Най-висока е производителността в индустрията

Най-ниска е продуктивността на заетите в аграрния сектор, показват данните на НСИ.<br />

© Цветелина Николаева

Най-ниска е продуктивността на заетите в аграрния сектор, показват данните на НСИ.По предварителни данни на Националния статистически институт през второто тримесечие на 2014 г. БВП на един зает се увеличава с 1.7 на сто в сравнение със същото тримесечие на предходната година, съобщи на пресконференция Елка Атанасова, директор на дирекцията "Макроикономическа статистика" в НСИ, цитирана от БТА.


Според данните производителността на труда е най-висока в индустриалния сектор - 6488.50 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 15.10 лв. за един отработен час. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4732.10 лв. или 11.30 лв. от текущия обем на показателя за час. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1081.90 лв. брутна добавена стойност на един зает и 2.70 лв. за един отработен час.


По предварителни данни през второто тримесечие на 2014 г. заетите в икономиката са 3.526 милиона. Общият брой отработени часове е 1.472 млрд.
Структурата на заетостта по икономически дейности през второто тримесечие на 2013 и 2014 г.
показва намаление на относителния дял на заетите в аграрния и индустриалния сектор.


На един зает се падат 5.534 хил. лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 13.30 лв. БВП за един отработен час.


Брутната добавена стойност средно на един зает през второто тримесечие на 2014 г. реално се увеличава с 1.8 на сто, с толкова растат и отработените часове спрямо година по-рано.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK