Грудев очаква загубата на земеделски средства да достигне 97 млн. евро

Грудев очаква загубата на земеделски средства да достигне 97 млн. евро

© Юлия ЛазароваЗагубата на европейски средства в земеделието ще бъде между 53 и 97 млн. евро към края на годината. Това показват изчисленията на служебния земеделски министър Васил Грудев в интервю пред "24 часа".


Причина за това е, че към края на годината трябва да бъдат усвоени 397 млн. евро, а към началото на август са били заявени плащания пред Брюксел за 50 млн. евро.


Грудев посочва, че във фонд "Земеделие" 1 година не са обработвани проекти, не са сключвани анекси и не са подписвани договори.
Междувременно все още няма избран сертифициращ орган на плащанията от фонд "Земеделие" след като договорът на "Делойт и Туш" изтече, а обществените поръчки за избор се провалиха като третата обявена преди ден беше отменена от Комисията за защита на конкуренцията.


Министърът разказва, че експертите в Брюксел са били потресени от лансираната идея проекти да се подписват със задна дата. И тъй като това е неприемливо, те ще бъдат преразгледани по новия регламент. Въпросните проекти трябва да бъдат изпълнени със заявени плащания до средата на идната година, посочва министърът. Според него обаче повечето от проектите са свързани със строителство и той не е оптимист, че ще бъдат завършени в този срок.


Той очаква по случая да се потърси наказателна отговорност за хората, които са забавили проектите.


От интервюто се разбира, че Грудев е спрял няколко обществени поръчки, които според него са били ненужни. Като например тази, според която е трябвало да се направи социологическо проучване за нагласите на хората да кандидатстват по новата селска програма, която още не е одобрена.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK