Инвеститори предлагат държавата да налее 2.3 млрд. лв. в КТБ (допълнена)

Инвеститори предлагат държавата да налее 2.3 млрд. лв. в КТБ (допълнена)

© Юлия Лазарова



Държавата да участва с 2.3 млрд. лв. в спасяването на КТБ, предвижда предложение, внесено в БНБ вчера от страна на фонда ЕПИК, резервният държавен фонд на Оман и дружеството "Джемкорп"(последното е основано през септември тази година, обяви в сряда подуправителят на БНБ Калин Христов - бел. ред.). Това е писмо за намерение и изрично е посочено, че не е правно ангажиращо.



Това обяви от парламентарната трибуна управителят на БНБ Иван Искров. Той оповести съдържанието на писмото с мотива, че сутринта вече са излезли някои детайли от него в публичното пространство.





Писмото предвижда както държавна помощ така и ангажимент за законови промени. Предага се държавата да участва с 2.3 млрд. лв. в увеличение на капитала на КТБ чрез дружество, което да се създаде между инвеститорите и правителството в съотношение на собствеността 50:50. В него се предлага инвеститорите да участват чрез активи на дружеството на Цветан Василев "Бромак", а държавата да внесе в брой 2.3 млрд. лв.


Планът на авторите на писмото включва още да се отложи достъпът на вложителите до гарантираните депозити, а тези с негарантирани по закон депозити да приемат намаление на вземанията си, не се уточнява с колко. При приемане на по-голяма редукция пък да им се плати веднага с ДЦК.


Облигационерите и всички други кредитори да се третират като негарантирани вложители, се предлага още в писмото. В него е записано и че се предвижда да бъдат отменени всички търг сделки, извършени след поставянето й под специален надзор.


Инвеститорите предвиждат държавата да осигури законодателство, което да позволи реализирането на този план, който противоречи на правилата в ЕС. 


Искров посочи, че дори още утре инвеститорите да внесат 2 млрд. лв. в БНБ, те не могат да бъдат одобрени автоматично, защото трябва да бъдат проучени дали отговарят на изискванията на Закона за кредитните институции. А проучването ще отнеме време.


Тези предложения не се основават на пазарни принципи, подчерта Искров. Той подчерта, че реално това е първото писмо от акционери и инвеститори досега. Изпълнението на такъв план обаче ще струва много повече на държавата отколкото спазването на настоящото законодателство, подчерта управителят на БНБ.
Искров предупреди още, че ако парламентът вземе решения, които доведат до удължаване на срока за вземане на решение по казуса с КТБ, това ще намали масата на несъстоятелността й и ще ощети Фонда за гарантиране на влоговете в банките, тъй като междувременно текат сделки между кредитори и вложители в институцията. А ако се назначи синдик след отнемане на лиценза на банката, тогава такива сделки не могат да се извършват. 


В рамките на следващите дни се очква одиторите да предоставят финалните си оценки за КТБ и не само собственият капитал на КТЛ ще се окаже отрицателен, но той ще "силно отрицателен", посочи Искров.


Преди почивката думата взе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че за цялата ситуацията е виновна БНБ с бездействието си и че до тази сутрин е имал надежда, че КТБ може да бъде спасена. В момента ПГ на ГЕРБ решава дали да оттегли предложението на комисията да се задължи БНБ да предложи действия за оздравяване на банки в случай, че те останат с отрицателен собствен капитал и да се върви към отнемане на лиценза на КТБ.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK