Захариева увери, че България изпълнява препоръките за отблокиране на евросредствата

Екатерина Захариева

© Георги Кожухаров

Екатерина ЗахариеваБългария изпълнява всички препоръки на Европейската комисия за отблокиране на европейските средства, заяви вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева след среща с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан и с представители на Главна дирекция "Регионална и градска политика" на Еврокомисията, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.


На срещата, на която са присъствали министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова и замистник-министърът по регионално развитие Йорданка Чобанова, е било обсъдено актуалното състояние на оперативите програми "Регионално развитие", "Околна среда" и "Транспорт и транспортна инфраструктура" и възможностите за отлблокиране на спрените по някои от програмите средства.


За Оперативна програма "Регионално развитие" вицепремиерът Захариева заяви, че е реализиран напредък по плана за действие за изпълнение на всички корективни мерки, посочени в одитния доклад на Еврокомисията, в частта на процедурите за контрол на обществените поръчки и подобряване на капацитета на Управляващия орган и на бенефициентите.
До края на септември се очаква одитният орган да се произнесе за Приоритетна ос 3, която беше напълно спряна и сега се изплаща само от държавния бюджет. Също до края на месеца българската страна ще изпрати становище до Брюксел по отстранените в предварителния одитен доклад нарушения, допуснати от бенефициентите.


За Оперативна програма "Околна среда" България ще изпрати в най-скоро време своята официална позиция в отговор на писмото на Еврокомисията с препоръки за системите за управление и контрол. На 28 август Комисията изпрати писмо с допълнителни изисквания и препоръки в резултат на проведената през май 2014 г. одитна мисия на институцията в България. Участниците в срещата постигнаха съгласие, че е възможно да се приложи предложената от Брюксел плоска финансова корекция в размер на 9.5%.


По ОП "Транспорт" бяха обсъдени приоритетите на програмата за периода 2014-2020 г. с цел финализиране на преговорите и подаването ѝ за одобрение в Еврокомисията. От особена важност е автомагистрала "Хемус" да бъде включена за финансиране в оперативната програма в нейната цялост (от Ябланица до Шумен), отбелязват от Министерски съвет.


За сегашния програмен период беше потвърдено, че няма риск от загуба на средства за настоящата година. Еврокомисията е изразила удовлетворение, че са намерени средства за съфинансиране на железопътните проекти и е приветствала взетите превантивни мерки по проектите с висок риск.


В рамките на разговора беше дискутирана също и подготовката за следващия програмен период по ОП "Региони в растеж". Беше постигнат напредък по въпроса за 28 града от ниво 4 (малки населени места), при условие, че се спазва конкурентният принцип при избора на проектите, с цел постигане на растеж, създаване на работни места и запазване на демографския потенциал, съобщиха още от Министерски съвет.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бил Порталски
  Бил Порталски
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Имат ли друг избор, освен да уверяват, че се изпълняват препоръките?

 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 725 Весело

  На ЕК също й е препоръчано да извади разплащателните агенции/т.е. партиите/ като посредници при усвояването на евро-средствата,а да повери тази задача на банките.
  Тези от препоръки разбират ли?

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Предстои да видим крайния резултат, но и в момента става ясно, поне на хората които се интересуват, че пада великото "експертно" правителство, изчезва не по-малко великия преседател на ПЕС, Волен завалията остава само да подлайва по Алфа, при това с неясен финансов хоризонт и даже ДПС, въпреки уж твърдата предизборна увереност, леко се 'потапя" и...комуникацията ЕК-България се отпушва, нещата почват да се наместват. Ако имаше как, да се разбута и пооправи и съдебната система и прокуратурата, току виж, без кой знае какви драми, сме започнали да живеем почти нормално.
  Виждате ли, колко малко ни трябва - да не допускаме бандитите до властта.

 4. 4 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Всички уверяваха в това.
  И тия след нея-също.

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Дано се отблокират до края на годината.С ОП "Околна среда" положението е критично.

 6. 6 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До колкото може... Иначе... НЯМА ПАРИ! Това е!

  goblenka
 7. 7 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Защо очилатата и не особено приветлива вицепремиерка Захариева прави изявления, които са в ресора на доста по-симпатичната и по-компетентна от нея вицепремиерка Илияна Цанова! Близнашки вкарай малко ред в тази женска говорилня или нямаш дупе да се опънеш на шевката на кабинета на президента? Ми да я беше направил Президента министър-председател като е толкова пък оправна Захариева, ама не я направи! Сложи теб, май за парлама!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK