Министерството на финансите вече подготвя исканите от ЕК промени за банките

Румен Порожанов, служебен министър на финансите

© Юлия Лазарова

Румен Порожанов, служебен министър на финанситеМинистерството на финансите вече подготвя промени в Закона за гарантиране влоговете в банките, които да отговарят на директивите на европейската комисия за изплащане на депозити. Това съобщи в предаването "Неделя 150" служебният финансов министър Румен Порожанов. Целта е проектът да бъде предложен на Народното събрание веднага след сформирането му.


Той не даде повече подробности.


През миналата седмица Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България за това, че не е въвела адекватно в законодателството си директивата за изплащане на депозити. Според Закона за Фонда за гарантиране на влоговете в банки, изплащането на депозити може да започне след отнемането на лиценз на дадена банка. От Брюксел пък настояват вложителите незабавно да получат достъп до парите си.
Порожанов коментира още, че в предложения от Министерството на финансите проект за актуализация на бюджета, оповестен публично в събота, са предвидени възможности за покриване на такива евентуални ликвидни проблеми в банките. "Защото, ако се случат и няма предвидени средства, ще има по-тежки последствия", обясни той. Така в проекта са заложени около 5.8 млрд. лв. "за евентуално ново финансиране" в банковата сфера. 


"Задължително ще има префинансиране на ликвидната подкрепа, дадена на една банка" (ПИБ - бел. ред.), допълни министърът, като уточни, че тази подкрепа ще бъде частично погасена. След като през юни започна усилено теглене на депозити от тази институция, България поиска и получи разрешение от Брюксел да окаже държавна помощ за банковата система в размер на до 3.3 млрд. лв.  За целта в края на юни беше изтеглен непредвиден заем от вътрешния пазар за 1.23 млрд. лв. Официално не беше съобщено кои банки и в какви размери са се възползвали.


По казуса с КТБ в проекта за актуализация на бюджета финансовото министерство предвижда варианти в зависимост от това ще бъде отнет лицензът на банката или ще бъде оздравена.


При отнемане на лиценза Фондът за гарантиране на влоговоте трябва да изплати гарантираните депозити, но в него има по-малко от нужната сума - само 1.6 млрд. лв. Затова в проекта е записано, че държавните гаранции по заеми се увеличават на 2 млрд. лв. По този начин Фондът за гарантиране на влоговете може да пласира на пазара емисия облигации, гарантирана от държавата. От фонда обаче изразили опасения, че може да не успеят да пласират цялата емисия, която би покрила недостига и затова в проекта за актуализация е предвидена възможността и да се отпусне заем от държавата до 700 млн. лв.


В служебното правителство е формирано мнение е, че създаването на пропасти, на ликвидации, оставянето на Фонда за гарантиране на влоговете със заем, а не със средства, би породило по-скоро напрежение, недоверие. Така Порожанов отговори на въпроса трябва ли да се спасява КТБ с държавни средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK