Уплашени от нови спадове в курса на рублата, руснаците масово купуват долари

Уплашени от нови спадове в курса на рублата, руснаците масово купуват долари

© Kacper Pempel, ReutersМного руснаци купуват долари и започват да държат в домовете си големи суми в кеш заради опасенията от нови спадове на курса на рублата и въвеждане на ограничения за теглене от банкови сметки, пише "Ройтерс". Президентът Владимир Путин от своя страна обвини западни спекуланти за проблемите на руската валута.


Въпреки че по улиците на Москва и другите големи градове все още няма паника, много руснаци – особено онези, които си спомнят финансовата криза от 1998 г., която унищожи спестяванията на милиони хора – се застраховат финансово.


През 2014 г. рублата загуби повече от 25% от стойността си спрямо долара, като най-голямото снижаване на курса беше през последния месец, въпреки че централната банка инвестира почти 30 милиарда долара в поддържане на валутата.
Финансовият регулатор и Кремъл полагат значителни усилия да предотвратят паника, като хвърлят вината за спада на курса върху спекуланти, а не върху резкия спад в цената на петрола или наложените от Запада санкции, които забавиха икономическия растеж на страната. На няколко пъти Путин намекна, че цената на петрола е манипулирана в опит да бъдат нанесени щети на руската икономика.


Търсачката Yandex съобщи, че търсенията на "какво ще стане с рублата през 2015 г.?" са били 1.2 милиона на ден през последната седмица.


Заместник-шефът на отдела за валутни операции на руската N&N Bank Виктория Опекно коментира, че от 9 октомври насам търсенето на долари в Москва е нараснало 4 пъти в сравнение с предишните два месеца, а на банката се налага да снабдява клоновете си с с долари по-често.


"За първи път забелязахме увеличение в търсенето в Москва на 8-9 декември, след като доларът се стабилизира над 40 рубли", заяви Опекно. "В провинцията търсенето започна да се увеличава по-късно, от 13 октомври", добавя тя.


Представители на ВТБ и руската дъщерна на Societe General Росбанк отбелязват сходно увеличение в търсенето на чуждестранна валута. Банка Союз съобщава, че е продала на клиенти 2.3 милиона долара през октомври в сравнение с 890 000 през септември.


На този етап няма индикации големите банки да изпитват недостиг на долари, но според медиите в по-малките през последната седмица се наблюдава липса на американска валута.


Четири големи банки бяха в състояние да продадат до 10 000 долара на репортери на "Ройтерс" в петък, но в клон на СМП Банк съобщили, че имат достатъчно долари, но вече не разполагат с евро.


Неназован служител на обменно бюро в Москва коментира, че поведението на клиентите се е променило. "Едни и същи клиенти ни звънят всяка сутрин, за да проверяват курса. Хората са уплашени", казва той.


Заместникът на изпълнителния директор на Сбербанка Бела Златкис заяви, че през последния месец търсенето на сейфове е сред най-забележимите промени в поведението на клиентите. "Не съумяваме да купувам е сейфове достатъчно бързо", казва тя. "Бих си обяснила защо хората искат да държат долари в сейфове, но те теглят рубли и ги слагат в сейфове", добавя Златкис.


Според нея причината за това е страхът, че властите могат да ограничат тегленето от сметките.


В понеделник курсът се стабилизира след като президентът Путин обяви, че скоро спекулативната търговия с рубли ще спре след преминаването на плаващ валутен курс.


"Обстоятелството, че руските власти, в това число и президентът говорят за курса на рублата сочи доколко е спаднало доверието в руската валута", заяви Николас Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy. "Въпреки че не наблюдаваме масова доларизация на депозитите, има много по-голям риск от това в сравнение с преди няколко седмици. Вчерашната стабилизация на рублата изглежда временна", добави той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK