Пет банки са глобени с $3.4 млрд. за валутни манипулации

Пет банки са глобени с $3.4 млрд. за валутни манипулации

© ReutersРегулаторите от двете страна на Атлантика наложиха глоби за общо 3.4 млрд. долара на пет от най-големите банки в света заради участието им в схеми за манипулиране на валутните обменни курсове.


Американската CFTC санкционира с 1.4 млрд. долара, а останалата част от глобите е определена от британската FCA.


Наказаните банки са HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS, JP Morgan и Citigroup. Медиите в Лондон отбелязват, че са очаквали тук да е и Barclays, но от FCA обявиха, че разследването срещу нея продължава.
Министърът на финансите на Великобритания Джордж Озбърн каза, че това е акция за прочистване от корупцията във финансовите пазари. "На няколко брокери е забранено временно да работят или са уволнени, а Службата за сериозни измами провежда разследване. Банките, които са ги наели, ще платят големи глоби и аз гарантирам, че сумите ще бъдат използвани за общественото благо", каза Озбърн.


Не е ясно какво точно се има предвид под "обществено благо", а в миналото глоби за опита за манипулиране на Libor  бяха вкарани в общ фонд, от който парите отидоха за въоръжените сили и спешната медицинска помощ.


Уволнен е и главният валутен брокер на централната банка на Великобритания, но от Bank of England уточняват, че това няма общо със скандала за манипулирането на валутните пазари.
"Ройтерс" обаче припомня, че през март дейността му е била замразена в началото на проверка дали е знаел за манипулациите на пазара, на който дневно се въртят около 5 трилиона долара. Разследването показало, че той не е имал такава информация.


Най-голямото наказание е наложено на UBS  - най-голямата швейцарска банка. Американският и британският регулатори й наложиха глоба от $661 милиона, а швейцарският FINMA добави още 134 милиона швейцарски франка.


Освен това FINMA нареди на банката да автоматизира поне 95% от гобалната си валутна търговия и да ограничи за 2 години бонусите за брокерите, играещи на пазарите за валута и ценни метали, до не повече от 200% от базовата им заплата. Онези, които получават бонуси над този праг, ще трябва да преминат през специална процедура за одобрение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK