Дефицитът в енергетиката щял да стигне 5 млрд. лв. в края на 2015 г.

Дефицитът в енергетиката щял да стигне 5 млрд. лв. в края на 2015 г.

© Надежда Чипева, КапиталВ края на 2015 година дефицитът в енергетиката може да достигне 5 млрд. лева, ако не се предприемат мерки за намаляване на загубите, каза пред журналисти в МС Васил Щонов, министър на икономиката и енергетиката, съобщи БТА.


Неотдавна той прогнозира, че до средата на идната година този дефицит ще нарасне до 4 млрд. лв.


Няма възможност да се намерят финанси за зимна подготовка на системата на енергетиката - искаме, но не можем да намерим пари за запълване на газовото хранилище в Чирен, добави той. Освен това на мините се изплащат само 50 процента от задълженията, а те съответно не могат да плащат и заплатите на миньорите, добави Щонов.
Междувременно стана известно, че никоя банка не иска да отпусне заем на "Булгаргаз", какъвто е нужен на газовия доставчик тъкмо за да увеличи нагнетяваните количества газ в Чирен. Това съобщи "Труд" като се позова на справка в регистъра на обществените поръчки. Тегленето на кредит се наложи заради блокираните средства на дружеството в поставената под специален надзор КТБ. В противоречие с постановление на предходното служебно правителство държаванта компания е държала почти всичките си пари в тази банка вместо до 25 на сто от тях. Според отчета на дружеството там са блокирани 17 млн. лв., както и депозити на компанията.


Към края на юни задълженията в енергетиката са 2.9 млрд. лева. Обезпокояващо е, че за 6 месеца те са нараснали с 360 млн. лева и през следващата една година ще се увеличат с още 900 млн. лева, каза още енергийният министър. Мерките, предприети от ДКЕВР за намаляване на тези дългове, са неработещи, подчерта той. Няма как тези загуби да бъдат намалени бързо и затова са нужни компромиси от всички
участници в системата на енергетиката, каза министърът.


Цената на тока се определя от ДКЕВР, а всеки има право да си прави разчети и да ги обявява, каза Васил Щонов, запитан с колко трябва да се вдигне цената на тока, за да се балансират плащанията в енергетиката. Той добави обаче, че цената трябва да се увеличи поне с 50 процента, за да се компенсира дефицитът. Вдигането на цената, по думите му, не може да стане рязко, а постепенно, в няколкогодишен цикъл, каза още веднъж Щонов. Той обеща да информира журналистите за това с колко НЕК ще иска да се промени цената на електроенергията от октомври.


По-рано през деня уволненият член на ДКЕВР Еленко Божков коментира, че цената на тока ще се промени под диктовката на Васил Щонов, но тази практика досега не била характерна и цените се определяли на базата на анализи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK