Българското розово масло стана защитено наименование в ЕС

Българското розово масло стана защитено наименование в ЕС

© Надежда ЧипеваЕвропейската комисия съобщи, че е утвърдила наименованието "Българско розово масло" като част от списъка със защитени географски обозначения.


Качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати. Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло, пояснява комисията.


Допълва се, че беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия - да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.
Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълтозелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението.


Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.


Идеята да се защити името "българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово, които започнаха процедурата в средата на 2012 г.  Когато защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район.


За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от производството зависят от специфични условия в този регион.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK