Плодовете и зеленчуците са по-скъпи през септември спрямо година по-рано

Плодовете и зеленчуците са по-скъпи през септември спрямо година по-рано

© Надежда Чипева, КапиталЦените на плодовете и зеленчуците през септември са с най-големи промени в сравнение с нивата си от предходния месец сред всички хранителни стоки, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.


Поскъпването на месечна база при градинските домати е 31%, а на оранжерийните - с 20 на сто. Поскъпването през септември при краставиците от открити площи е 9%, а на оранжерийните – 5.6 на сто. През септември зелените чушки поскъпват с 12.6 на сто, а картофите - с 5%.


Повечето плодове поевтиняват през септември, като ябълките и гроздето са поевтинели с между 9% и 14%, а дините - с 3 на сто.
След рязкото поскъпване на лимоните в края на юли и началото на август от средата на август и септември цената им се стабилизира, макар и на високо ниво - над 3.30 лв. за килограм. На годишна база обаче цената на лимоните се е покачила с около 60%.


В резултат на много фактори - неблагоприятни климатични условия, заболявания по растенията и ембаргото към Русия, цените на голяма част от плодовете и зеленчуците през септември тази година останаха на по-високи нива спрямо същия месец на предходната година, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.


Най-голямо поскъпване на годишна база е регистрирано при градинските домати - 28 на сто, и при червените чушки - 25 на сто. При цените на оранжерийните домати, зелените чушки и гроздето се отчита ръст спрямо същия месец на миналата година с около 11-17 на сто.


Малко по-високи са цените през тази година и на ябълките и дините (3-4 на сто). На годишна база картофите поевтиняват с 26 на сто, оранжерийните краставици - с 22 на сто, и градинските краставици - със 7 на сто.


През септември при цените на захарта, фасула, ориза, олиото и млечните произведения има лек спад с около 1-3 на сто спрямо август. Незначително колебание нагоре има при цената на свинското месо и колбасите. Цените на брашното, яйцата и пилешкото месо се задържат около нивата от август. На годишна база цените на млечните произведения са почти без промяна. Месото и месните произведения поевтиняват с 2-3 на сто, само цената на каймата е със 7% по-ниска.


За пореден месец се отчита ръст на годишна база при цената на зрелия фасул - 9 на сто, но тенденцията през последните месеци е към стабилизирането й. Цената на ориза се качва на годишна база с 4.5 на сто.


Поевтиняването на захарта на годишна база е 33%, на олиото – 13%, и на брашното – 5,7 на сто. Цената на яйцата не се променя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK