Не съм близък с Цветан Василев, обяви Костов

Иван Костов

© Красимир Юскеселиев

Иван КостовБившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов, който активно защитава тезата за нуждата от това КТБ да бъде спасена, обяви в сутрешния блок на "Нова телевизия", че не е близък с Цветан Василев. Ако бях близък, щях да съм взел и аз от "тези безплатни" кредити, допълни той след като първоначално се опита да избегне отговор на въпроса.


Според него подобни въпроси омаловажават съществените неща, което той казва за ситуацията около КТБ. Костов съобщи, че има в банката 170 хил. лв., които са гарантирани по закон. Така той посочи, че не това е мотивът активно да защитава тезата си.


По думите му в момента са останали само едни-двама защитници на тезата, че банката не трябва да бъде спасена с обществени пари. Единият от тях е водачът на листата на Реформаторския блок в 24 МИР Петър Москов. Той обаче не трябвало да говори, защото е лекар. Костов отново повтори тезата си, че спасяването на КТБ ще излезе много по-евтино на данъкоплатците от фалита й.
Веднага трябва да се преразгледа начинът, по който е организиран режимът на специален надзор, така че да може банка, поставена под него, да изпълнява определени свои ангажименти. Това смята Костов във връзка с началото на наказателната процедура срещу България, започната от Европейската комисия. С цел да се възприеме точно европейската практиа в надзора подуправителят, отговарящ за банковия надзор Иван Гунев, трябвало веднага да се върне на работа. През седмицата съдът го остави на поста.


Добрата новина е, че преговорите с акционерите в лицето на базирания във виена фонд EPIC започнаха. Те трябва да приключат до края на октомври. В противен случай БНБ ще има само още един ход – да удължи още надзорът над КТБ, посочи Костов.


Той определи като "необикновена глупава" публикацията на "Капитал" от средата на юли, в която става известно, че той е вложител в КТБ. В нея изданието пита защо той е мълчал, когато е публикувало първите разследвания за срастването на икономическа, политическа и медийна власт около КТБ и др.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK