Цените на потребителските стоки в Русия растат по-бързо от очакваното

Цените на потребителските стоки в Русия растат по-бързо от очакваното

© Alexander Demianchuk, ReutersРъстът на потребителските цени в Русия е надвишил официалните прогнози, съобщи "Росстат". От началото на 2014 г. цените на услугите и стоките в руските магазини са нараснали със средно 7.6%, при все, че официалната прогноза на министерство на икономическото развитие е ръст между 7-7.5% на годишна база.


Само за първата десетдневка на ноември цените са се увеличили с 0.4%. През октомври пък ръстът на потребителските цени е бил 0.8%, през септември – 0.7%. Основен двигател на ръста е елдата, чиято цена в рамите на 10 дни е нараснала със 7.8%.


По-рано продавачите съобщиха, че доставчиците повишават цената на елдата заради слаба реколта в Сибир, а представител на X5 Retail Group съобщи пред РБК, че цената на различните сортове елда може да се увеличат с до 20-25%.
Значителна е инфлацията и при плодовете и зеленчуците. Между 6 и 10 ноември цената им в магазините се е увеличила средно с 1.5%, но зелето е поскъпнано с 5%, доматите – с 4.7%, а лукът и картофите – съответно с 1.7% и 2.2%. През втората седмица на ноември цената на захарта пък се е увеличила с 1.7%, яйцата – с 1.1%, месните консерви, замразената риба, оризът и сиренето – с между 0.4-0.6%.


Същевременно цената на свинското с паднала с 0.7%. Вицепремиерът Аркадий Дворкович коментира, че Русия успешно е заместила вноса с вътрешно производство. За седмица бензинът е поскъпнал с 0.1%, а дизелът – с 0.5%.


На инвестиционния форум Russia calling, проведен в началото на октомври Владимир Путин съобщи, че общата инфлация на годишна база може да достигне 8%. В средата на октомври Сметната палата обяви, че 7.5% инфлация за 2014 г. е доста оптимистична прогноза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK