Иво Прокопиев осъди и вестник "Телеграф"

Иво Прокопиев

© Надежда Чипева, Капитал

Иво ПрокопиевСъиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев осъди управляваното от Ирена Кръстева дружество "Телеграф" ЕООД, издател на вестник "Телеграф", за разпространение на неверни твърдения, обиди и причиняване на вреди, съобщиха от офиса на Прокопиев.


Според решението на Софийския градски съд се казва, че в две статии се приписват тежки престъпления на ищеца Иво Прокопиев – заразява водата и убива цял град, и му се приписват явни обиди – че е "скандален олигарх", че "прилапва пари по изпитана схема" и че се е "покрил в Сингапур". Съдът определя тези твърдения като категорично неверни и осъжда "Телеграф" ЕООД да заплати обезщетение в размер на 30 000 лв. за претърпени неимуществени вреди на ищеца.


Делото, заведено през 2012 г., е срещу две публикации без автор. Първата е част от масираната клеветническа кампания срещу Иво Прокопиев, като твърди, че той "убива цял град", че "кариерата му… заразява водата и убива бавно жителите на града (Меричлери) и останалите селища в областта", че "сее болести в Хасково", че е "олигарх".
От събраните по време на процеса доказателства се вижда, че ищецът или дружеството му не са допринесли по никакъв начин за заразяване на питейната вода или убиване чрез заразяване, за ръст за заболеваемостта или смъртността в района на град Меричлери или в други населени места в областта.


Според доказателствата наличието на арсен и хлор във водата се дължат на естествени причини – хидравлична връзка между естествената минерална вода и питейната вода, а високите стойности се наблюдават много преди дружеството "Каолин" АД да извършва каквато и да е дейност в региона. За тези клевети има и заведено наказателно дело срещу председателя на ПК "Екогласност" Емил Георгиев.


Във втората статия се твърди, че Прокопиев е фалирал скандален олигарх, забягнал в Сингапур, и че "прилапва" пари от банки с цел измама. Съдът определя твърденията на вестника като категорично неверни. От събраните по делото доказателство става ясно, че бизнесменът е коректен партньор на банките, с които работи, а дружествата, в които участва, нямат лоши, необслужвани и поставени под наблюдение кредити.


Това е поредното дело, което Иво Прокопиев заведе и спечели срещу срещу изданията от медийната група на семейството на депутата Делян Пеевски и други жълти медии вследствие на масираната клеветническа кампания през последните четири години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK