Според социалния министър заседанието на тристранката за бюджета ще се състои в сряда

Йордан Христосков

© Юлия Лазарова

Йордан ХристосковВероятно няма да се проведе заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, посветено на актуализацията на бюджета. Това каза министърът на социалната политика Йордан Христосков в сутрешния блок на БНТ.


Миналия петък синдикати и работодатели поискаха отлагане на заседанието, за да получат повече време да се запознаят с новите разчети. Те заплашиха, че няма да присъстват, ако материалите не им бъдат пратени предварително. Те настояват да бъде обсъдено и повишението на минималните осигурителни прагове от 1 януари 2015 г. Служебният вицепремиер Йордан Христосков обяви, че в секторите, в които работодателите и синдикатите не са постигнали споразумение, ще наложи административен ръст от 4.2%.


"Вероятно новото заседание ще нарочим за сряда от 11 часа", обяви Христосков. В неделя пред БНР финансовият министър Румен Порожанов обяви, че ако се налага, ще се направи компромис и заседанието на тристранката ще бъде изместено за сряда.

Обсъждането в тристранката предшества одобряването на проекта от правителството, което се очаква да стане в сряда. Промените предвиждат нов държавен дълг до 4.5 млрд. лева. Актуализацията се налага заради неизпълнението на приходите, заложени в сегашния вариант на бюджета. За да влезе в сила, изменението трябва да бъде одобрено от Народното събрание, което ще се състави след изборите на 5 октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK