Русия ще задължи банките да ползват национална платежна система

Русия ще задължи банките да ползват национална платежна система

© ReutersРуската Дума обсъжда законопроект, който ще задължи всички банки, които издават разплащателни карти да ползват Национална система на платежните карти, пише "Ведомости". Законопроектът е дело на депутати от "Единная Россия" и предвижда банките, които използват карти, обвързани с международни платежни системи да бъдат задължени да провеждат операциите и да изпълняват клиринг чрез национална руска система по регламент, опреден от централната банка.


Поддръжниците на законопроекта заявяват, че е необходимо държавата да разполага с точна информация какво се случва във финансовия свят на страната и изтъкват, че Visa и MasterCard вече работят с такива системи в страни като Турция.


Законопроектът дава на Visa и MasterCard отсрочка до 31 март да внесат в централната банка застрахователен депозит на стойност 25% от среднодневния оборот за предишното тримесечие, с който да се обезпечи платежната система като "залог за безпроблемната работа на международните платежни системи в Русия".
Неназован директор на голяма банка коментира пред "Ведомости", че проектът е изгоден и за Visa и MasterCard, понеже така те ще получат солиден партньор и гаранция за дейността си, а руската страна ще има алтернатива, в случай, че те прекратят дейността си. Според него изпълнението му е въпрос на време и изпълнение на техническите процедури.


Директорът посочва, че в близко бъдеще системата ще обхваща 50-70 банки, които ще бъдат свързани помежду си с националната платежна система. Според него за банките това няма да представлява особено голяма инвестиция – приблизително 200 000 долара, заедно с изграждането на нова компютърна инфраструктура.


Председателят на централната банка Елвира Набиулина потвърди пред "РИА Новости" намерението за създаване на национална платежна система, която да може да бъде ползвана и от международните платежни системи.


Анализатори посочват пред "Ведомости", че въвеждането на контролирана от държавата платежна система може да се превърне в заплаха за конкуренцията във финансовия сектор. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK