Русия съди "Башнефт", "Лукойл" и "Роснефт" за пазарни манипулации

Русия съди "Башнефт", "Лукойл" и "Роснефт" за пазарни манипулации

© ReutersФедералната антимонополна служба на Русия (ФАС) е започнала производство срещу "Башнефт", "Роснефт" и "Лукойл" за манипулиране на пазара на петролни продукти, съобщи "Ведомости".


По данни на ФАС от януари до септември цената на Санктпетербургската борса на бензин Аи-92 се е увеличила с 34%, Аи-95 – с 35%, въпреки че на останалите борси цената им е нараснала едва с 20%. Според службата това е рефлектирало пряко върху цената на бензина за крайните потребители, като при ниво на инфлацията от 6.3% продажната цена на Аи-92 се е увеличила с 10%, а на Аи-95 – със 7.8%.


В хода на проверката ФАС е установила значителен брой "секундни" сделки при борсовите търгове, при които "Башнефт" е продавала бензин, а "Роснефт" и "Лукойл – резервнефтопроктом" са купували. В тези сделки службата вижда "възможности за наличие на манипулации на борсовите търгове" от страна на тези фирми.
Става дума за договорени сделки, в които фирмите са се договорил за покупко-продажба на определена цена, а заявките на борсата са постъпвали едновременно. Тази практика не е забранена от закона.


Когато Ачинския нефтопреработвателен завод затвори за ремонт след голям пожар, "Роснефт" обеща да поддържа предлагането. Не последва обаче увеличение на производството на бензин от други заводи на фирмата, а вместо това тя купуваше от други производители. Това от своя страна е довело до увеличение на цената в резултат на промени в структурата на търсенето, смята председателят на Руския горивен съюз Евгений Аркуша.


След това още няколко нефтопреработвателни завода излязоха в планов ремонт, което доведе до недостиг на бензин в някои части на Сибир. Днес проблеми с доставката на бензин има все още в Алтай, Кузбас и Новосибирска област.


От 2007 г. до 2011 г. ФАС на три пъти печели дела срещу "Роснефт", "Газпром нефт", "Лукойл", "Башнефт" и BP за злоупотреби с доминираща позиция на пазара на горива. Общата глоба, платена от фирмите, е около 500 милиона долара. След делата чиновниците решиха да развиват пазарния принцип при петролните продукти и се договориха с фирмите, че в случай че те продават не по-малко от 10% от произведеното гориво, цената му на борсата ще се определя на пазарен принцип.


"Башнефт" съобщава пред "Ведомости", че фирмата изпълнява поетото задължение, а през 2014 г. на борсата са били продавани приблизително 15% от месечното производство на горива. Поради анонимния характер на борсовата търговия "Башнефт" твърди, че към момента на извършване на сделките не е в състояние да идентифицира купувачите на продукцията си. Фирмата заяви, готовността си да съдейства на разследването на ФАС.


Останалите компании, срещу които е започнато производство за злоупотреба с монополна позиция на пазара, не коментират случая. Санктпетербургската борса е предоставила на регулатора цялата необходима информация.


В случай че вината на петролните фирми бъде доказана, те ще трябва да платят глоба, чийто размер ще бъде определен от стойността на сделките. През 2013 г. на тази борса са били продадени горива на обща стойност 5.71 милиарда долара.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK