Христосков ще наложи ръст от 4.2% на осигурителните прагове за секторите без споразумение

Христосков ще наложи ръст от 4.2% на осигурителните прагове за секторите без споразумение

© Юлия ЛазароваРаботодатели и синдикати договориха минимални осигурителни прагове за 2015 година в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19% от работещите. За тези, където договореност няма, социалният министър ще приложи административно нарастване от 4.2%, защото такъв е процентът там, където има договорки. Това обяви пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.


"Дадохме достатъчно време и можеше да бъде договорен и по-нисък процент от този", каза Христосков.


Три дни преди крайния срок за подписване на споразуменията за минимални осигурителни доходи, който изтече миналия петък, бяха подписани споразумения в 41 от 85 икономически дейности, които засягат 1 млн. работещи при над 2 млн. наети по данни на Националния статистически институт.
По думите на Христосков останалите около 80% от заетите всъщност получават по-високо възнаграждение от минималните осигурителни прагове. Социалният министър подчерта, че ефектът от договореното е 36.2 милиона допълнителни приходи във фондовете на общественото осигуряване.


"Ако се разпростре административно договореният процент от 4.2 на сто нарастване, тогава ефектът ще бъде 49 милиона. Практиката е показала, че нито намалява заетостта от увеличението на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата, нито нараства безработицата. Ако всички тези пресмятания се сбъдваха, сега безработицата трябваше да бъде 50 на сто", заяви Христосков.


Представителите на синдикалните организации предлагаха увеличение със средния договорен процентза икономическите дейности без подписани споразумения, а според бизнес съюзите, ако няма съгласие, нивата на праговете трябва да останат замразени. 


Йордан Христосков обеща, че пенсиите няма да бъдат намалени, нито замразени догодина заради прилагането на швейцарското правило и дефлацията, която се наблюдава от няколко месеца и се очаква в края на годината да достигне един процент. "Фактите са следните – до края на годината ние очакваме дефлация около 1%, тоест минус 1% ще бъде индексът на потребителските цени, докато очакваното увеличение на средноосигурителния доход за тази година ще бъде около 4.8 на сто. Така че ако се приложи швейцарското правило за бюджета за следващата година, то в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите догодина, нито пък нулево нарастване, тоест да бъдат замразени на същото ниво", подчерта той.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ...... Социалният министър подчерта, че ефектът от договореното е 36.2 милиона допълнителни приходи във фондовете на общественото осигуряване......
  -------------

  Съмнявам се.

 2. 2 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  България сигурно ще влезе в учебниците по икономика като странен случай където има 1% дефлация, а заплатите се покачват с близо 5%. Може би единствено, ако икономиката работи за износ и вътрешното потребление е занулено, комбинирано с високо ниво на спестовност, човек може да си представи такава ситуация.

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 910 Любопитно

  "Дадохме достатъчно време и можеше да бъде договорен и по-нисък процент от този"-
  На кой си го дал това време бе,умнико?На едноличните търговци и самоосигуряващите се?Кой да договаря от тяхно име?

 4. 4 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Плевнелиев уведомен ли е?

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#2] от "alabalko":

  Обаче виж това:
  ....Заради дефлацията догодина трябва да намалят пенсиите.....
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4325162

 6. 6 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#2:"alabalko"]Може би единствено, ако икономиката работи за износ и вътрешното потребление е занулено, комбинирано с високо ниво на спестовност, човек може да си представи такава ситуация.[/quote]

  Ами то си е точно така.....

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#2] от "alabalko":

  Правиш грешни изводи,защото се подвеждаш по българската СТЪКМИСТИКА. Но сега не ми е до това,да се замеряме с числа...

 8. 8 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#6] от "FvH":

  да, нивото на спестовост или поне на натрупване на нови депозити в банковата система го има. Вътрешното потребление е ниско. Само не виждам данни за изключително добър износ, а търговското салдо е зле. В този момент картинката не става пълна. Освен всичко да идва от ИТ индустрията, която е 5% от БВП и там да има ръст на доходите, които обаче да не се харчат, а да се спестяват.

 9. 9 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 409 Весело

  А какво да правят отраслите, в които (о, Боже) няма Синдикати ?
  Примерно ИТ - понеже хората там взимат добри заплати при нормални условия на труд - Христосков служебно ще ги накаже с повишаване на праговете.
  И какво - зорлем да си организираме синдикати ли ?

  Led Zeppelin Forever !!!
 10. 10 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  ами...аз на стоките, които потребявам повишения на цената в рамките на последните 2 години не съм забелязал. Говоря за стоки от първа необходимост. Цената на тока е сравнително стабилна, но ще се увеличи. Цената на горивата е изключително стабилна (2,48-2,60лв/л бензин). Цената на градския транспорт не е мръднала. И като сравня с ръста на цените между 2003-2008-ма, направо е песен.

 11. 11 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "mun_cho13":

  Христосков пипа единствено минималните прагове. В IT индустрията не знам някой да си осигурява на минималните прагове. Тоест това не трябва да ги засегне. Това е лявата ръка де, сега очаквам и повишаване на максималния осигурителен доход. Като цяло това което прави е доста безсмислено. Продължаваме да даваме аналгин на болния.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 12. 12 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 613 Весело

  Да има дефлация при ниския лихвен процент от ЕЦБ - 0.05% , същевременно ни пробутват кредити по 15% .
  Първо хората ще станат още по бедни, после производителите ще изхвърлят продукцията си и накрая банките ще си имат много хартийки.

  Маркс от горе ще каже - казах ли ви

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#10] от "alabalko":

  Уф,инфлация/дефлация е едно на ръка,но има още много,много,много други данни,така да ги наречем...

  Цената на тока,ако се увеличи,значи ВСИЧКО ще се увеличи. А това ще доведе до Гражданска война,буквално. А за да не се стигне до там,трябва да се вземе от парите на богатите и да се даде на бедните. Което (в България) няма да стане. Ерго,ни чака Българска пролет. (Забележи,че преди няколко дена от Европейският съюз точно това дебело намекнаха-социалната несправедливост в България,Румъния и...Гърция,ставала вече опасна и за самият ЕС.)
  Но това икономистите не го разбират,те си живеят в някаква стерилна сфера...

 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#9] от "mun_cho13":
  Там заплатите са такива, защото никога Държавата не се е месила. Отделно и партийци, и мутри малко не са наясно с нещата в този бранш, за да се набъркат. Резултатът е сериозни заплати, никаква между фирмена задлъжнялост и има дори недостиг на работна ръка. За съжаление това показва къде можехме да сме като Държава, ако вървяхме без безумни и нагли решения. Естествено и хората, които работят в сектора са достатъчно грамотни. А по темата, как може да налагаш увеличение на праговете и същевременно да плашиш пенсионерите, че още малко ще им намалиш пенсиите!? Къде беше това правило, когато Дянков управляваше или то се ползва само за намаляване на пенсиите. Не става само с доене.

 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Само как тихомълком ще се вдигне възрастта за пенсиониране на първа категория, което е поредното облекчение за Пенсионните дружества, но трябва да продължи натискът за вдигане на осигуровките. По-полезно е, ако може да се принуди фирмите да се откажат от 4 часа, защото там работника работи две, а му се води една година и вноската е 50% отколкото тези прагове.

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  +++++
  Така ще стане.

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":
  ++++++++++++++++++++
  Ако изобщо се съберат тези пари?!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":
  +++++++++++++++++++++
  И аз също!

 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#10] от "alabalko":

  туй де бе рда не живееш на луната

 20. 20 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  аааа не стигат още трябват на всички милиционери и военни и съдии партийции прокурори немедленно да се вдигнат пенсиите поне на 1500 лв щото са най заслужили хорицата

 21. 21 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#18] от "bat_plamen":


  До коментар [#20] от "tur671":

  Те така и не разбраха,че с намаляването/или оставането на същите нива,ще получат повече....
  В главите им е все плановата икономика

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Любопитно

  До коментар [#21] от "xmm":
  Все си мисля,че това го знаят, но реално финансовата ситуация е толкова катастрофална/най-вече със осигуровките и пенсиите/,че се чудят как да попълнят поне частично тези дупки!Според мене това вдигане на осигурителните прагове ще има обратен ефект!

 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Разстроено

  До коментар [#22] от "bat_plamen":

  Със сигурност.
  Но "реформа" е да пребориш демографския срив,което изисква първоначално вложение.
  Но кой ти мисли за бъдеще - партийки-еднодневки се борят за гласове....

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4331 Разстроено


  До коментар [#23] от "xmm":
  +++++++++++++++++++++++
  Истината е ,че на никой от нашите "патриотични политици" не му пука за нашата България ,а ги интересува как да се докопат до властта и да забогатеят!А относно демографският срив у нас смятам ,че ситуацията вече е извън контрол и нещата ще стават все по-зле за съжаление!


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK