През март ще започне ваксинация срещу син език

През март ще започне ваксинация срещу син език

© Надежда Чипева, КапиталПрез март следващата година ще започне ваксинация на овцете срещу болестта син език. Това съобщиха от Министерството на земеделието след като от там са изпратили в Европейската комисия плана за процедурата.


Ваксините ще бъдат раздадени от държавата, а ваксинацията ще се извършва от официалните ветеринарни лекари. Имунизацията ще започне в началото на март догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април преди да е започнал летежът на куликоидите (вид комари бел. ред.), които разпространяват болестта.


С ваксинацията се цели да се намалят загубите на собствениците на тези животни като тя ще позволи и възстановяване на търговията с живи животни.
За направените разходи за лечение на болестта син език се предвижда отпускане на суми по de minimis от Държавен фонд "Земеделие" в началото на 2015 година, посочват от ведомството.


В подкрепа на животновъдите беше удължен до 15 октомври срокът за уведомяване за форсмажор за всички животновъди-кандидати по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане за кампания 2014, в чиито ферми е констатирана болестта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK