Министерството на финансите не смята, че е започнала наказателна процедура за България

Министерството на финансите не смята, че е започнала наказателна процедура за България

© Георги КожухаровЗапочналата процедура на Европейската комисия срещу България не е "наказателна", а е част от досъдебната фаза от процедурата по неизпълнение на задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС. Това съобщиха от Министерството на финансите след като по-рано днес Европейската комисия разпространи съобщение за започналите мерки.


В това съобщение на английски език се използва тъкмо терминът "наказателни процедури". В българския вариант е използван терминът "процедура за нарушение".


Целта и задачата на такава процедура не е да "накаже" съответната държава членка, а в диалог между Европейската комисия и властите на държавата членка да се установи дали и какво е нарушението на правото на ЕС, какви мерки следва да бъдат предприети и в какви срокове, посочват от финансовото министерство.
Оттам допълват, че по същия въпрос вече са проведени разговори и разменена кореспонденция с Европейската комисия в рамките на т.нар. информационна фаза (предшестваща досъдебната фаза). В отговор до Европейската комисия българската страна изрази готовност, в случай че бъдат констатирани несъответствия с правото на ЕС, да предприеме необходимите действия за извършване на законодателни изменения.


Действително през август от Брюксел предупредиха България, че не е приложила правилата на ЕС по изплащане на депозити в случай на поставяне на банки под надзор. В отговор от българска страна беше посочено, че по казуса с КТБ ще се спазва българското законодателство, в което процедурите и сроковете са различни, а ако ЕС настоява, може да се нанесат промени в Законите, но в момента това е невъзможно заради липсата на действащо Народно събрание.


Писмото, което днес е изпратено на българските власти и на което следва да се отговори до 15 октомври, представлява Официално уведомително писмо, което е първият етап от досъдебната фаза, допълват още от Министерството на финансите.


"Българските власти ще изготвят единен, координиран и съгласуват отговор на всички въпроси, които са повдигнати в писмото на Европейската комисия, като както и преди ще бъде осъществен синхрон в действията между Министерството на финансите, Българската народна банка и Фонда за гарантиране на влоговете в банките", се посочва в позицията на ведомството.


Само ако Европейската комисия не е удовлетворена от отговора на българските власти на Официалното уведомително писмо или счита, че нарушението не е премахнато, тя изпраща след това второ писмо, което се нарича Мотивирано становище и в което тя би изложила своите аргументи на отговора от България. Мотивираното становище също е част от досъдебната фаза и отново ще съдържа определен срок, в който българската страна следва да отговори. Едва след това, ако Европейската комисия прецени, че българската страна не се е съобразила с нейното мотивирано становище в определения срок, тя може да вземе решение да сезира Съда на Европейския съюз, с което започва съдебната фаза на процедурата.


"Бихме искали още веднъж да уверим вложителите и инвеститорите в двете банки, както и цялата българска общественост, че Министерството на финансите полага всички възможни усилия за намиране на решение по този сложен казус", заключават от Министерството на финансите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK