ДКЕВР подготвя достъпа на граждани и фирми до свободния пазар на ток

ДКЕВР подготвя достъпа на граждани и фирми до свободния пазар на ток

© Анелия НиколоваДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е изискала от снабдителните дружества в седемдневен срок да изготвят стандартизирани почасови профили за потреблението на ток по групи потребители – битови, малки и средни фирми и улично осветление. Това съобщи пред "Капитал Daily" председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Това е стъпка към пълната либерализация на пазара на електроенергия, която се очаква да е факт идната година.


Тази възможност вече трябваше да е налице още от 2007 г., но засега съществува само на хартия.


Досега пречката беше, че електромерите не засичат почасово, каквито са изискванията на свободния пазар, където електроенергията има различна цена за всеки час от денонощието. Този въпрос ще се реши с изготвянето на тези профили на потребителите, тъй като те имат приблизително еднаква консумация.
Според търговци на електроенергия обаче е необходимо да се изготви специална методика за стандартизирани профили към правилата за търговия с електроенергия.


Друг вариант, който би бил доста по-скъп, е потребителите сами да си закупят умни електромери, които да мерят потреблението на електроенергията почасово.


За да може даден клиент да се възползва от свободния пазар на електроенергия, има няколко административни стъпки, които може и да затруднят малкия потребител. Основните стъпки за излизане са регистрация на свободния пазар и включване в балансираща група, все неща, които някоя малка фирма може и да си позволи, но едва ли това ще направят отделните домакинства. За целта те ще могат да се използват търговците на електроенергия, макар че вероятно и самите снабдителни дружества ще започнат да предлагат такива услуги на малките си клиенти. Търговецът, с който се сключва договор, също така изготвя и подава почасовите графици и изготвя прогнозните данни за потреблението на клиента.


Допреди няколко години беше спорно доколко излизането на бита и малкия бизнес на свободния пазар е изгодно. Ситуацията обаче започна да се променя и в момента това, което потребителите могат да получат е по-ниска цена на енергията, посочва изданието.


Според Калоян Кънев от "Фреа Акспо" средните цени на енергията в Европа се движат около 35 евро за мегаватчас и в близките години се очаква това ниво да се задържи. За сравнение - цената на енергията на регулирания пазар от 1 октомври е 125 лв. за мегаватчас, т.е. близо два пъти по-скъпо (макар че в България тя включва и разходите за зелена енергия и други, които в повечето други страни са отделни пера), и ще продължи да нараства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK