Министерството на икономиката частично разкри кореспонденцията за "Южен поток"

Министерството на икономиката частично разкри кореспонденцията за "Южен поток"

© Надежда Чипева, КапиталСнощи Министерството на икономиката и енергетиката публикува на сайта си някои документи по проекта "Южен поток" в България като уточни в съобщение до медиите, че са оповестени само тези, "които не представляват търговска тайна и не засягат трети страни".


Публикувани са общо 13 документа и справка за кореспонденцията на ведомството по казуса от началото на годината. За писмо на бившия премиер Пламен Орешарски се посочва, че не е заведено в деловодството на енергийното министерство.


От публикуваните документи се вижда, че в писмо от 12 юни тогавашният министър Драгомир Стойнев изпраща писмо до шефа на БЕХ Иван Йончев, с което го уведомява, че след започналата наказателна процедура на Брюксел спрямо България и изразеното становище по случая на тогавашния премиер, трябва да спрат всички действия по проекта. Това включва възлагането на тръжни процедури, свързани с изграждането на газопровода, сключването на договори по тях, както и да се въздържа от вземането на решения, които да задвижат изпълнението на въпросните договори.
В следващо писмо, месец по-късно - на 8 юли, Стойнев уведомява Йончев за позицията на България по започналата наказателна процедура. В документа се посочва, че на корпоративно ниво, заедно с другия акционер по проекта ("Газпром" - бел. ред.) БЕХ може да предприеме действия по проекта по подписаното вече споразумение за него, но като се съобразява с официалното писмо на Европейската комисия.


Въпреки това след като служебното правителство започна работа и министърът на икономиката Васил Щонов разпореди прекратяване на по-нататъшни действия по проекта "Южен поток", ръководството на "Южен поток България", в което акционери са БЕХ и "Газпром", е подало заявление за увеличаване на капитала на дружеството 25 пъти до 397.6 млн. лева. Това наложи Щонов да сезира главния прокурор.


Сред оповестените документи е и това негово писмо, както и споразумението за проекта от 2008 г., кореспонденцията с ЕК по започналата наказателна процедура и др.


От писмото на Стойнев до руския му колега Александър Новак се вижда, че руската страна е предложила промени в българските закони във връзка с изпълнението на проекта. Това беше оповестено през пролетта от Реформаторския блок след като партията получи достъп до част от кореспонденцията. Още тогава се разбра, че промяната на понятието "морски газопровод" в Закона за енергетиката, която беше приета от Народното събрание на първо четене, идва тъкмо по идея на руската страна. Така се заобикалят изискванията на ЕС до газопровода да имат достъп и трети страни.


Преди няколко дни Министерството на икономиката отказа на "Капитал" да предостави информация за кореспонденцията, която е водила институцията по проекта "Южен поток" от 9 април до 11 август. Мотивите за това бяха същите като на предишното ръководство на министерството - поисканата информацията... "не представлява обществена информация".


Днес изданието посочва, че противно на твърденията на Министерството на икономиката, че не са оповестени документи, които са търговска тайна или съдържат данни за трети лица, това не изключва автоматично възможността информацията да бъде направена публична.


Законът за достъп до обществена информация ясно казва, че защитата над личните данни, както и тази на търговската тайна отпада, когато е налаце надделяващ интерес, а такъв е налице ("до доказване на противното"), когато информацията "дава възможност на гражданите да си съставят мнение и да участват в текущи дискусии", "улеснява прозрачността и отчетността относно вземаните от тях решения", "гарантира законосъобразното и целесъобразното изпълнение на законовите задължения" и "разкрива корупция и злоупотреба с власт, лошо управление на държавно или общинско имущество или други незаконосъобразни или нецелесъобразни действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица в съответните администрации, с които се засягат държавни или обществени интереси, права или законни интереси на други лица", припомня изданието.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Министерството да спре да заблуждава хората и да покаже цената на транзита.

 2. 2 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Публикувайте всичко! Не се плашете от русофилистиците!

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Любопитно

  И какво се оказва? Всички го спират патока , а Газпром продължава да строи?

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Не на: Южен Поток, АЕЦ Беляне и 7 блок на Козлодуй. Спрете се вече с инвестициите в енергетиката. А още повече се спрете с инвестициите и гаранциите от държавата.

 5. 5 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 826 Неутрално

  ...чакаме разкриване на параметрите на договорите да видим колко е 'изгоден', както обеща Президента... без семки и бонбонки, ако обичате...

  Колкото повече, толкова повече!
 6. 6 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Комисарят Йотингер няколко пъти вика Стойнев за да го предупреди да спре проекта и да покаже какво е подписвно защото ще има наказателна процедура. Стойнев се бавеше и когато се срещна с Йотингер предаде изопачено какво са говорили. Той (Стойнев) има голяма вина за наказателната процедура. Заслужава си наказание.

 7. 7 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Любопитно

  [quote#6:"stanimir62"] Той (Стойнев) има голяма вина за наказателната процедура. Заслужава си наказание. [/quote]
  ще му дадат водаческо място в листите на дпс

  oh, wait, той има водаческо място в листите на бсп.

  то все тая.

  zenrus.ru
 8. 8 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Що за мафиотска наглост показва това министерство и вечните му чиновници ?? Проект са държавни пари, в това число с парите на данъкоплатците НЕ Е ТЪРОВСКА ТАЙНА ЗА ГРАЖДАНИТЕ И ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ с чиито пари се прави далаверата!!! Това кой трябва да дойде и да каже на прокажените ни корупция властници и администрация! Казусът е директно за Европейския съд по правата на човека и съда в Хага!

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#6:"stanimir62"]Комисарят Йотингер няколко пъти вика Стойнев за да го предупреди да спре проекта и да покаже какво е подписвно защото ще има наказателна процедура. Стойнев се бавеше и когато се срещна с Йотингер предаде изопачено какво са говорили. Той (Стойнев) има голяма вина за наказателната процедура. Заслужава си наказание. [/quote]

  Оставете го стойнев! Той има дефект. Ама не в говора а в слушането! Слуша на пресекулки и каквото му отърва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на petar_bg
  petar_bg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Щонов, махай хората на осъжданият Христозов защото все още диктува нещата в енергетиката. Кога ще го видим в съда ?

 11. 11 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#8:"putlernopassaran"]Проект с държавни пари, в това число с парите на данъкоплатците НЕ Е ТЪРОВСКА ТАЙНА ЗА ГРАЖДАНИТЕ И ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ с чиито пари се прави далаверата!!! [/quote]

  +за коментара.

 12. 12 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1142 Гневно

  Поредният прах в очите!
  Много задунайци има в тази държава...

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 13. 13 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 769 Неутрално

  БСП/БКП - руски колониални администратори - предатели и безродници от ден първи на същесвуването си!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 14. 14 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Най-голямото безсобразие на комуноидите е, че няма подписано споразумение за транзитните такси - има подписано само за това колко пари ще похарчи България за строежа и с колко ще задлъжнеем на Газпром. Това им е било най-важно за да е ясно колко ще открадне лицето Пееф заедно с руските дрогаре. Отвратителни руски подлоги!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 15. 15 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "chevyvolt":[quote#2:"chevyvolt"]Публикувайте всичко! Не се плашете от русофилистиците![/quote]Не може. Коалиция газпром (герб/бсп/дпс/абв/атака/ббц) не дава.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 947 Весело

  Стойнев в затвора! Бай Ставри го чака, да му "услужи" със собствената си тръба. Колкото и да е болезнено нас, данъкоплатците, от Патока ни боли повече.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Любопитно

  [quote#0:"Статията"]От писмото на Стойнев до руския му колега Александър Новак се вижда, че руската страна е предложила промени в българските закони във връзка с изпълнението на проекта. Това беше оповестено през пролетта от РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК след като партията получи достъп до част от кореспонденцията.[/quote]Май няма друга партия, която да иска прозрачност на проекта, спазване на европейското и българското законодателство, и защита интереса на България и гражданите и.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 18. 18 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 643 Неутрално

  "ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Георги Близнашки, каза в петък пред бТВ отстраненият заради конфликт на интереси член на енергийния регулатор Еленко Божков."
  http://www.mediapool.bg/otstranen-chlen-na-dkevr-nareche-sluzhebnoto-pravitelstvo-izmekyarsko-news224502.html

  От статията:
  "От писмото на Стойнев до руския му колега Александър Новак се вижда, че руската страна е предложила промени в българските закони във връзка с изпълнението на проекта."

  "Стойнев уведомява Йончев за позицията на България по започналата наказателна процедура. В документа се посочва, че на корпоративно ниво, заедно с другия акционер по проекта ("Газпром" - бел. ред.) БЕХ може да предприеме действия по проекта по подписаното вече споразумение за него"

  "Въпреки това след като служебното правителство започна работа и министърът на икономиката Васил Щонов разпореди прекратяване на по-нататъшни действия по проекта "Южен поток", ръководството на "Южен поток България", в което акционери са БЕХ и "Газпром", е подало заявление за увеличаване на капитала на дружеството 25 пъти до 397.6 млн. лева."

  ........................
  Та май едно друго управление и правителство се оказва "измекярско", а?

  Е, до тук виждам материал за поне 4 прокурорски проверки, няколко частни дела за обида и набеждаване и един як бой на Еленко Божков, който си го заслужи още през първите години на демокрацията, когато правеше далавери и препродаваше помощите! Пък да му добавят и две - три оки към боя и заради наглото му и провокативно поведение и разхищаването на парите на данъкоплатците.

  Модераторе, не се впрягай, скоро много хора ще дойдат на моето мнение, че когато няма прокуратура, има бой! Както каза майката на един от убитите пред дискотека Соло, "Когато от някъде излезе справедливостта, влиза възмездието!"

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 953 Весело

  Имало търговски тайни.
  Туй да не ви е бащиния...

 20. 20 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Не е ли време за действаща Прокуратура? Пътя към нея минава през оставка на Цацаров или промяна на конституцията. Време е прокуратурата да защитава гражданите и обществения интерес, а не олигархията.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 21. 21 Профил на капитан Гирджиклийски
  капитан Гирджиклийски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ... е това най ми хареса "...разкрива корупция и злоупотреба с власт, лошо управление на държавно или общинско имущество или други незаконосъобразни или нецелесъобразни действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица в съответните администрации, с които се засягат държавни или обществени интереси, права или законни интереси на други лица"..., мачкай корумпирания, мръсен чиновник !!!

  цаца ама риба...
 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6422 Неутрално

  А защо частично, публикувайте всичко едно към едно, за да видим какви са ги свършили от комунистическото управление.

 23. 23 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 548 Неутрално

  То точно тези, които са търговска тайна и засягат "ТРЕТИ СТРАНИ" са най - важните (под трети страни се разбира български и руски олигарси и престъпници)... Не знам обаче коя страна се явяват данъкоплатците, които плащат И КЪМ ДНЕШНА ДАТА сметката за този проект...

 24. 24 Профил на asya29
  asya29
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За търговска тайна може да ни говорите, когато лицата подписали споразуменията плащат от собствените си джобове.
  Когато за това политическо безумие,целящо само и единствено да извади Украйна от играта, ще плащаме ние и не знам още колко поколения български граждани, моля не ни баламосвайте с истинските си лъжи. Май всички вие също сте заплаха за националната ни сигурност.

  София без паметник с шмайзери!
 25. 25 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Публикувани са общо 13 документа и справка за кореспонденцията на ведомството по казуса от началото на годината."
  Публикувани са само няколко документа.
  Искаме цялата кореспонденция, цялата истина.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 26. 26 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 587 Весело

  Ма как са го замазали само:
  " промяната на понятието "морски газопровод" в Закона за енергетиката, която беше приета от Народното събрание на първо четене, идва тъкмо по ИДЕЯ на руската страна."
  Се едно става дума за това дали да се почерпят с водка или ракия , а не за груб диктат България да наруши законодателството на ЕС, на който е член!!!

 27. 27 Профил на bylgarofil
  bylgarofil
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всички трябва да научат каква бомба са заложили рубладжиите н а България!

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Значи на нас ни е отредена ролята само на плащащи корупционните сделки.

 29. 29 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Бесепарско- депесарско- атакаджийски слуги!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 30. 30 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Има Търговски тайни - доообре съгласен съм но БЕХ е 100% Държавен тоест наш на Данакоплатците парите и те са наши от бюджета тоест от данъциуте ни и значи ние сме страна по търговския договор и като такива имаме право не само да го прочетем а и на заверено копие от него.
  Министър Щонов хващай държавните лемури за ушите и всичко което ни касае нас като данъкоплатци да се публикува и сложи на масата а който е за при бай Сатври въобще да не го бавите веднага там.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 31. 31 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "От писмото на Стойнев до руския му колега Александър Новак се вижда, че руската страна е предложила промени в българските закони във връзка с изпълнението на проекта. Това беше оповестено през пролетта от Реформаторския блок"


  Тази заплаха за националната сигурност не боде ли очите на Цацаров?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 32. 32 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Близнака брани партийните интереси и това е.Нали е от това котило.Не ще да повдигне завесата на задкулисието.

 33. 33 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Данакоплатците трябва да знаят истината. Всичката истина за престъпниците подписали за Белене и пАтока.

  chavo64
 34. 34 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.

  Христо Ботев

 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Още тогава се разбра, че промяната на понятието "морски газопровод" в Закона за енергетиката, която беше приета от Народното събрание на първо четене, идва тъкмо по идея на руската страна. Така се заобикалят изискванията на ЕС до газопровода да имат достъп и трети страни.


  Само че по - късно се разбра че промяната в закона не попречи в тръбата да се включи и трета и четворта страна стига да докара газа до една от станциите на присъединяване л И още от ТОГАВА ЕС промени причината за спиране на проекто - не са били направени търговете за избор на строители л И същата причина се поддържа и до сега като нарушение на европейските правила л Което си е прах в очите на простолюдието л ЕС знае че Потока ще се строи л Защото иначе ще бъдат ощетени доста членове на ЕС л Вижда се от всякъде л За зрящите л

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK