"Икономист": Дефлацията е най-голямата заплаха за еврозоната

"Икономист": Дефлацията е най-голямата заплаха за еврозоната

© Kai Pfaffenbach, ReutersСветовната икономика не е в добро състояние, пише списание "Икономист". Икономиката на Япония среща големи проблеми, Китай забавя растежа си, епидемията от ебола заедно с други все още неизвестни заплахи също влияят върху икономическото развитие. Според британското издание обаче най-голямата опасност днес е в Европа.


Със забавянето на растежа на Германия еврозоната е изправена пред трета рецесия за последните шест години. Лидерите ѝ се отдадоха на почивка, а президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) обеща да направи "каквото и да се наложи", за да спаси единната валута. Франция и Италия не проведоха структурни реформи, а Германия държеше на консервативната фискална политика.


"Икономист" посочва, че най-опасна днес е дефлацията. В осем европейски държави цените спадат, а общата инфлация за еврозоната е 0.3%, като може да достигне отрицателни стойности през 2015 г. Оптимисти посочват Япония, която в края на 90-те години изпадна в дефлация, но въпреки това икономиката ѝ не понася особени поражения. Списанието обаче посочва, че еврозоната не е хомогенна икономика, а и тя все още не се е възстановила от дълговата криза в южна Европа. Инвеститорите ще се отдръпнат, властта ще дойде в ръцете на десните популисти, а еврото рано или късно ще се разпадне.
Страхът от дефлацията е породен от идеята, че ако фирмите и потребителите очакват последващ спад на цените, търсенето се свива, а обемът на лошите кредити се увеличава.


По данни на "Икономист" от 46 страни, които залагат инфлационни цели, 30 постигат по-ниски от целевите резултати. Част от спадащите цени са добре дошли – ниската цена на петрола например. Намаляващите цени и замразените заплати обаче карат инвеститорите да очакват по-малък ръст на цените и в бъдеще. Предвид, че краткосрочните лихвени проценти вече са близко до нула в повечето страни, централните банки не могат да ги намаляват, за да увеличат потреблението.


Според списанието единственият останал инструмент са количествените улеснения и другите форми на печатане на пари. Това е особено голям проблем в Европа, тъй като много от страните в нея, особено Франция, Италия и Германия, не проведоха необходимите структурни реформи, а консервативната бюджетна политика, защитавана от Берлин, допълнително излага еврозоната на опасностите на дефлацията и спира ЕЦБ да вземе по-активни мерки, в това число и количествени облекчения.


"Икономист" посочва, че може би е твърде късно да бъде предотвратена дефлацията. Случилото се на пазарите през последната седмица е симптоматично за това, и най-вече резкият спад на гръцката борса и скокът на доходността по държавните ѝ облигации. А същевременно Париж и Берлин водят теоретичен спор за френския бюджет 2015 г.


За предотвратяване на нова икономическа криза списанието предписва ЕЦБ да започне да купува държавни облигации, Германия да позволи на Франция и Италия да забавят намаляването на разходите в замяна на структурните реформи, а самата Германия да започне по-активно да строи инфраструктура.
Дори и в този случай спасяването на еврото не е гарантирано, най-вече понеже правилата на ЕЦБ не й позволяват да купува новоиздадени облигации. По тази причина е необходимо и Европейската инвестиционна банка да разшири инвестициите си в инфраструктура с около 300 милиарда евро, като набере този капитал с облигации, които ЕЦБ да купи на свой ред. Алтернатива е и изменянето на правилата за дефицит така, че да той да не включва инвестиционните разходи. 

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Трета рецесия за шест години, малко множко ще ни дойде май.

 2. 2 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Неутрално

  и в БГ има дефлация...

  http://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/depozitite-na-domakinstvata-narastvat-prez-septemvri

  но има и подх. Инфлационна "терапия"

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Може и да се случи, но да не забравяме, че прогнозта е на "Икономист" който общо взето отразява вижданията на Великобритания, паунда, Камерън и предстоящите доста сложни избори. Ние нямаме много опции, освен да консумираме последствията, но при всяко положение, няма да ни навреди вкарването на малко ред в държавата и финансите, особено след силно експертното управление на Орешарски, Станишев и Ко.

 4. 4 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Неутрално

  http://www.prikachi.com/images.php?images/815/7679815p.gif

  ..........

  следва Обратното

  който е в Час . Оцелява

  останалите...

 5. 5 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А чакай бе, не беше ли ЕБОЛАта ? Хора, дефлацията означава толкова дълго чаканото намаление на цени . При "свободен" пазар е нормално цените да ходят нагоре и надолу, тях ги определя пазара. Няма нужда да демонизираме падането на цените. Падането на цените означава глад за иновации, глад за "скъпи", по-нови, по-добри продукти/услуги и т.н.

 6. 6 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#5:"abdul15"]При "свободен" пазар е нормално цените да ходят нагоре и надолу, тях ги определя пазара. [/quote]

  "Свободен" Пазар има само в Читанките

  Инфлацията и ДЕфлацията са Стоки

  които се произвеждат по предназначение

  по-горе са ти сложили Либор / на Дъното

  следва Инфлация а и заглавието е красноречиво...

  Никъде не се казва - че Дефлацията ще продължи

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 7. 7 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3641 Весело

  др. социален повтаряше кутевизми, че Борисов докарал дефлацията...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 8. 8 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#5] от "abdul15":
  Все пак не трябва да се забравя, че Икономист говори за тяхното си общество.
  Да, на Запад ще има дълги години на дефлация докато се балансират нещата. Причината е глобализацията.
  Ще им падат цените, вкл. и на стоката работна сила (ние в това отношение имаме още да наваксваме).
  Що е "работна сила" ще попита някой? Това не е "да ходиш на работа" и ти върви заплатата.
  Това е всеки ден да измисляш или правиш нещо за което други биха дали пари, от трудно спечелените си пари.
  Сегашната дефлация ще измете стоки и услуги боклук от които сме заринати от времената когато човечеството живееше на кредит за деситилетия напред.
  Вижда им се края и много сълзи и сополи ще има докато някои се отърват от абстиненцията.

 9. 9 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 434 Весело

  За дефлацията има елементарно лекарство - печаташ пари, но ги даваш на производители, а не на банки! Ама управляват банките!

 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1641 Весело

  До коментар [#2] от "Депозитни Балони":

  Ти остави дефлацията, но според швейцарското правило на БСП сега трябва да намаляваме пенсиите с дефлацията

 11. 11 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#9:"emilm13"] Ама управляват банките![/quote]


  на Този свят е така, нищо не става без Банка
  на другия - който е ходил - да сподели


  [quote#10:"1001"]Ти остави дефлацията, но според швейцарското правило на БСП сега трябва да намаляваме пенсиите с дефлацията [/quote]

  щом трябва...

 12. 12 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Това не е единодушно мнение на икономистите. В крайна сметка дефлацията означава, че потребителите могат да си позволят повече покупки. Особено при тази висока безработица и невисоки заплати, повишаването на покупателната способност на средния гражданин не е трагедия.

 13. 13 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  трябва да си идиот, за да виждаш заплаха в падането на цените.

 14. 14 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#12] от "vicada":


  До коментар [#13] от "Ментор":


  Да ви го обясня просто: пада ти цената на продуктите, свиват ти се приходите с 2%, съкращаваш заплатите с 10% - защото горе долу 20-25% е дялът на трудовите разходи в общия микс и е най-гъвкав. Т.е. един на десет бива съкратен, на останалите заплатите им замразени за неопределен период. Това се случва в пазарната икономика, в БГ не е по-различно. Това води до 10% свиване на общото потребление, оттам отново се сриват приходите и т.н. до нула. Смята се, че е неуправляем процес, освен ако някакъв фактор не принуди държавата и фирмите да наемат без значение приходите - това е единствено война, щото тогава става въпрос за оцеляване.

 15. 15 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#14] от "mirohero":

  Всичко хубаво, за това не споря. Но да кажем в България при "добра" инфлация 2-3% какво става? Доходите на хората растат ли с по 2% на година? Определено не. Значи всяка година могат да си позволят 2% по-малко от миналата. Това как може да е добре за продавачите?

 16. 16 Профил на wwwrrr
  wwwrrr
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ес е време да се разпада, стискаме палци референдума във Великобритания да е положителен, ако не го нагласят като този в Шотландия е възможно британците да изберат свободата пред европейско робство. Ние както винаги последни ще разберем, нашдта свобода е - квото каже Брюксел тва правим, в бг сме се сбрали от свободен нагоре

 17. 17 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#15] от "vicada":

  всъщност доходите на хората растат, не на всички разбира се, появява се голямо разслоение. Но това е КАПИТАЛИЗЪМ, нормално е. Моят шеф получава 25 пъти повече от мен, плюс наем на скъпа къща и нов Мерцедес всяка година за сметка на фирмата. Това, че на мен ми се струва че моят доход не расте с неговия темп, не означава че общо за икономиката доходите не растат. Плюс, цените в капитализма са марджинални - тоест съобразени с тези които могат да дадат най-много, така че е нормално колкото по-малко доход правиш, толкова по-бързо да изоставаш от поскъпването на цената на живота. Съжалявам, че Ви поливам със студен душ, но идеята е най-бързият в тази надпревара да остане, другите да отпаднат, т.е. измрат. Противното на тази концепция се нарича социализъм или комунизъм, и мнозинството особено по тези форуми са против тези режими, и не виждам как може да очакват "равенство и блага за всички".

  Междувпрочем, конкретно по твоя въпрос - продавачите също отпадат в надпреварата - инвеститорите им се оттеглят в други бизнеси, продавачи банкрутират и т.н. но поне с инфлацията се изчистват техни задължения или банкрути.

 18. 18 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#17] от "mirohero":

  И как (за) свършва ЦИКЪЛА заложен на безкраен икономически разстеж при ограничен материален ресурс?

  Това някъде пише ли го по дебелите книги ???

 19. 19 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#18] от "svetlio26":

  аз съм привърженик на "циклистите" и мисля, че завършва или с война и много смърт, или с пандемия и много смърт - както при свръхрастеж на колониите гризачи например. Просто ние сме малко по-умни и технологични и може да успеем да се разселим преди това някъде, но не мисля, че принципно има разлика.

 20. 20 Профил на miroslavb
  miroslavb
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "mirohero":

  ОК, адаш - нави ме. Ставам и аз марксист.
  Хубаво си беше през соца, а сега - не мислят за хората.

  Сега сериозно: властта трябва да спре с този порив да контролира всичко. Трябва ясни и предвидими правила за всички, и после добрите идеи и здравата работа ще се възнаграждават и държавата ще просперира. Дали има инфлация, или дефлация не е толкова важно, колкото е предвидимостта и политиката на не-намеса.

 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И сега рублата ли пада или Европа оттича?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 258 Весело

  До коментар [#19] от "mirohero":

  а аз тайничко се надявах че все някои от Нобеловите Лауреати по Икономика
  ще ни измъкнат от "блатото" като барон Münchhausen

  Направо разби всичко детско в мене

 23. 23 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Обикновено когато теориите престават да обясняват нещата просто, престават и да са вярни.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 24. 24 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#20] от "miroslavb":

  Живея в Щатите, никакъв марксист не съм. Аз съм от оцеляващите и проспериращите в момента. Просто казвам, че нормално, повечето хора няма да имат моят късмет. Важи за Щатите, важи и за България - икономическият модел е един и същ.
  Това което ме дразни по тези български форуми е как "анти-комунистите" непрекъснато реват за "морал", "ценности" , "чистота на индивида" и т.н. в правенето на бизнес или отношението към хората - емоционални призиви, които са присъщи на комунизма.

 25. 25 Профил на miroslavb
  miroslavb
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#24] от "mirohero":

  Щатите не е еднакво навсякъде, но марксизма си е доста разпрстранен. Особен в средите на образованието, и новинарските агенции. Мисля че и сам съзнаваш.

  Емоционалните призиви са сред най-лошите зарази. Тук съм много съгласен. Мисля че всички трябва да мислим трезво и да се запознаем с фактите, после да си казваме идеите. Ето например тука има малко сухи факти за КТБ:
  http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_pressrelease/pr_20140731_a1_bg.pdf

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3735 Весело

  "Икономист": Дефлацията е най-голямата заплаха за еврозоната
  ______
  Дефлацията е икономически парадокс при който всички по хранителната верига биват изяждани от финансовите социопати!

  Разбира се най-зле това се отразява на държавните администрации и обикновените хора !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#14] от "mirohero":

  [quote#14:"mirohero"]Да ви го обясня просто: пада ти цената на продуктите, свиват ти се приходите с 2%, [/quote]
  Да го обясним още по-просто:
  Цената на ПРОДУКТ-БОКЛУК се срива по време на дефлация, защото хората купуват само това което им трябва или нещо суперново, което им грабва акъла. Това последното също може да се окаже боклук, но го купуват поради емоция.
  По време на дефлация произвеждащите БОКЛУК (стока или услуга) гризват дръвцето яко. Другите, дето произвеждат важни неща оцеляват, а иноваторите просперират.
  И още по-време на дефлация всички преразпредители на блага също увисват - държавни бюджети-хранилки и пр.
  Дефлацията от само себе си стимулира реформите в бизнес средата - ако не се преобразиш като бизнес модел (ако ще и семки да пукаш) падаш в трапа.
  Дефлацията е мор и за "социалната държава", осигуряваща мамбо на корем (макар и бокручаво) за матряла без да се поти и водеща като цяло до деградация на обществото.
  "Който не работи, не трябва да яде" е казано. И пенсионер да си пак трябва да правиш нещо полезно за обществото или поне близките си - иначе мамбо не ти се полага. Не е нормално дори да си пенсионер с 40г стаж да висиш по цял ден на припек из градинките или обикаляш като изоглавен по света, когато младите се счупват от бачкане да ти осигурят пенсията щото някой те е излъгал че да си даваш парите на фонд или държавата щяла да те храни след еди колко си години.
  Сума сумарум - дефлацията е полезна, защото стимулира реформи в бизнеса и души "социалната" държава като постява нещата на мястото им.

 28. 28 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#27] от "k_":

  Мам ти вярваш ли си? Даже от твоите думи за кое било нормално и ненормално - "пенсионерите" са най-добре, поне тези с частни пенсионни фондове на запад, защото имат фиксиран доход при спадащи цени. Тоест, това което ти смяташ за ненормално, точно то се случва при дефлация. Никой инвеститор не си влага парите в нови начинания, от които се очаква спадаща възвращаемост, ами минават на фиксирани бондове. Абсолютно няма смисъл да се работи, като колкото повече работиш, толкова по-голяма загуба правиш при дефлация.
  Както и да е, това вече се случва в България и в Европа със свиването на външните пазари, така че догодина ще ми обясниш от първа ръка добре ли е или не.

 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#28] от "mirohero":
  Това твърдение:
  [quote#28:"mirohero"]поне тези с частни пенсионни фондове на запад, защото имат фиксиран доход при спадащи цени.[/quote]
  не е много верно. Питай тия на които им изгърмяха фондовете колко им е дохода.
  Верно не са много засега, но тенденцията е ясна.
  Една от големите заблуди там е че като спестяваш деситилетия на стари години дохода ти е гарантиран.
  Това е минало бешало.

 30. 30 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Европа сама се вкара в рецесия, заради санкциите срещу Русия. Търговия ЕС-Русия 450 млрд евро. Руснаците обедняват, което значи че те пазаруват по малко европейски стоки и летуват по малко, което води от своя страна до по ниски постъпления от данъци и туристически услуги в ЕС . И най вече е България. 2015 г. ЕС и България ще изпитат на гърба си ембаргото срещу Русия. Ще има рецесия не само в Русия но и в европа

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#11:"Депозитни Балони"]Ама управляват банките!- цитат на коментар #9 от “emilm13”

  на Този свят е така, нищо не става без Банка
  на другия - който е ходил - да сподели [/quote]

  това, че не се сещате как да стане без банка, а и че са ви го набили в главите, не означава, че не може без банка, само дето във втория случай, се губи централицацията, а от там и контрола, а от там страда и олигархическия модел.
  Принципа е анархистично-кооперативен, при който се набира капитал от вноските на много участници, които в последствие получават приходи/дивиденти от печалбата при дейността, а не от една банка чрез кредитиране. Така се заобикаля банковия сектор и стартиращия бизнес не е от ден първи на загуба=лихвения процент по кредита.

 32. 32 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 808 Неутрално

  И са кво се оказа: инфлацията е зле, дефлацията е пак зле..
  Най-добре е да ни кажат според Икономист, как ще ИМ е най-добре и да мирясват
  Предполагам и от Германия имат представа, какво е добре и какво е зле за тях, нали?
  Едва ли чакат от английския вестник да ги осведоми.
  А нещата са много прости: паунда е инфлационна валута. Трупането на дефицит се решава с печатницата. Дааа, ама ако германците не правят това с еврото лека-полека се трупат огромни диспропорции и на 'великата' британска икономика и лъсва задника.
  Та, затова драпат ингилизите, както впрочем и продънените икономики в ЕС.
  Иначе за еврото.
  Едва ли ще се разпадне, но по-скоро е много възможно да се редуцира до мини-еврозона от държави, които имат сходни виждания за бюджетна и фискална политика, както и относно дейността на банките

 33. 33 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#14:"mirohero"]Смята се, че е неуправляем процес, освен ако някакъв фактор не принуди държавата и фирмите да наемат без значение приходите - това е единствено война, щото тогава става въпрос за оцеляване. [/quote]

  Не, това е обикновенно Кейнсианство , без никаква война, и се прави с държавни поръчки, за инфраструктурни проекти и създаване на заетост. Ана за това много не се приказва, защото да не вземе да се окаже, че социализма спасява капитализма.
  А и двата модела соц и кап са айсберги в море. Как пък не им увряха главите на някои , че има съвършеммо различен трети модел с най-доброто от системите.

 34. 34 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#18:"svetlio26"]И как (за) свършва ЦИКЪЛА заложен на безкраен икономически разстеж при ограничен материален ресурс?

  Това някъде пише ли го по дебелите книги ??? [/quote]

  Завършва с маршируващи сиви, утъпкващи пътя на черните идващи след тях. После идва избиване на елити, до ниво на императорски семейства и суспендиране на граждански права комбинирано със земеделска икономика, кеф ти колхозен, кеф ти кхмерски тип. Може да добавиш и дима излизащ от крематориите ма концлагерите.
  Цивилизацията не е естествен процес, това е реакция на ума и интелекта на осъзналите се лица и групи в обществото противопоставяща се на ентропията на социалния дарвинизъм, с цел опазване и запазване на обществото. В този смисъл цивилизацията не е естествена, но крайно необходима. Добре е всички крайни либертарианци да си го набият това в главата. Щото утре умните и красивите, станали такива поради държането на по-добро стрелково оръжие в ръцете си, ще им отнемат каквото имат барабар с жените и децата, че и живота и това ще е базирано на сите принципи на свободния либерален пазар и правото на по-конкурентния и приспособимия.

 35. 35 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#14:"mirohero"]пада ти цената на продуктите, свиват ти се приходите с 2%, съкращаваш заплатите с 10%.... [/quote]
  ---
  ако всичко беше толкова просто
  Първо пада ти не само цената на продуктите, но и на вложените материали. Като ти падне цената, повече хора могат да си позволят продуктите ти, и вадиш същата или по-голяма печалба в резултат на увеличения оборот.... и т.н.

 36. 36 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ментор":

  Аз правя финансови модели на ритейл бизнес в Щатите. В момента имаме дефлация да го наречем в някои продуктови групи, и ти гарантирам че това въобще не е добре. Повечето хора си позволяват да купят нещо първия месец, след което като ги съкратят, нищо не си купуват. В Щатите започна нов цикъл на съкращения на инженери и разработчици, но в официалната статистика не се вижда толкова, щото междувременно се наемат хора в нископлатен труд. Септември беше абсолютно мъртвило за ритейл-а, най-гадния месец от Януари 2009-а, когато удари финансовата криза. Октомври е умерено гаден, а би трябвало да сме в пика на сезона за търговия.
  В момента разработката на нови продукти и скъпи проекти е замряла, щот не се очаква да бъдат продаваеми на добри цени. Пример - Амазон се набълбукаха със казват 18 милиона бройки телефони, които са продаваеми на цена 0, т.е. ако ти ги подарят. Вложените материали са в Китай, и там цената не им е паднала до 0 все още. Даже Епъл не си направиха труда да харчат по дизайн на новите таблети, телефони и т.н. Похарчиха за 100-ина софтуериста да обновят софтуер, което е почти никакъв разход на фона на фирмата. И т.н. и т.н. примери мога да ти дам стотици.

  Това, което ти ми даваш за пример се нарича "състезание до дъното" и по принцип е бедност. Съкращаваш, спестяваш и т.н. докато накрая останеш с едно нищо. Така не се става богат.

 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#36] от "mirohero":
  Ама то си е лична отговорност на всеки да прецени дали се занимава със смислени неща за които получава плата.
  Когато почнах в средата на 90-те за компания от бранша в топ 3 в света (тогава май беше и баш на топа) никой не можеше да си представи, че може да я докарат до фалит.
  Е, през 2009-та беше та колене и вълците се въртяха около нея. За мен още през 2006-7ма беше ясно като бял ден че нещата не отиват на добре, ама си бях много малко винтче в системата някой да ме взима под внимание. За сметка на това си изработих личната стратегия, която ми помогна да преживея турбуленцията след 2009-та.
  Тва, че Епъл са минали тънко означава, че мениджърите им са в час и не харчат луди пари за глупости.
  Американските "разработчици" на софтуер духат супата.
  По света има милиони по-кадърни, по-мотивирани и способни да свършат същата работа за по-малко пари.
  Кой му пука за тях?
  Кой му пука за тия дето влизат в пенсионна възраст по тамошните земи и ще треперят дали фонда им утре ще фъсне и останат на улицата далеч от роднини, някви основни собстеност (дори и да е панелка в комплекс или къще в село), буквално на улицата или в някой кемп с латино каравани.
  Живота рано или късно свършва.
  Глобализация и конкуренция са ключовите думи.

 38. 38 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#36] от "mirohero":

  дефлация е всеобщо намаление на цените. Ако става дума за някакви продуктови групи, това не е дефлация, а просто спад на цените, резултат от понижено търсене и/или повишено предлагане. Милионите телефони на Амазон са пример за мениджърска глупост. Това, че не могат да ги продадат значи само, че никой няма нужда от тях (т.е. неправилна преценка на търсенето) а не, че всички са бедни и се състезават към дъното. Аз например не съм беден, но нямам никакво намерение да сменям 3 -годишния си телефон, просто нямам никаква нужда от нов. Обратно, решението на Епъл говори за здрав разум. Технически джаджите в тая сфера са достигнали ниво на насищане, нужда от нещо осезаемо по-мощно или различно от наличното няма. Съответно хардуерните промени в новите модели са козметични, наблегнали са точно където трябва, на подобряване на софтуера (техния специално винаги се нуждае от подобрение и стотина софтуеристи определено са крайно недостатъчни )

 39. 39 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#37] от "k_":

  Да видим дали ще си токова нахъсан като станеш на 40. По местните стандарти, на 40 в Силиконовата Долина си вече възрастен за каквото и да е, на 50 никой няма да те наеме - освен ако нямаш познанства. Единственият ти шанс на такива години е да си набрал капитал и умения за собствен бизнес, и да си здрав, за да можеш да го движиш този бизнес.
  И въобще защо трябва да сте такива арогантни - като ти се запуши кенефа и идва майстор да го отпуши, този човек безсмислена работа ли има според теб? Мога да ти кажа колко струва в долината - 600-1000 долара за едното идване и временно продухване на тръбите, а ако трябва да се направи както трябва отива над 4500. На бас, че повечето умници пишещи безстойностни апп-ове по цял ден не изкарват толкова на час.
  И въобще, откъде тази самоувереност - в БГ хората са откъм дебелия край на тоягата. Само за пример Украйна - най-талантливите и многобройни софтуеристи, приток на инвестиционни капитали в софтуера, строителство, търговия, промишленост през последните 20 години, и изведнъж както бяха най-конкурентни и им спретнаха самоубийство. Сега държава няма да станат поне за времето докато ние сме живи. Без значение, че имаха човешки ресурси, били млади и красиви и талантливи. Същото може да се случи с БГ за седмица, няма даже и да разбереш колко бързо става. Това по-конкурентен ли те прави да се чувстваш?

 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#39] от "mirohero":
  Точно това имам предвид:
  Имитация на отпушване на кенеф - 1000 долара. Реално, професионално свършена работа по дейността - 4500.
  Къде виждаш тук дефлация?
  А, познай кой ще прогресира следващите 10години.
  Стария, дедо де, беше на 83 години кога рече - "На тая крава вече не мога да и подгъзувам." и я продаде, купи си пръчки, калеми и тръгна да си сади лозе на парцел от декар и половина дето му го бяха върнали.
  САМ! Не щеше пари от младите - той си правеше сметката с парите от кравата, пенцията, ренатата и плащаше на няколко "братчеда" от махалата за тежката работа.
  Направи го.
  На 4-5 та година правихме вече първи гроздобер от мерлото (щото той си имаше и 40годишен мискет, де) - вино стана, та дрънка и стария го опита рече "Е, сега мога да си почивам и тръгна по курорти." До година се спомина на 88 като решително отказваше да ходи по доктори да го омотават в маркучи.
  От меролото вече близо десет години си къркаме по 300-400л и винаги споменаваме стария.
  Знам, че по света има хора дето на 83 имат куража да започнат да правят нещо ново и влагат усилия, ама колко са?
  Точно когах бях около 50 останах на сухо и тъкво си бях направил житейското планче как точто да си осмисля оставащата част от живота и взеха да се обаждат хора с които съм работил (да им "чистя канализацията" професионално, щото много имитатор се навъдил).
  И кат се започна - бедна ти е фантазията - Криза уж има, мене ме товарят като магаре. Аз видгам цените - те още повече товарят, нямам време да си порежя и напръскам лозето на стария.
  Да, живея в БГ (фамилята поне, аз моного пътувам) но за кадърни и способни по нашите земи отдавна няма "дебел край на тоягата". Да наемат някой от моя бранш със съответната квалификация външните фирми (не руски, разбира се) в БГ им коща поне 250К долара годишно с все апаратаменти, режийни и пр.
  Смаляш малко цената и намираш уин-ту-уин ситуацията.
  Верно, колегите отвъд океана остават гладни и пискат, ама мен хич не ми пука за тяхните деситилетни мортгиджи за катоннетите им къщя и прочие къхъри. Може да не съм прав, ама за мен едно тревясало декар и половина лозе с мерло от стария из Тракия струва много повече колкото талашитена къща през девет земи и океани.
  С държавата сме се разбрали - получават си десятъка, някви още кинти за пенсия (от която изобщо нищо не чакам да получа, здравни и пр.)
  Обаче, ако доживея до 83 и ме грабне няква идея като стария "да продам кравата" и направя нещо дето поне още десетина години след това младите ще ме споменават, къв кеф, а?
  Щото можеш да обикаляш света на стари години като изоглавен и плющиш снимки във фейса, ама като разберат че си хвърлил петалата никой вече не ти вдига палчета, профила го закриват поради липса на интерес от рекламодателите и от тебе не остава нищо.

 41. 41 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#36] от "mirohero":

  Няколко пъти съм ти чел коментарите и все разполагаш с инсайдърско инфо на база него съдиш прогнозираш колко зле е положението и какви лоши работи предстоят скоро да се случат, ами засега не се сбъднала една твоя прогноза . Заприличваш на ония Рубини , дето предричаше колко лошо ще става , но си купи апартамент за милиони , а то нека си става зле.

  http://www.investor.bg/novini/122/a/nai-golemite-pesimisti-na-uol-striit-napazaruvaha-apartamenti-v-manhatyn-111168/

 42. 42 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#41] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Предрекох ипотечната криза през 2006 и възстановяването на цените 2014 в САЩ; уцелих религиозните войни в Северна Африка и Близкия Изток; и коментирах за вирусна пандемия, каквато е момента се превръща еболата. И трите пъти съм коментирал с около година-две предимство, мисля досега съм "познал" по-генералните тенденции в света. Аааа- преди 5 години спорих тук, че златото няма да стане от 1800 на 3000 унцията, ами ще поевтинее...Тогава беше много модерно в БГ да се купува злато на ЕТФ фондове мисля Може да ми прочетеш коментарите, но са доста.
  Да, разполагам с вътрешна информация персонално, и през познати. Политиканствам си тука, рядко съм споменавал нещо базирано на вътрешна информация. Не всичко върви на лошо, определено не всичко което коментирам.

 43. 43 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#42] от "mirohero":

  След като спомена ЗЛАТО.
  Поздравления за форекаста.
  Аз бих искал да те попитам.

  Какво мислиш СЕГА за инвестиционното ЗЛАТО след като в уравнението има локални конфликти и Ебола.

  Тренда на суровините и енергоносителите "в СИСТЕМАТА" трябва винаги да е ъп.
  С флуктуациите надолу нагоре са за "обиране" на маТряла.

  Благодаря

 44. 44 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#43] от "svetlio26":
  Каквото и да каже - все ще е познал. Злато и каквото и да е може да бъде нагоре и надоле, зависи от времевия хоризонт.
  Подобни пишман шамани когато правят прогнозите си никога не казват кога точно (утре, след година, две пет) кое колко ще струва. Може да се вдигне, а може и да падне. Със 100% сигурнсост може да се каже, че двете неща ще се случат в бъдещето. Ако не познаят си трайкат, ако уцелят - кудкудякат "Видяхте ли колко съм прозорлив!"

 45. 45 Профил на Станислав Янков
  Станислав Янков
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ментор":

  Миро ще си ти отговори, каквото прецени (от много години насам аз не съм забелязал да има нещо съществено, по което мнението ми да не съвпада с неговото, но това в момента не е важното в отговора ми до теб). Понеже обаче стана дума за телефони и за това, което се търси (и очаква) от тази техника - аз в момента се налага да си ъпгрейдна (сменя с актуални) два телефона и един компютър и спокойно мога да ти покажа, какво търся и че го няма, макар да има нужда от него.

  Казваш, че нямало нужда от нещо по-различно в телефонната сфера! В момента на мен ми трябва телефон (казвам "телефон", но подразбирам, че много отдавна днешните телефони са си чисти ултра-малки компютри, с тенденция и часовниците да станат такива), който да е с процесор Bay Trail от Интел и да поддържа едновременно Windows 8.1 и Android KitKat (4.4.4) (последните Атом-и Bay Trail на Интел позволяват тази възможност, но Гугъл и Майкрософт изявиха желание производителите да не правят подобни устройства).

  Днешните върхови телефони (фаблетите) започнаха да достигат размер от 6 и над 6 инча (ZTE Nubia X6 даже е 6.44 инча!) и QHD резолюция (2560х1440 пиксела). Някога, още през 2004 година, имаше и по-малки устройства с пълноценен Windows (XP или XP Tablet Edition) - Sony VGN-U50 с 5 инча дисплей, а по-късно и UMPC-тата, които бяха изместени от днешните таблети.

  И така, сега аз се нуждая от "ТЕЛЕФОН", който да съчетава телефония (Андроид) и компютър (пълноценен Уиндоус) в едно. Гарантирам ти, че голямо множество други хора, по цял свят, ще останат много доволни от наличието на подобно устройство. Технологиите за произвеждането му са налице, че на всичкото отгоре и не са от върховите (Атом е евтин процесор, Андроид и Уиндоус за малки устройства са безплатни) - няма да е скъпо, ами даже обратното! Казваш, че е достигнато нивото на насищане и няма нужда от нещо различно от наличното! В такъв случай - къде ми е търсения от мен телефон? Кой го предлага?

  Веднага ще ти отговоря - НИКОЙ! За прехвалената Епъл даже няма и да споменавам, че за тях и Андроид, и Уиндоус са Анатема...

  Ето ти нужда, която е налична, но дефлацията (в съчетание с фирмените ограничения и заложени тенденции) не позволява да се реализира. И имай предвид, че всеобщо намаление на абсолютно всички цени, без никакви изключения, НЕ СЪЩЕСТВУВА! Дори и в най-страшните дефлации винаги се намират неща, които продължават да покачват цените си. А в случая с електрониката нещата са още по-сложни, защото там винаги е била налична еволюционна дефлация (бързо излизане на нещо ново и по-скъпо, което рязко намалява цените на предшестващите разработки и ги прави по-масови).

 46. 46 Профил на Станислав Янков
  Станислав Янков
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ментор":

  Синтезирано накратко - много абсолютизираш ролята на търсенето и на предлагането, поради което не успяваш да забележиш вредата от дефлацията (която винаги НЕ Е всеобща, защото дори и при дефлация доставчиците на стратегически суровини продължават да искат и по-главното - намират начини да постигат по-високи цени за суровините си). Търсенето и предлагането се предхождат от емоционалността при поведението на потребителите (при излизането си таблета на Епъл беше и скъп, и нищо съществено от гледна точка на процесор и други хардуерни характеристики - тогава имаше много по-мощни малки по размер нетбуци, с доста по-ниска цена от Айпад, но въпреки това множество потребители се юрнаха да купуват продукта на Епъл), както се предхожда и от корпоративните интереси при поведението на производителите (например - споменатото в предния ми коментар до теб нежелание на Гугъл и Майкрософт да се предлагат устройства, съчетаващи Андроид и Уиндоус, макар последните Атом-и на Интел да позволяват тази възможност). Потребителската емоционалност и корпоративните интереси са ВИНАГИ налични при свободни пазарни икономики и ВИНАГИ изкривяват пазарите. От там идва и цикличността на икономиките с повече или по-малко пазарна ориентация, като тази цикличност е налична навсякъде и във всички сфери, включително и при политиката (политическите и обществени кризи, войните, неадекватното реагиране от страна на институциите и на обществата на природните и здравни катаклизми и т.н.).

 47. 47 Профил на Станислав Янков
  Станислав Янков
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#40] от "k_":

  Ама дядо ти пенсия ли е ползвал?!!! Защо не се е оправял без нея?! Можел е да ви я дава на вас или да я дарява, да я хвърля, но - да не я включва в сметките за преживяването си (оправянето сам), защото"

  [quote#27:"k_"]"Който не работи, не трябва да яде" е казано. И пенсионер да си пак трябва да правиш нещо полезно за обществото или поне близките си - иначе мамбо не ти се полага.[/quote]

  Дядо ти най-нахално е действал противно на твоите виждания и е ползвал за преживяване пенсията си! Тц-тц! Лошо! Лошо! Социалистическа работа!

 48. 48 Профил на Станислав Янков
  Станислав Янков
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#41] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Аз ще ти покажа нещо от Миро, което се сбъдва в момента. Той каза в началото на кризата с Украйна, че това се инспирира от енергийните американски кръгове (лобита), за да се елиминира евтината газ от Русия и да стане рентабилно (чрез поскъпване на газта) внасянето на втечнен газ от САЩ. Тогава нямаше никакви индикации за такова нещо, но наскоро прочетох призиви на европейски политици (!!!), да започнат да се изграждат усилено терминали за втечнен газ по европейските крайбрежия, че това с Русия и Украйна явно ще се проточи, а руската газ Путин започва да я пренасочва към Китай.

  И по-рано съм забелязвал, че казани от него неща (за които е уточнявал, че са горе-долу "вътрешна" информация - рядко споменава такива работи, но все пак го прави от време на време) се случват. Отделно на ръка, че начина ни на мислене с него много съвпада, но с теб сега не се коментира този факт. Важното е, че човекът си познава, когато наистина следиш кой какво казва (пише) и дали наистина е така (по същество аз съм много мнителен и внимавам кой какво говори/пише за всеки без изключение, до чиито думи имам достъп).

 49. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#47] от "Станислав Янков":
  През соца пенсиите за 80% от населението бяха мизерни и стях не можеше да се преживее.
  Добри и направо неприлични (за топ комунистическата)номенклатурата получаваха само членове на БКП, милиционери, военни и ДС ченгета. Тия същите групи имапа правото да крадат от предприятието или държавата без да ги прислидват по закон.
  Ако прекаляха ги изключваха от комунистическата партия след няколко предупреждения и забележки.
  Така, че хората си преживяваха и без пенсии като работеха нещо или помагаха на семействата си до края на живота си.
  Както в момента в комунистически Китай пенсии на практика има само за привилигированата комунистическа класа.
  И не само в Китай - повечето от населението на планетата си живее най-спокойно без пенсии.
  В скоро време и на тези дето на "стари" пенсионни години си пропиляват остатъка от живота в паразитно безделие ще им се наложи да се приземят в реалността.


 50. 50 Профил на Станислав Янков
  Станислав Янков
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#49] от "k_":

  Баба ми и дядо ми на село (преди да починат и двамата) не само живееха ЕДИНСТВЕНО с неголеми (доста под средните, макар и не минимални) пенсии, ами даже даваха по някой лев и на нас (майка ми, баща ми и сестра ми). И това се случваше не само по времето на соца, а и над 10 години след него. (По-късно обаче все пак започна да се налага да бъдат подкрепяни за някои неща - преди всичко лекарства и лечения.)

  Любопитното е, че и моят дядо почина на 87 години, което не му пречеше на 83+ години да се занимава пълноценно с лозето (обичаше да си пийва, единствено домашната, произведена от самия него ракийка), както и с градините. Баба ми също скоро до последния си дъх ходеше по градините и лозето и се грижеше за домашните животни (накрая останаха само кокошки, куче и котки, но - годините са си години, колкото и да твърдят разни ентусиасти, че хората над 40 могат да бачкат силова работа равностойно с 20-годишните).

  Въпросът е, че докато, малко преди да починат, на двамата не им се наложи да ползват по-скъпи лекарства и чести лечения - и двамата се оправяха ЕДИНСТВЕНО със "социалистическите" си пенсии. Купуваха си въглища и дърва, плащаха си токови, водни и телефонни сметки и т.н.

  За част от населението на планетата, че живее без пенсии - за това си съвсем прав! Хората ходят на лов (в дивите джунгли все още има дивеч, за разлика от цивилизованите европейски държави, САЩ, Япония и няколко други обезживотинчени дестинации, където почти единствена възможност за лов е канибализма), отглеждат опиумни макове в няколко държави (Златния триъгълник и Златния полумесец), а пък сомалийците се занимават с пиратство... Общото е, че при всичките такива примери доживяването до 40, какво остава пък за 40+ години си представлява своеобразен рекорд. Обяснимо е, че тези хора не се нуждаят от пенсии.

 51. 51 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#50] от "Станислав Янков":

  What is this whole rigmarole. Does anyone know (learn) anything?

 52. 52 Профил на Станислав Янков
  Станислав Янков
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#51] от "svetlio26":

  Целият този мой бъртвеж е резултат от бъртвежа на "k_". С разказите за дядо му той се опитва да убеди всички, които го прочетат, че в България трябва да се живее не като в що-годе цивилизована западна държава, с действащи осигуровки, порядък, препитание и грамотност, ами като в държавите от четвъртия и по-надолу свят - без никакви ангажименти на държавното ръководство към мнозинството (когато не иде реч за диктатура и/или за практическа бездържавност, каквато цари в Сомалия например), без данъци, осигуровки, хуманност, съпричастност. В дива, враждебна и примитивна среда, в която егоизма е издигнат на пиедестал - като най-висша "ценност".

  Естествено, за да не нарушавам подхода на "k_", аз се съгласих с него (за липсата на нужда от грижа за старците в полза на бачкането до гроб), като приведох детайли от живота и на моите баба и дядо, точно както "k_" ползва като пример своя дядо...

 53. 53 Профил на Станислав Янков
  Станислав Янков
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Накратко - имам много лоша новина за всички, които считат, че цивилизованите условия на живот са лесна за поддържане даденост, която, на всичкото отгоре, се постига посредством безжалостен егоизъм. Не е така! По-скоро мнозинството хора ще привикнат с ускорен разпад и/или с брутален диктаторски режим, който да ги принуждава да "работят" всякакви дивотии, отколкото да се напънат и съвместно да си създадат организиран, хуманен и демократичен начин на живот.

 54. 54 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":хаиде стига с този камерън , 4е ми писна от него , да се маха наи накрая след изборите ПРЕЗ маи 2015

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK