ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Какво предлага бюджетната комисия за КТБ (едно към едно)

Заседание на бюджетната комисия

© Георги Кожухаров

Заседание на бюджетната комисияНа първото си заседание сформираната днес бюджетна комисия в новия парламент разглежда проекторешение за комбинация от законодателни промени, предвиждащи хем да се удължи срокът, в който да не се отнема лицензът на КТБ, хем да започне изплащането на влоговете, за да се намали напрежението сред вложителите. 


Те не са разписани конкретно, една от тях противоречи на настоящото законодателство - точка 3 (вижте надолу), защото на практика звучи като задължаване на БНБ да оздравява банка с отрицателен капитал. 


Информация, че депутатите ще обсъждат удължаване на петдневния срок, в който БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка с отрицателен капитал (очаква се тези данни за КТБ да бъдат обявени в петък, 31 октомври) се появи още по обяд в кулоарите на парламента. Тя беше потвърдена от представители на БСП, Реформаторите и Български демократичен център (България без цензура). Неофициално споменаваните срокове са между 15, 20 и 30 дни. 
На самото заседание членовете на бюджетната комисия получиха проект на решение (вижте пълния текст надолу) от четири точки. Те все още не са стигнали до неговото разглеждане, защото повече от 3 часа и половина обсъждат казуса КТБ заедно с управителя на БНБ Иван Искров, членове на УС на банката, одиторите и квесторите. 


Под проекторешението няма записани вносители. Според депутати от БСП и "Атака" то е подготвено от представители на ГЕРБ. 


Какво предлага бюджетната комисия за КТБ (едно към едно)

© Дневник


Ето конкретните предложения, записани в проекта за решение: 


1. Министерският съвет съвместно с Българската народна банка и Комисията за финансов надзор, в срок до ............... да извърши анализ на Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките и да внесе в Народното събрание законодателни изменения в съответствие с правото на Европейския съюз в областта на банковото дело, които да гарантират ефективност на банковия надзор и стабилност на банковата система в България.


2. Народното събрание в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията и в сроковете, определени в правото на Европейския съюз.


3. Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собствения им капитал стане отрицателна величина.


4. Препоръчва на Българската народна банка да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит в банковата дейност, което да проследи извършените от акционерите и администраторите на банката, както и на свързаните с тях лица, операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери.

Първи реакции на проекта 

Иван Искров по време на дискусията вече коментира, че няма как на БНБ да се вменява оздравяване (точка 3).


"Проблемът е, че се разбива логиката на цялото законодателство за банкова несъстоятелност. Ако банката е с проблеми, но с положителен капитал, БНБ я поставя под особен надзор и я оздравява. Ако банката е с отрицателен капитал, БНБ е длъжна да отнеме лиценза", коментира пред "Дневник" идеята така както е записана в точка 3 финасистът.   


Според депутати, които са на заседанието, в точка 3 всъщност се има предвид само удължаването на срока, в който БНБ отнема лиценза на банката. И през това време може да се преговаря с потенциален инвеститор. 


Управителят на централната банка спомена, че и сутринта е имал такива срещи, но не спомена с кой инвеститор. 


През миналата седмица стана ясно, че дупката в КТБ е 4,2 млрд. лева и реакциите на банкери и експерти бяха, че при тези условия едва ли ще се намери нормален инвеститор. 


За да се намали напрежението, че ще се удължи казуса КТБ, в точка 1 и 2 са предвидени промени, за да започне по-бързо изплащане на влоговете, но не е ясно какви точно ще бъдат те. 


Точка 4 е като идеята от законопроекта на Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС за наемането на чужда компания.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK