В няколко града се проведоха протести срещу добива на шистов газ

За да унищожавате нашата земя спокойно, първо ще трябва да унищожите нас". Под този лозунг няколко десетки софиянци се събраха на протест срещу проучванията и добива на шистов и въглищен газ в България тази вечер, съобщи БГНЕС.


Протестиращите настояват да се спре издаването на всякакви разрешени за проучвания за нефт и газ докато държавата не обучи специалисти които да контролират какви методи за добив използват компаниите, които правят проучвания.


Протести се проведоха и в Пловдив и Варна. Те са под надслов - "Срещу проучванията и добива на шистов, въглищен и тайт газ в България" с искане за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната. С протестите се цели да бъдат информирани всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директен разрез с действащия в момента мораториум.


С възгласи "Не на шистовия ад" и "Чиста вода - здрава земя" протестиращите огласиха центъра на столицата, като обиколката има включваше кратка демонстрация пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). "Знаем, че не знаете какво се случва дори на най-обикновен сондаж", заяви под прозорците на служителите в МОСВ един от организаторите на протеста Мариана Христова. "Вие не сте грамотни и не познавате тревожните симптоми", добави тя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK