България и Азербайджан подписаха документи за сътрудничество по газовите въпроси

Снимката е архивна

© Reuters

Снимката е архивнаБългария и Азербайджан са подписали два документа, свързани със сътрудничеството по газовите въпроси, съобщи Министерството на икономиката и енергетиката.


С меморандум "Булгартрансгаз" и азербайджанската държавна нефтогазова компания "СОКАР" заявяват намерение съвместно да проучат възможности за разширяване на газовото хранилище в Чирен. Другият документ е писмо за намерения, според което "СОКАР" и "Булгаргаз" ще преговарят за доставки на определени количества природен газ за България още от 2017 г. през междусистемната връзка Гърция-България.


Двата двустранни документа са подписани в рамките на посещението на президента Росен Плевнелиев в Баку, където по-рано днес беше дадено начало на изграждането на Южния газов коридор
Участие в българската делегация са взели и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, както и представители на ръководствата на "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД.


Ще бъдат разгледани и възможностите за осъществяване на доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция. С реализацията на проектите от Южният газов коридор на ЕС, включващ разширението на Южнокавказкия газопровод (SCPx) и изграждането на газопроводитеTANAP, TAP и инетерконекторът Гърция-България (IGB), ще бъде осигурен маршрутът за договорените алтернативни доставки от 1 млрд. куб.м./годишно азербайджански природен газ от находището "Шах Дениз 2" за България от 2019 г.


Това ще създаде конкуренция между различните източници и доставчици на природен газ за България и ще доведе до реалната либерализация на газовия пазар, както и ще стимулира договарянето на по-конкурентни цени за българските потребители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK