АЕЦ "Козлодуй" е платила на "Уестингхаус" за модернизация на системи в действащите реактори

АЕЦ "Козлодуй" е платила на "Уестингхаус" за модернизация на системи в действащите реактори

© Анелия НиколоваАЕЦ "Козлодуй" е извършила плащане към "Уестингхаус Енерджи Систъм" във връзка с изпълнението на договор от 2013г. за модернизация на системи за контрол и управление на специалния корпус към 5-ти и 6-ти блок на централата. Заради удължаване срока на експлоатация на двата енергоблока е  необходимо да бъде приведен в съответствие и приналежащият им специален корпус.


Това се казва в съобщение на Министерството на икономиката и енергетиката, изпратено до медиите днес.


Повод е информация на агенция "Фокус", според която плащането е било на стойност над 7 млн.лв. и е било свързано със споразумението с американската  компания за изграждане на нов, 7-ми, блок на атомната централа. То беше подписано от предишното правителство по предложение на тогавашния икономически министър Драгомир Стойнев, а след това партията му - БСП, обяви, че решението е взето, без да е даден политически мандат за него.
Общата стойност на договора, по който е направено плащането, е 15 995 000 щатски долара. Предвидено е той да се изпълнява поетапно в периода от 2013 г. до 2016 г., уточняват от Министерството на икономиката и енергетиката. 


От ведомството допълват, че акционерното споразумение за изграждане на 7-ми енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е сключено с "Уестингхаус Електрик Къмпани" и няма общо с договора, по който са направени плащанията за модернизация на корпуса.  


"Служебното правителство извършва детайлен анализ на акционерното споразумение, на финансовите параметри, както и на ползите и рисковете за България от евентуалния строеж на 7-ми блок. Резултатът от анализа ще бъде предаден на следващото правителство като основа за продължаване на работата между АЕЦ "Козлодуй" и Уестингхаус до достигане на междинно инвестиционно решение за продължаване или спиране на проекта", се посочва в съобщението. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK