Спасяването на КТБ е безумие, обяви Левон Хампарцумян

Спасяването на КТБ е безумие, обяви Левон Хампарцумян

© Велко АнгеловБезумие е да се опитва някой да съживи КТБ, защото той трябва да внесе 4-5 млрд. лв. като наличност, което означава все едно от всеки работещ да се вземат по 2 хил. лв. Това е като да се пълни каца без дъно, коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.


Според банкера най-логичният изход от ситуацията е обявяване на КТБ в несъстоятелност при данните, изнесени от одиторите, според които дупката във финансовата институция надхвърля 4.2 млрд. лв. Според Хампарцумян при тези цифри дори и бившият премиер Иван Костов ще промени позицията си, която защитава напоследък - да бъде спасена банката.


Правителството не трябва да се меси в този казус, който е от компетенциите на БНБ, посочи още банкерът. Той отказа да коментира действията на централната банка от самото начало на казуса, но посочи, че в нея работят "хора, изключително професионални, и разбират какво правят".
В коментар за изнесените снощи данни за състоянието на поставената под специален надзор банка Хампарцумян посочи, че макар действията на БНБ и прокуратурата да са изглеждали не особено "елегантни", вероятно в тези институции са имали информация, която е наложила да действат по този начин. 


Несъстоятелност на КТБ няма да окаже негативно влияние върху цялата банкова система, която вече няколко месеца след началото на казуса показва, че устоява, смята Хампарцумян. Според него това, че банката на Цветан Василев е кредитирала тесен кръг фирми, ще ограничи влиянието на фалита й върху цялата система. Той отхвърли и появилата се напоследък теза, че затварянето на КТБ ще окаже негативно влияние върху размера на лихвите на другите институции.


Това, което се случва, още веднъж напомня, че когато човек си избира банка, трябва да го прави по начина, по който си избира жена, зъболекар и т.н., посъветва банкерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK