Съд забрани на "Консервинвест" да прави лютеница с хорце на етикета

Първомайска лютеница, произведена от "Консервинвест"

© Юлия Лазарова

Първомайска лютеница, произведена от "Консервинвест"Софийският градски съд е решил, че първомайската лютеница с хорце на етикета може да се произвежда само от "Булконс Първомай". Компанията е наследник на бившия консервен комбинат "Партизанин", по-късно преименуван на "Булконс", съобщава в. "Преса".


Съдебното решение е в отговор на спор с фирмата "Консервинвест"ООД, от чиито складове вече е започнало изземването на продукти с етикет "Първомайска лютеница", "Домашна едросмляна" и "Първомайска лютеница Ръченица". На тази компания й е забранено да произвежда повече тези продукти. Те ще бъдат иззети и от търговската мрежа, въпреки че решението на съда подлежи на обжалване.


"Консервинвест" регистрира марката "Хорцето" през 1998 г. През лятото на 2013 г. пък "Лютеница Първомай", на етикета на която има изрисувано хоро, вече е географско указание, регистрирано в Патентното ведомство от страна на "Булконс".


През 2013 г. е двете фирми са глобени от Комисията за защита на конкуренцията с по 35 хил. лв., защото подвеждат потребителите с невярна информация - "Булконс", защото твърди, че прави тази лютеница от 1938 г., а "Консервинвест", защото твърди, че е първата фабрика, която произвежда лютеница по стандарт.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK