До 2020 г. България ще има свръхкапацитет за производство на ток, смята министър Щонов

До 2020 г. България ще има свръхкапацитет за производство на ток, смята министър Щонов

© Надежда Чипева, КапиталВ момента имаме свръхкапацитет в енергетиката и се очаква това да се задържи така до 2020 г., а дори и след това, каза на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество министърът на икономиката и енергетиката от служебното правителство Васил Щонов.


Увеличаването на енергийната ефективност, самата промяна на производството, което става все по-ефективно, водят до по-малко потребление на енергия, отбеляза той. Трябва да се разглеждат
възможностите за износ на електроенергия, както и развитието на тежка индустрия у нас, и това са неща, които ще залегнат в дългосрочната енергийна стратегия на страната, посочи Щонов и добави, че е нереалистично да се очаква от служебния кабинет да завърши тази стратегия.


Служебният кабинет може само да даде насоки на следващото правителство, посочи Щонов, цитиран от БТА.
България е една от малкото държави в Европа, която изнася толкова голям процент от произведената си електроенергия, отчете в изнесените данни министърът. Това, от една страна, е хубаво, защото генерира приходи, от друга страна обаче, е риск, защото всяка държава се стреми да бъде енергийно независима - както ние се стараем за това, така и съседните страни - Турция, Румъния и останалите, посочи Щонов.


Така, ако ние инвестираме в много мощности, които да се издържат изцяло от износ на произведената енергия, и особено ако това са дългосрочни проекти с период на изплащане десетки години, рискът го поема България, защото на даден етап външният пазар може да изчезне или да се намали и тогава държавата ни ще остане с още по-голям свърхкапацитет на мощности и със свръхдефицит на средства, отбеляза Щонов. Всички обичаме големи проекти, но трябва да се прецени колко риск може да поеме
страната ни - колко подобни ситуации като "Цанков камък" и "Белене", преди да се получат непреодолими дефицити в системата, добави той.


Министърът посочи, че поради редица непоследователни решения дефицитът в НЕК се очаква да достигне до 4 млрд. лв. в края на юни 2015 г., а ако се добавят и шокове като големи суми, които
НЕК може да загуби в резултат на текущи дела, то това ще бъде голям проблем.


До края на 2015 г. пазарът на електроенергия трябва да бъде напълно либерализиран и всички участници в него трябва да са готови за това, което означава по-добро планиране и управление, отбеляза Щонов. Той очерта и огромната необходимост от инвестиции в държавни дружества като "Мини Марица-изток".


Много е важно и законите да не бъдат пренебрегвани, защото те осъществяват равнопоставено третиране на играчите, заяви Щонов. В този смисъл блоковете на ТЕЦ "Бобов дол" не могат да работят след изтичане на сроковете на комплексното разрешително, посочи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK