възпитаник е на 91 Немска езикова гимназия в София. Магистър по макроикономика и финанси от Университета на Западен Илинойс, САЩ, и магистър по счетоводство и контрол от УНСС. Стипендиант е на по програмите "Фулбрайт", САЩ, и "Чивънинг" на Форин офис, Великобритания. Има специализация по мениджмънт във Висшата школа по администрация (ENA), Париж. Кариерата й стартира като експерт в ГУ "Външни финанси" на Министерството на финансите. Заемала е различни длъжности в администрацията на Министерския съвет на Република България, които са свързани с процеса по координация на присъединяването на България към ЕС и управление на европейските фондове. От 2008 г. досега е директор на дирекцията в АМС, която отговаря за мониторинга на програмите, финансирани със средства от ЕС. В периода 2010 - 2012 г. е одитор в Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия в Брюксел.
В политическия кабинет Малина Крумова отговаря за оперативните програми "Околна среда", "Регионално развитие", "Транспорт" и Програмата за развитие на селските райони.


Завършила е Американския университет със специалност политология и международни отношения. Има магистърска степен от съвместна програма на Университета в Болоня и Университета в Сараево по "Демокрация и човешки права в Югоизточна Европа". От 1998 година се занима с управление на проекти и програми. През 2007 г. постъпва в МОСВ като експерт в Управляващия орган на ОПОС, а от 2009 г. е директор на дирекцията и ръководител на оперативната програма. В мандата на служебното правителство на Марин Райков изпълнява длъжността заместник-министър на околната среда и водите.


Савина Големинова отговаря за правните аспекти, свързани с прилагането на системите за управление и контрол на европейските фондове.


Завършила е Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От 1993 г. досега е преподавател по финансово и данъчно право в Юридическия факултет на СУ, катедра "Административноправни науки", и в Стопанския факултет на СУ. Има специализации в Т.М.С. Асър институт, Хага, Холандия, в Международно бюро за данъчна документация - Амстердам (IBFD), в Европейската академия за данъци, икономика и право, Берлин, Германия, и др. Защитила е докторска дисертация на тема "Финансови правни отношения в системата на публичните средства от структурните и Кохезионния фонд на Европейския съюз".


Албена Ивайлова отговаря за връзките с медиите. Завършила е Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ "Св. Климент Охридски" през 1992 г., като последователно е работила като репортер и редактор във вестник "Култура", радио "Витоша" и вестник "Стандарт". Била е директор на новините на "Нова телевизия" и Канал 3. От 1999 г. до 2001 г. е директор на Дирекция "Информация и връзки с обществеността" на Министерския съвет. От 2002 г. се занимава с корпоративен ПР, като е работила за редица български и чуждестранни компании. Съдружник е във фирма за маркетингови комуникации, откъдето е в неплатен отпуск за периода на работата й в политическия кабинет.


Ива Йорданова отговаря за работата с Агенцията за българите в чужбина, която е в ресора на вицепремиера.  Тя е участничка в шоуто "Умна и красива", организирано от "Шоуто на Слави Трифонов"За нея специално се уточнява във връзка със запитвания, че вицепремиерът се е спряла на нейната кандидатура заради "опита й на млад човек, живеещ и учещ в чужбина, както и защитените идеи как да се развива комуникацията със сънародниците ни зад граница по нов и модерен начин. Нейните задължения в политическия кабинет включват координация на работата с ресорната Държавна агенция за българите в чужбина, както и изготвяне на стратегия за комуникация с българите в чужбина, базирана на социалните мрежи".


Бакалавър по бизнес администрация, специалност международен бизнес, от колежа "Бъркли" в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по национална сигурност от Военна академия "Г. С. Раковски". Работила е в Hewlett-Packard и Pfizer като специалист по управление на бизнес процеси. Стажувала е в отдел "Публична информация" на ООН в Ню Йорк, както и в Световната бизнес коалиция за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Създател е на Клуба на ООН в Бъркли, член е на Младежкия борд на Millennium Promise – организацията на Джефри Сакс за борба с бедността. Печели програмата на Европейската комисия "За повече жени в европейската политика" – 2014 г. До август 2013 г. е била председател на Контролния съвет на ПП "Движение България на гражданите".


Ресорите на Васил Величков в политическия кабинет са свързани с Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН), развитието на електронно управление и стратегията за обществени поръчки.


Той е завършил Националната природо-математическа гимназия с профил "Математика и информатика", след което учи в УНСС. През 1994 основата първата си ИТ фирма, през 1999 г. е назначен за директор "Информационни технологии" на банка "Хеброс". В периода 2008 - 2011 г. активно участва в проектите по изграждане и поддръжка на редица ключови електронни регистри – Търговския регистър, Имотния регистър и Кадастралния регистър. През 2009 г. става член на управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии с ресор "Стратегически ИКТ политики". Васил Величков е член и на мрежата на българските бизнес ангели, ментор и член на комисията по селекция на проекти към фонда за ранно рисково инвестиране Eleven, като същевременно активно инвестира и подпомага стартиращи технологични компании, които се стремят към глобалния пазар на иновативни продукти и услуги.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Браво!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Весело

  Съветник на съветника и заместник на заместника.
  Нема лабаво...

 3. 3 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Каква е тая администрация-5 съветника?Голямо съветване ще падне.Най-добрият съветник е и безплатен,и ефикасен-сопата...

 4. 4 Профил на gsv
  gsv
  Рейтинг: 229 Любопитно

  За работата ли се назначават хора или просто търсим на хората службичка за заплатка?

 5. 5 Профил на 4erenmetar
  4erenmetar
  Рейтинг: 411 Гневно

  пълен абсурд!
  и това в правителство с хоризонт максимум 2 месеца оттук насетне...
  не, не е за службичка и заплатка, при тоя къс срок става дума единствено за обогатяване на CV-то на приятели за наша сметка

 6. 6 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1813 Любопитно

  До коментар [#4] от "gsv":

  Така си правят биографии.

 7. 7 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Да не са й малко?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 8. 8 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Мал-ко са!
  Мал-ко са!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дано не и направят синини. Много симпатична изглежда. Тайно се надявам, че не е и тъпа.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Весело

  То време не остана за работа ,за работа от назначения.За кога?

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  При толкова съветници,каква е нейната роля.

 12. 12 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#4] от "gsv":

  Интересно ми е какви клаузи съдържа трудовия им договор.
  Да не се окаже, че при прекратяването му им се дължат няколко месечни възнаграждения.
  Тези назначения са минус за служебното правителство.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 13. 13 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Съдейки по публичните й изяви, тя наистина има нужда от съветници. Дали точно от тези, безкрайно специализирали, стажували и никога нищо не създали, не ръководили, не натрупали адекватен опит, не задържали се никъде по-дълго на работно място повече от продължителността на някакъв случаен проект? Точно в стила на временното правителство.

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 723 Любопитно

  Шест мачки и един мачок . Интересно , защо някой от съветниците , с прекрасни експертизи , не са заели мястото на титуляра , , а ще го " съветват " ? Или трябва да се потвърди един от законите на Мърфи , че основното свойство на администрацията е да се самовъзпроизвежда ? .

 15. 15 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Едната съветничка е била танцьорка на пилон навремето.
  Много е "опитна"!

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1318444

 16. 16 Профил на goodman69
  goodman69
  Рейтинг: 506 Неутрално

  2 месеца, 5 съветника - нещо пропорцията ми куца...

 17. 17 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Весело

  Тези избиха рибата.Дур бе.

 18. 18 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Те цял съвет на мъдреците за един служебен министър, на който след месец никой няма да помни името. (от кога не бях писал безсказуемно изречение).

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  ами то , за два месеца пет човека интегриран ром ще научат да срича . морала на паркинзите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на petianp
  petianp
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Петима съветници!?!!!!! Сега ако кажат и колко ще струва на данъкоплатеца това удоволствие ще бъда много добре.

 21. 21 Профил на gandalf_the_grey
  gandalf_the_grey
  Рейтинг: 229 Неутрално

  .....Няма да се оправи тая държава..НЯМА!

 22. 22 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Да ма'анат всички министри и да останат само съветниците. Събират се на една маса и почват ... моабета.

 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Докато им прочетеш CV-тата и той мандатът свършил.

 24. 24 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  За един месец? То, толкова време И остава! Те, докато си структурират екипите и трябва да си ходят! Мисля, макар да не съм критик на този кабинет, че той трябва да осъзнае кратковременността си и да се заеме с двете си основни задачи: подготовка и провеждане на избори, при това - читави и успокояване на обстановката в страната, която е катастрофална! От където и да я погледнеш! Всичко останало е извън компетенциите му! Това кадруване, проекто закони, над които работят, това продължително окомплектоване на екипите... До като се занимават с последното, мандатът им ще изтече! А, основните им задачи няма да са изпълнени! Не им е работа да се занимават с основни солидарни системи, със бюджет, със дипломати, предложения за законови промени...

  goblenka
 25. 25 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Правителството на ренегата чупи рекорда на мутрата по скоростно назначаване на "куцо и сакато" на държавна служба.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 26. 27 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 521 Любопитно

  В едно далечно царство царят издал жесток закон-да убият старите хора като ненужни. Един от болярите не изпълнил заповедта, скрил баща си и тайно се грижил за него. Случила се тежка и сушава година, реколтата се поразила и се задал глад. Царят заповядал на болярите си да предложат решение, иначе палач. Прибрал се угрижен боляринът и разказал всичко на баща си.
  -Не се тревожи, кажи на царя да заповяда да разринат мравуняците, там под земята има тонове зърно за хляб.
  Така и направили, а зарадваният цар повикал болярина.
  -Кой те научи на това мъдро решение?
  Той признал, а царят отменил жестокия закон.
  Това признавам аз за мъдър съветник.

 27. 28 Профил на ygob
  ygob
  Рейтинг: 5 Весело

  Прекрасна комбинация Иляна Цанова и Малина Крумова ! Блестящ тандем според мен. Нали сме радетели за прозрачност и откритост - искам да знам колко действащи договора имаме с ЕБВР преди временното правителство и колко на края на мандата на това правителство. Някак си искам като гражданин да се убедя, че не са ни "набълбукали" със заеми тези хора, които се предполага, че трябва да организират избори и да действат само по належащи въпроси.
  Малина Крумова, еххх, ама как да не се зарадва човек, слага ли се човек, който е докарал дадена оперативна програма до безизходица?...за да не съм голословна - през периода когато тя е директор на УО (управляващ орган) има НАДДОГОВАРЯНЕ на разполагаемите средства. Какво ще рече това, ако имаме 100 единици отпуснати от ЕС то ОПОС са сключили договори за 150 единици. Какво значи това - това значи, че за да се разплатят общините с фирмите избрани на НЕ-случаен принцип ще се вземат още пари от държавния бюджет, сиреч от данъкоплатците. Ако не се лъжа именно по нейно време се опитаха да се прехвърлят средства от една ос в друга...защо ли ? Е как иначе ще се финансират с близо 50 млн лв воден проект на Ягодово и Катуница, а иначе някой говореше, че не е редно да се превишава праг от 500 евро на глава от населението?!?!?! По тези сметки излиза, че Катуница и Ягодово са чутовна агломерация от над 100 000 жители ?!?!?!
  Тези двете дами, позволете ми да предрека до какво ще ни докарат - ще направят ВиК-тата бенефициенти по ОПОС. Защо ли, защото директорите на ВиК се назначават (за справка посещението на ББ в Казанлък и срещата му с попчето което много благодари за спешното назначение от служебния кабинет на директора на ВиК Стара Загора). Тоест търговете ще се провеждат от хора, които властта ще си е назначила. Оттук нататък оставям фантазията ви да изграфи картинката. Следващ етап ще бъде...концесиите на ВиК, това ще бъде модерната приватизациика на това управление. Нали не сте забравили колко халтурни-милионери се родиха от раздържавяването на "Мила Родино....". Оказва се, че има още... оказва се, че има и още ненаяли се.

  Гответе се отново "Мила Родино...." да бъде остригана сериозно. Самият аз се чудя откъде толкова ресурси....сме имали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK