Синдикати и работодатели се обявиха против актуализацията на бюджета

Синдикати и работодатели се обявиха против актуализацията на бюджета

© Юлия ЛазароваПредставителните организации на работодателите и на синдикатите се обявиха против актуализацията на бюджета. На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда темата, срещу ремонта на основния финансов документ на държавата се обявиха Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа".


"Радикална актуализация на бюджета, особено в предлаганите значими размери, може да бъде предприета само и единствено по инициатива на действащо правителство и при работещо Народно събрание. Актуализацията на бюджета на може да се третира като рутинна експертна работа, която служебното правителство може да подготви и да поднесе "за подпис" на следващото правителство и на следващия парламент", се казва в обща декларация на организациите, прочетена от председателя на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.


Чуйте аргументите на Велев и на президента на КНСБ Пламен Димитров във видеото:

Велев подчерта, че обществото и социалните партньори искат да получат от служебното правителство в най-кратък срок отчет за изпълнението на бюджета за деветмесечието и съответен анализ, както и информация за състоянието на фискалния резерв и държавния дълг. Според Васил Велев емитирането на нов държавен дълг, особено при липса на публично достъпна официална информация и варианти за разрешаване на проблемите в КТБ и ТБ "Виктория" и настоящия състав на управителния съвет на Българската народна банка, е допустимо единствено с оглед покриване на новонатрупания бюджетен дефицит (до 3 на сто), ако сегашният фискален резерв не е в състояние да го покрие.


Дефицитът и размера на дълга бяха най-атакувани
Основната критика на синдикати и работодателски организации е към планирания дефицит, който трябва да е 4%. Според тях обаче той не трябва да надвишава 3%, защото иначе поемаме санкции от Европа, обобщава "Нова телевизия".


Критика е имало и към предвиждания държавен дълг от 4,5 милиарда лева, който беше определен като прекалено висок, особено за правителство, което на практика няма да управлява през следващите месеци. Според организациите, дълг трябва да се тегли само, за да покрие преразходите в хазната, които обаче са около 2 милиарда лева.


Консенсус имаше единствено за актуализацията на бюджета за здраве, като работодатели и синдикати се съгласиха, че към бюджета на НЗОК трябва да бъдат насочени допълнителни 100 милиона лева.


Позицията на кабинета
Заседанието на трастранката започна с изказване на финансовия министър Румен Порожанов, който представи подготвените параметри, предаде БНР. Според него 8,2 милиарда лева е резервът. Парите обаче служат за покриване на дефицита от 1.4 милиарда лева и плащанията по външния дълг от 1.7 млрд., които трябва да се направят до края на януари, както и да се покрие дефицитът в НОИ от около 800 милиона лева, с които да се платят пенсиите през януари. Чрез актуализацията правителството иска да даде на МВР за по-високи заплати до 127 милиона лева, а за социални помощи и заплати на заетите по субсидирана заетост - до 50 милиона лева.


За здравеопазване са заложени допълнително 24 милиона лева, основно в рамките на спешната помощ, в рамките на издръжката на психиатричните и другите болници, които са на директна издръжка, каза Порожанов. Според него голям проблем е заложен и в бюджета на държавен фонд "Земеделие". Парите за тази година са равни на миналогодишните, но са правени по-високи разходи  за националните доплащания.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Комунетата в контра атака.

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2546 Весело

  По време на Дянковата епоха ни убеждаваха в едно, преди кой знае чия нова такава, ни кандардисват за друго, а все за нЕкой и друг лев става въпрос, чийто отговор е ясен на всички, но пък малцина са радостни от това.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Смях в залата. Когато БСП са на власт синдикати и работодатели ги подкрепят, когато БСП не са на власт, синдикати и работодатели ПАК ги подкрепят.

  Назначените ДС бизнесмени и "синдикати" винаги играят за червената мафия.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа".

  Все видни ДС кадри

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  В едно нормално семейство, когато не достигат парите какво се прави:
  1. Съкращават се разходите за лукс.
  2. Ако това не помага се съкращават и други разходи по степен на важност.
  3. Ако и това не помага се харчат пари само за храна, ток , вода и тн..
  Кредит се взема само в краен случай..
  В държавата е точно наопаки и то ясно защо. Защото този взима и харчи не е този който връща...

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Весело

  Яабаааа!
  И тия ...

  За останаха само ... ГЕРБ, Плевнелиев и Служебното правителство.

 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 865 Неутрално

  добра новина ,номерът не герберите не мина

 8. 8 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Така наречената тристранка за пореден път доказа безсмислието на съществуването си

 9. 9 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 636 Весело

  Нема лустрация - нема и демокрация.

  EU now have 1 GB empty space
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  Какви смели синдикати и работодатели! И какви експерти само! "Единствено избрано правителство" можело да готви актуализация. Демек - ще почакаме накъде духа вятърът, дотогава ще лежим по лице, да се окаже, че сме се объркАли. Смях в залата!

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 495 Неутрално

  [quote#3:"Tъп и заблуден костовак"]Когато БСП са на власт синдикати и работодатели ги подкрепят, когато БСП не са на власт, синдикати и работодатели ПАК ги подкрепят. [/quote]

  КРИБ специално още след първите протести поискаха оставката на Орешарски.
  То няма как сега да са "за" защото преди година 1 милиард рефинансиране на дълг беше "безподобен грабеж", а сега говорим за 8 милиарда, от които половината не са рефинансиране а са нов дълг.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3311 Весело

  [quote#10:"..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие..."]Какви смели синдикати и работодатели! И какви експерти само! "Единствено избрано правителство" можело да готви актуализация. Демек - ще почакаме накъде духа вятърът[/quote]
  Не ставайте смешна.

  Фискът, бюджетът още, е еманацията на управлението.
  А България е Република с Парламентарно управление.
  Не с Президентско, камо ли Служебно

  Разбирам, че за вас, герберите, е дълбоко непонятно това, но ...
  Пък и нали "вятърът" духа на Боце в гърба? К'во се оплаквате?

 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1887 Весело

  Стига бе,срещу всемирния мозък Боко ли сте бе.Иван Костов управлява и вас.

 14. 14 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#3] от "Tъп и заблуден костовак":

  ++++(без да съм костовачка)

 15. 15 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Опа, май не било съвсем сигурно, че тази актуализация е наложителна..... Но на кого му пука, като е поръчано да се подготви преди изборите?!?

 16. 16 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Аз се чудя на местните гербери, за усилията им да оправдаят едни щения на вожда си, които се предлагат от съвсем независими "ексепрти" на Плевнелиев като чужди.
  Какво ни се обяснява?
  "Според него 8,2 милиарда лева е резервът. Парите обаче служат за покриване на дефицита от 1.4 милиарда лева и плащанията по външния дълг от 1.7 млрд., които трябва да се направят до края на януари"
  Извинете, но след такива изречения Порожанов трябваше да бъде помолен да си дава оставката бързо.
  Първо, плащанията през януари съвсем не касаят бюджета за 2014, не касаят ограниченията по ЗПФ и нямат никаква връзка със сегашната актуализация.
  Второ, ако са си наумили да натрупат за четири месеца още 1.4 милиарда дефицит, значи някъде алчността е станала в повече. Все пак, за първите осем месеца няма такъв дефицит на касова основа.

  Ecrasez l’infâme
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  "Според организациите, дълг трябва да се тегли само, за да покрие преразходите в хазната, които обаче са около 2 милиарда лева."
  А Борисов какво ще харчи след изборите.Той е свикнал да харчи безконтролно.

 18. 18 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  значи да очакваме, че те ще покрият липсващите 3-4 милиарда, или очакват да паднат от небето

  twitter.com/voxybg
 19. 19 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Категорично не е работа на служебен кабинет да "ремонтира" основния финансов документ на държавата, т.е. бюджета. След няколко дни имаме избори, с това да се занимава следващо правителство и парламент. И като толкова пищят служебния финансов министър, че имало проблеми с приходите, що в същото време увеличават разходите? Защо кабинета Близнашки отпусна 101 млн. извънредни субсидии на различните министерства?

 20. 20 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Преди президентските избори ББ се изказа, че президент ще е този,който Той посочи!
  "ГЕРБ"-ЕООД назначи Плевнелиев, който от своя стана назначи служебното правителство!
  Така, че ГЕРБ, Президент и служебно правителство прдставлява едно и също по своята същност!

  pastor
 21. 21 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#18] от "voxy":

  мхмммм...кви липсващи 3-4 милиарда.
  Иначе в момента търсим министър на финансите, който може да казва "не"

 22. 22 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Някои иска да седна на мазна пица след изборите .Ама този път , йок.

 23. 23 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А, само за информация. Не мине ли новият бюджет , не го чакайте нашият пак да се пробва да управлява.

 24. 24 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не може правителство, без парламентарна подкрепа, да готви изменение на бюджета.

  ATX
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Работодателите съвсем се замозабравиха, за синдикатите да не говорим - не си пазят членовете и заплатите им , а тръгнали по бюджета да умуват. Бюджета е кахър на Новото правителство, министерството на Финансите и Парламента, а не на разни дилетанти с високо самочувствие.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  [quote#6:"xm..."]За останаха само ... ГЕРБ, Плевнелиев и Служебното правителство.[/quote]
  +++++++++++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 27. 27 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  http://www.segabg.com/pic/11598/719290.jpg
  На някой да му се намира карфица?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 28. 28 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Точно тези синдикати и работодатели, няма нужда...

 29. 29 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 446 Любопитно

  Тия пичове направо дръпнаха килимчето под краката на Борисов. Трудно се управлява без парички.

 30. 30 Профил на babamie_roker.14
  babamie_roker.14
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "elevation04":

  Абсолютно точно обяснение

 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Абсолютно правилно.
  Все още има и нормални/не гербави/ в тази държава.

 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#31] от "dedo pepo":

  Да, прав си има и негербави. "Синдикати" и "работодатели", които до един са все ДС отрочета, просто ги разгледай персонално като хора...

  Ако това са ти "негербавите" - направо си е комплимент за ГЕРБ

 33. 33 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1397 Весело

  Някой си е правил сметките без кръчмаря!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 34. 34 Профил на blondy2323
  blondy2323
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Най-после да се събудят, БСП откога бие камбаната

 35. 35 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 598 Неутрално

  абе тоя "работодател" където тече от всички канали - велев, как не го е срам да се показва изобщо. та тоя беше шеф на искърски районен комитет на дкмс преди 10-ти. а па баща му е ген. велев, шеф на тнтм.
  оттам - и последващата след промените фондация "еврика", оглавявана от велев, чрез която тихомълком приватизира цялото тнтм. айде помислете си дали му е мястото на масата за преговори на това нещо? протестна мрежа нещо да рече?

 36. 36 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#34:"blondy2323"]Най-после да се събудят, БСП откога бие камбаната[/quote]

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 37. 37 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#21] от "stivy":

  т.е. да каже не на задължителното изплащане на гарантираните от държавата депозити така ли? нещо което не може да направи тук с 2 милиарда + 1.5 милиарда дефицит - който вече е похарчен от предишното правителство, т.е. няма как да се отреже и да се каже не плюс това че си тъп

  twitter.com/voxybg
 38. 38 Профил на pavel717
  pavel717
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Егати стройната партийната организация !!
  Кутевчета, наредени във форума (явно предварително
  са знаели какво ще се случи) и в несвяст блъскат минуси ....

 39. 39 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Да актуализираме бюджета, за да платим обира на КТБ от данъците? Нееее, благодаря! Ще гласувам за този, който се обяви за спазването на закона: изплащане на парите на вложителите до 195000 лева, а останалите - да си потърсят парите от крадците, а не от децата ни!

 40. 40 Профил на Натанаил Великолепни
  Натанаил Великолепни
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Своевременно правителство... Нека се молим, скоро време да заменим тази гротеска!

 41. 41 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тия точно "синдикати" и тия точно "работодатели" ги знаем. Носят толкова вина колкото и предното правителство за резултатите. Сега, хванали тен и все още толкова политизирани в БСП "лявото", започне ли Бойко Борисов да ги пита за некщо - ще пречат и саботират до безкрай.

 42. 42 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#10] от "..да гласуваме с отговорност, разум и родолюбие...":

  Демек - айде да му гласуваме на слънчо пет-шест милиарда, да има да си арчи със замах.

 43. 43 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#16] от "Graf":

  Графе, що им говориш на герберунгелите истини. Тях не разбират и въобще не ги интересува.На тях им трябва кеш - да има да профукват за наша сметка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK