Виолина Маринова: Едва ли ще се намери кой да плати 4 млрд. лв. за КТБ

Виолина Маринова

© Красимир Юскеселиев

Виолина МариноваЕдва ли ще се намери кой да плати сумата, нужна за запълване на дупката в КТБ, която според доклада на одиторите възлиза на 4.2 млрд. лв. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Виолина Маринова, изпълнителен директор на Банка ДСК, която е и заместник-председател на банковата асоциация.


Новият одиторски доклад, изготвен от "Делойт", "АФА" и "Ърнс и Янг", изводите от който бяха оповестени от БНБ снощи, показва, че над две трети от активите й ще трябва да бъдат изтрити, което ще доведе до капиталова дупка от близо 4 млрд. лв.


Тя посочи, че случилото се от началото на лятото е дало да се разбере, че в КТБ очевидно има проблем, но самата тя не е допускала, че размерът на необслужваните заеми е толкова голям.
Маринова посочи, че не може да си представи такава ситуация в друга банка. Освен това тя припомни, че от години е в ръководството на Асоциацията на банките в България и дори не е чувала за такива практики, при които се отпускат кредити при нищожно обезпечение. Според доклада на одиторите тежкото състояние на КТБ се дължи основно на отпуснати 82 кредита с коефициент на покритие от едва 13 на сто.


Според Маринова връщането на тези кредити може да се търси по съдебен ред, но това ще е доста бавна процедура.


В отговор на въпрос тя посочи, че съдейки по проверките на банковия надзор в Банка ДСК, той е строг и дава препоръки за искането на допълнителни обезпечения по кредити, за които е преценено, че обезпечението е напълно адекватно.


Вероятно след този случай се налагат някои законови промени, посочи Маринова, но не се ангажира какви трябва да бъдат те. Тя допълни, че не може да си представи, че подобна ситуация е налице в друга банка. Подчерта, че в сравнение с банковата криза в средата на 90-те години сега ситуацията е напълно различна и освен това има ново законодателство, което включва и Фонда за гарантиране на влоговете, който тогава не го е имало.


Ако се поиска от банките да увеличат вноските си в този фонд заради недостига сега на цялата сума, нужна за изплащането на гарантираните депозити в КТБ, Маринова прогнозира, че може да се стигне по повишаване на лихвите по кредитите. Тя обаче отхвърли възможността това да се случи само заради несъстоятелност на КТБ.


В момента банките плащат годишна такса от 0.5 на сто върху сумата от депозитите. Така акумулираните средства във Фонда за гарантиране на влоговете са около 2.1 млрд. лв. Около 3.5 млрд. лв. обаче са нужни за изплащане на гарантираните депозити в КТБ.


И според Маринова най-реалистичният сценарий за допълване на липсващата сума е като фондът емитира дълг.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK