БНБ сезира Европейската комисия заради проект банките да платят гарантираните влогове

БНБ сезира Европейската комисия заради проект банките да платят гарантираните влогове

© Анелия Николова, КапиталУправителят на БНБ Иван Искров е сезирал Европейската комисия (ЕК), заради проекта за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, внесен от група депутати от БСП в Народното събрание вчера.


Проектът предвижда Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да може да задължи банките да внасят в него до 2% от общия размер на влоговата база за предходната година в продължение на до 3 години. В момента всяка банка внася във Фонда 0.5%, като се дава възможност при нужда вноската да бъде вдигната до 1.5 на сто, но БНБ е против, защото така много банки може да излязат на загуба.


Друга промяна предвижда при недостиг ФГВБ да може да задължи търговските банки да преведат авансово годишни премийни вноски в определен срок, като за база се взема последният ден на предходния месец. Така на практика ще бъдат попълнени липсващите около 1.5 млрд. лв. във Фонда за разплащане с депозантите в КТБ.
Според вносителите с промените ще се постигне "регулиране на отношенията между ФГВБ, от една страна, и банките, БНБ и други лица в случаите на временен недостиг на средства по фонда". Още при внасянето на законопроекта обаче старши икономистът в "Отворено общество" Георги Ангелов прогнозира пред "Капитал", че няма как Народното събрание да приеме поправките, защото те противоречат на европейското законодателство.


От БНБ съобщават, че Искров е информирал ЕК и Европейската централна банка (ЕЦБ) относно подготвяните промени (уведомил е с писмо и председателя на Народното събрание Цецка Цачева). Управителят на БНБ твърди, че законопроектът няма да постигне целите на вносителите, а напротив - ще доведе до негативна реакция от европейските институции и "сериозни смущения във функционирането на банковата система и би предизвикал рискове за финансовата стабилност в страната".


Поправките според БНБ биха довели до най-малко до две негативни последици: "Първо, банките ще бъдат принудени да понижат цената на привлечените от тях средства. Това от своя страна ще намали привлекателността на банковите депозити и ще предизвика отлив на вложители, което ще окаже натиск върху ликвидната позиция на банките. Второ, по-високите разходи на банките във връзка с евентуално повишаване на премийните им вноски към ФГВБ ще рефлектират върху цената на предлаганите кредити, което ще има негативен ефект за възстановяването на икономиката".


В писмото се подчертава, че законопроектът противоречи на устройствения закон на БНБ и на действащите принципи на валутния борд. "Паричните функции и операции, които централната банка може да извършва, както и редът и начинът за инвестирането, управление и отчитането на резервите, са изчерпателно разписани в Закона за Българската народна банка (ЗБНБ) и те представляват гаранция за стабилността на националната валута и фиксирания валутен курс", пише Искров.


Изрично се посочва, че законопроектът противоречи на Договора за функционирането на Европейския съюз поради нарушаване на забраната за парично финансиране, която е основно правило на икономическата и парична политика в страните-членки на EC. "Добре известен принцип е това, че правото на ЕС има приоритет пред националното законодателство", се изтъква в документа. Посочва и че Договорът забранява парично финансиране от страна на ЕЦБ и националните централни банки "в полза на институции, органи, служби или агенции на ЕС, органи на централната власт, регионални, местни или други органи на публичната власт, други органи, регулирани от публичното право, или публични предприятия на държавите-членки". Забранява се също прякото закупуване от страна на ЕЦБ или националните централни банки на дългови инструменти от тези публични предприятия.


"В заключение на това, не само опитите за принуждаване на централната банка да извършва парично финансиране в нарушение на българското и европейското законодателство, но и посочените потенциални ефекти за банките от едно повишаване на размера на техните премийни вноски директно вредят на финансовата стабилност на България", посочва управителят на БНБ.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  ами искров толкова много спа ,че изнесаха парите на фонда за нула време ,само от една банка ,сега е нормално фонда да се напълни отново

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  А така! Нека да видят хубаво в ЕК какви "експерти" са в БСП, и какви олиг*****ски проектозакони внасят!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  А от къде, мислите, се пълни фондът за гарантиране на влоговете ? От банките , ще кажете . А банките от къде ги вземат ? Ами от нас -от мен и теб , ако имаме пари в тях. Бъди сигурен ,че не ги дават от печалбите си , а ги прехвърлят на клиентите.

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Искров,Вие спите ли спокойно?
  А сега на бърза ръка клепате България?
  Засрамете се и се оттеглете доброволно!

  Tony
 5. 5 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Този кога ще го сменят?!

  Машини прости, народ неук.
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  Искров.... в ролята на "спящата красавица" ли?

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Весело

  Най-добре е да привлечем банкови експерти и криминалисти !
  Да се защити Искров като свидетел и съучастник и да се разследва много внимателно какво всъщност се случи ! И как така някой гушна едни 10-15 млрд. и ще му се размине ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 849 Весело

  Тоя обаче така накисна БСП пред Брюксел, че си нямат еша, как ще изхвърчат от ПЕС.
  ДПС ще си го върне на БСП за отхвърленото законче Пеевски-Цонев за КТБ.
  А Румен Гечев, колкото и да подскача, в Брюксел само като чуят за СиВито на аФтора на законопроекта, ще го пуснат за издирване през Интерпол, като много опасен престъпник, нанасящ поразяващи удари върху банки и национални икономики.
  В Заповедта ще пише: Да се залови жив или мъртъв. По-добре мъртъв.

  Клети ми клети Станишко, как ще обясниш творенията на Гечев и Миуиков пред баш ПЕСоглавците в Брюксел.
  Шулц не само имунитета ще ти свали, ами ще те изпрати с полицейски екскорт до България.

  Пишейки този текст се заливам от смях.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 9. 9 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Изпълненията на БНБ настрана, не съм чул читавите банки в Бг да кажат една дума за откровеният грабеж извършван в КТБ, за който всички те няма как да не са знаели - все пак познават пазара и имат експерти.
  Така че не виждам нищо по-справедливо от това сега банките да платят сметката и да им се вдигне вноската във фонда достатъчно, за да ги стимулира да се саморегулират и да сочат черните овце в стадото. Иначе оставаме с един източен фонд и празен ангажимент на държавата да изплаща депозити без финанси с които това да става.

 10. 10 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  http://x3news.com/?page=Company&target=FinancialReport&BULSTAT=831184677&MESSAGE_TYPE=1

  И какво се вижда като се махне скалъпената обезценка?

 11. 11 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Иначе по-конкретно този процент ще се влее в разликата депозити-кредити. Тоест директно означава оскъпяване на кредитите с 1-1.5%. Което разбира се не е хубаво, но е по-добре от несигурността която цари сега.

 12. 12 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#7:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Най-добре е да привлечем банкови експерти и криминалисти ! [/quote]

  Ох...като този от Шесто, Бенчев, ли...не, мерси...нека дадем възможност на "простичките" одитори и счетоводители...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Искров ОСТАВКА ВЕДНАГА !
  Защо не го сменяте бре или чакате още някоя и друга банка да удави ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#9] от "Skydiver":

  В България няма читави банки!
  Това са другарски касички

  Машини прости, народ неук.
 15. 15 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Най-правилният начин да се попълни фондът е с дългосрочна емисия облигации с държавна гаранция,която емисия ще се изплати с вноските на банките през следващите години.Да им вдигаш вноските на банките във фонда във време,когато икономиката едва едва мърда и да оскъпиш по този начин кредитирането,отново показва колко им е капацитета на нашите законотворци..

 16. 16 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1208 Гневно

  Много чевръст този, бе? Даже повече отколкото трябва!
  И как взе да разбира от всичко Евро: Закони, Правила и Практики!
  Га трябваше да спазва Закона не рева, сега що реве? Що така?
  Окомуш момче! Всинца ни направи на ...

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 17. 17 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Къде го чукаш, а то къде се пука... бре, бре, бре... Иване

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  [quote#15:"eurogi"]Най-правилният начин да се попълни фондът е с дългосрочна емисия облигации с държавна гаранция,която емисия ще се изплати с вноските на банките през следващите години.[/quote]
  И кой ще бъде емитентът? БНБ - забрави! НС - леле-мале!
  Банките - днес тук, утре ....
  Еле пък Държавата Бъулгериа - то онова пастирче Чобанов остърга тенджерата

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Тоз искров още ли е на свобода, кога най сетне ще го арестуват и да му връчат раиран костюм.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  [quote#7:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Да се защити Искров като свидетел и съучастник [/quote]
  Е кое от двете? Заедно е просто невъзможно.
  Ами др. Искров. Пожелавам ви приятно прекарване при бай Ставри. И съвсем по темата. Дали в закона случайно присъстват текстовете за повишаване и/или авансово събиране на вноските? И ако фонда емитира ценни книжа откъде по-точно ще събере пари за да ги плаща?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Най добре е танковете да дойдат...

 24. 24 Профил на graham
  graham
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Колко чевръст изведнъж стана другарят Искров.

 25. 25 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Някой от вас да е чул от г-н Искров нещо различно от "това не може да се прави, това не е разрешено, БНБ няма такива правомощия" и т.н.?
  Моето впечатление създадено от следене на изказванията на г-н Искров е, че единственото нещо което има право да прави БНБ е да обявява обществени поръчки за печатане на пари - демек това не е банка а най-обикновена печатница (да ме извиняват всички трудови хора занимаващи се с печатарски бизнес).
  Г-н Искров, моля да дадете най-сетне изявление в което да кажете какво МОЖЕТЕ да правите и как това нещо ще доведе до конкретни положителни резултати!

  What we do in life echoes in eternity
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Събуди се сега когато е твърде късно. Да го махат че не мога да го гледам как само се чеше по главата!

  klimentm
 27. 27 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#23:"Съветник"]Най добре е танковете да дойдат...[/quote]
  Не беше така...

  "Да дойде С танков..."

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 28. 28 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#27] от "Γαλλα":


  [quote#27:"Γαλλα"]"Да дойде С танков..." [/quote]
  Тодоров не потвърди. На кого да вярвам - на него, на тебе, или на себе си...

 29. 29 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 777 Неутрално

  В момента всяка банка внася във Фонда 0.5%, като се дава възможност при нужда вноската да бъде вдигната до 1.5 на сто, но БНБ е против, защото така много банки може да излязат на загуба.
  ==========================
  Ха, тия ли къвопийци на загуба бе?! Вижте кви палати са направили за офиси.
  Ксали, направи моля те един фоторепортаж за банковите офиси (сгради). Това сериозно.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 30. 30 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Гневно

  "В момента всяка банка внася във Фонда 0.5%, като се дава възможност при нужда вноската да бъде вдигната до 1.5 на сто, но БНБ е против, защото така много банки може да излязат на загуба."
  Един линк на немски за защита на вложеният капитал от страна на банките в Германия: http://www.focus.de/finanzen/banken/einlagensicherung-wird-gesenkt-mehr-als-170-banken-kappen-die-garantie-fuer-ihr-erspartes_id_4262876.html

  Там се говори за сегашни 30% защита на влоговете, която ще спада постепенно, 2020 г. ще е 15% и 2025 ще е 8,75%. Това значи, че българските вложения в банките въобще не са защитени срещу фалит на банките!
  И кой ще плаща при една бедна държава като България гарантираният депозит от до 100.000 лв. Българският данъкоплатец???
  Дано по скоро сменят Марио Драги, той не заслужава да е директор на EZB.

  Es muß Geld fließen!
 31. 31 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  [quote#30:"slan"]Там се говори за сегашни 30% защита на влоговете, която ще спада постепенно, 2020 г. ще е 15% и 2025 ще е 8,75%. Това значи, че българските вложения в банките въобще не са защитени срещу фалит на банките! [/quote]
  И въобще какво четеш и какво разбираш? И въобще наясно ли си какво е предназначението на "защитени влогове"? И защо изобщо във Германия ще пада процента на защита на влоговете?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 32. 32 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#9:"Skydiver"]Изпълненията на БНБ настрана, не съм чул читавите банки в Бг да кажат една дума за откровеният грабеж извършван в КТБ, за който всички те няма как да не са знаели - [/quote]

  А може би мълчат, защото и те НЕ са читави, с надежда всичко да затихне.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 33. 33 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Искров, от къде е сезирал ЕС? От следствието, от от затвора...?

 34. 34 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#14:"Zizu"]В България няма читави банки!
  Това са другарски касички
  [/quote]

  Дано не си прав, въпреки, че ти вярвам!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 35. 35 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#16:"skara"]И как взе да разбира от всичко Евро: Закони, Правила и Практики!
  Га трябваше да спазва Закона не рева, сега що реве? Що така?
  Окомуш момче! Всинца ни направи на ...[/quote]

  На банкомати.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Мартин Димитров вече няколко пъти го казва и аз съм напълно съгласна с него.Заемът трябва да се вземе от Фонда за гарантиране на влоговете, с държавна гаранция.Фонда има собствени приходи/вноските на банките/и може да погасява такъв заем.Така няма да се повиши и дефицита над 3% и няма гражданите да плащат за безхаберието на държавните институции.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Весело

  [quote#23:"Съветник"]Най добре е танковете да дойдат...[/quote]

  Ха! Че имаме ли изправни и в движение. Толкова сме зле, че и военен преврат не може да стане в тая държава.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#38] от "Россприматрезил надзор":

  Тихо бе. Не всявай смут...

 40. 40 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#31] от "skara":

  Цъкнах ти един плюс от мен. Става въпрос за собственият капитал на банката, който спада като процент за гаранция на влоговете. Ако банката притежава 10 млн. € собствен капитал при 30% защитна квота, тя гарантира до 3 млн. на депозит. При 8,75% гарантира до 875 хлд. €
  Ясно

  Es muß Geld fließen!
 41. 41 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Весело

  До коментар [#39] от "Съветник":

  Не всявам смут. Успокоявам, че нищо не може да се случи в тая държава. Нито има кой, нито има с какво да направи нещо. Нещо като блато. От време на време някоя щука изяжда някоя каракуда и отново всичко утихва до следващо изяждане. Приятни сънища на всички каракуди и шарани.
  Надявам се да съм всял успокоение.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 42. 42 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  След като банковата система хубаво цоца години наред от джоба на българина с всевъзможни такси и безумно-високи лихви по кредитите, и след като участва в надробяването на цялата тази каша ( с дейкствието или бездействието си), не виждам никаква причина сега тя, същата тази система, да не плати и допълнителна цена. Га ядаха кифтета от високите лихви по кредитите, ни риваха, а ся ривЪт като трябва да внасят във Фонда за гарантиране не половин процент, а 2%.

 43. 43 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  [quote#40:"slan"]

  До коментар [#31] от "skara":

  Цъкнах ти един плюс от мен. Става въпрос за собственият капитал на банката, който спада като процент за гаранция на влоговете. Ако банката притежава 10 млн. € собствен капитал при 30% защитна квота, тя гарантира до 3 млн. на депозит. При 8,75% гарантира до 875 хлд. €
  Ясно[/quote]
  Нещо не се разбираме! Ако Банката има капитал 10млн, то тя гарантира влогове на ОБЩА СУМА до 3,5млн. Нататък гаранцията намалява! И това е личната (на банката) гаранция?!
  Но това е при наличие на ДОВЕРИЕ във банковата система?! Или не?
  И това, което цитираш, едва ли отменя пък Еврозаконодателството за гарантиране на всички нормални влогове на стойност до 200 хил. евро?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 44. 44 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Защо Искров още не е с раиран костюм? За да продължава безнаказано да вреди? Или просто лоена топка е покровителят на разбойниците и те също се считат за недосегаеми!

 45. 45 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Неутрално

  [quote#42:"kirsner"] не виждам никаква причина сега тя, същата тази система, да не плати и допълнителна цена. Га ядаха кифтета от високите лихви по кредитите, ни риваха, а ся ривЪт като трябва да внасят във Фонда за гарантиране не половин процент, а 2%.[/quote]

  Сега едни пари от нашите джобове, на път към гаранционния фонд, ще минат през банките, за да остане нещо и там. Това ще платят банките!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 46. 46 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#43] от "skara":

  Аз преведох дума по дума посоченият линк от списание Фокус:

  "Ein Beispiel: Eine Bank hat zehn Millionen Euro Eigenkapital. Bei einer Sicherungsquote von 30 Prozent garantiert die Bank drei Millionen Euro pro Kunde. Bei einer Sicherungsquote von 20 Prozent steht sie nur noch für zwei Millionen Euro gerade."

  Един пример, една банка има 10 млн.€ собствен капитал. При една защитна квота от 30% гарантира банката на клиент по 3 млн.€ При една защитна квота от 20% гарантира само до 2 млн.€

  Не прочетох добре статията и бях с прибързаните изводи. Там много ясно си е казано.
  BAFIN се включва само при по-високи депозити на клиентите, от сегашните 3 млн€ нагоре и то по усмотрение

  Es muß Geld fließen!
 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Само каква трескава дейност развива Искров!
  След случилото се не смятам за коректно той да продължи да заема поста и да реализира каквито и да било действия във връзка с КТБ!

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Спокойно, Искров скоро ще го сменят, но тогава ще гледаме филма - политиците да си правят каквото искат във финансовата сфера и банковото дело! И тогава жална ни майка... Какъвто и да се опитват да го изкарат, той е човекът, заради когото години наред имаше финансова стабилност в държавата! Но явно чак след години ще го разберем!

 49. 49 Профил на tet
  tet
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#36] от "rosiraycheva50._":

  Напротив, парите за вноските във фонда са за сметка на дохода за всеки един вложител в банка.
  Глупост е да се мисли, че емитиран от фонда дълг няма да се плаща индиректно от вложителите.
  Затова е редно при недостиг на средства за изплащану на гарантирани депозити банките да покриват шортиджа с авансови вноски. Няма по-заинтересовани от банките да има доверие в системата. Такова има, когато банковата индустрия докаже, че е готова да се справи с проблемни участници в системата.


 50. 50 Профил на tet
  tet
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Нещо не мога да разбера - или БНБ губи ориентировка в реалността или е приятелски кръг за защита на многострадалната банкова общност.
  Иначе как да си обясним загриженост за банковите печалби - значи по-нисък марджин спрямо хипотезата за намаляващо доверие в бг банките. Естествено, че е важно доверието във финансовата система, а не едногодишните печалби.
  Аргументите на БНБ са на ниво доказващо защо тя не можа да си свърши работата като регулатор именно в случая с КТБ.

 51. 51 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1208 Весело

  [quote#46:"slan"]Bei einer Sicherungsquote von 30 Prozent garantiert die Bank drei Millionen Euro pro Kunde. Bei einer Sicherungsquote von 20 Prozent steht sie nur noch für zwei Millionen Euro gerade." [/quote]
  Току немският ти е загадка - остави на някой друг
  Но не на мен - този език е за мазохисти!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 52. 52 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#51] от "skara":

  И какво да ми е загадка? Езика си е супер, има много икономическа информация. Немците по манталитет са си политици и социални ориентирани, за разлика от българите, които не разбират от политика и финанси, и само искат, без да знаят, как ще дойдат парите.
  Да си била на бивша комунистическа работа skara? Бих те разбрал.

  Es muß Geld fließen!
 53. 53 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#1] от "tur671":

  Не е спал човекът! Четох някъде преди някой и друг месец, че той е разрешавал да се теглят незаконно пари от фонда за гарантиране на влоговете.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 54. 54 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#2] от "today ": чакаме ама какво ли ще стане като потвърдят законовата възможност за авансово внасяне? или пък къде е болката за вдигане на максималната премийна вноска от 1.5 на 2 %?

  ще получи инсулт нЕкой виден БГ банкер ли?

  и най-умният си е малко прост....
 55. 55 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#36] от "rosiraycheva50._":

  Предложението на Мартин Димитров е напълно обосновано. То предвижда един буфер, който би намалил напрежението във финансовата сфера, а оттам ще се намалят и непосредствените негативи.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 56. 56 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Искров е за смяна и окошарване, за да не избяга. После да се подложи на щателно разследване за цялостната дейност, но от швейцарската фирма за банкови афери. И след изменения на законодателството - да се потърси и г-н Цацаров като вече бивш прокурор за участието му в сагата.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 57. 57 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#54] от "kardinalat":

  Тя е 0,5, да я вдигнат на 2% е много.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 58. 58 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Защо фондът за гарантиране е недостатъчен? Или законът е слаб, или има виновни. И в двата случая е необходимо да се поправят грешките и да се потърси отговорност. Така че Искров да не плаче за печалбите на банките! Доверието в тях може да се повиши, ако в случая платят по малко за честта на бранша.
  Възниква и друг въпрос:Защо Искров е дал милиард на ПИБ, щом това е против европейското законодателство? И още един - защо е отказал същата помощ за КТБ, според директорите й?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 59. 59 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 499 Неутрално

  През юни Искров изненадващо обяви публично, че КТБ е пред фалит и ояви КОЛКО пари са откраднати и изгубени, кой и как ги е откраднал и други подробности. Назначи одитори, които след седмица смени. Защо, след като всичко си го знаеше и оповести? След няколко дни се закани да внесе законопроект, за да се наказват със затвор лицата, разпространяващи слухове за липса на ликвидност на банките. Ако има такъв закон, той би трябвало да е първият осъден по него! Защото и версията му си беше фалшива, както и по-нататъшните му действия и пасивност. Сменил методиката за оценка - все едно да съдиш някого по закон, който си направил след като дейността е била преди закона. А и заключенията на крайния одит не били съвсем законни и сигурни, казват. Какво тогава?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 60. 60 Профил на apostol234
  apostol234
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "Россприматрезил надзор":

  Има..... два.
  Ама единия е частен.

 61. 61 Профил на pizda
  pizda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  България предлага много атрктивни лихви по депозити в лева, повече от леите. Но гаранцията на държавно ниво не струва. По-добре парите в австрийски банки.

 62. 62 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ""Първо, банките ще бъдат принудени да понижат цената на привлечените от тях средства. Това от своя страна ще намали привлекателността на банковите депозити и ще предизвика отлив на вложители, което ще окаже натиск върху ликвидната позиция на банките. Второ, по-високите разходи на банките във връзка с евентуално повишаване на премийните им вноски към ФГВБ ще рефлектират върху цената на предлаганите кредити, което ще има негативен ефект за възстановяването на икономиката". Това щях да напиша и аз, но го прочетох, като част от писмото на Искров! Каквото и решение да се вземе, ако не се намерят виновните, източвали КТБ и други банки, защото не е точена само КТБ, ако не се намери начин да се минимизира това, не вярвам да се занули, то всички оздравителни и укрепващи мерки са за сметка на данъкоплатците - юридически и физически лица! Т.е, който има по-голям горен етаж и подобни авери, спокойно може да си точи, а "глупците" данъкоплатци ще компенсират! Да опростя мисълта си: Да! Банките трябва да увеличат вноската за гаранционния фонд! Да! Това носи точно тия негативи: поевтиняване на депозитите и поскъпване на кредитите! Но, ако не се свърже този закон с мерки за сигурност на депозитите и контрол над кредитите, то и тези вноски ще са малки! Т.е, предложените мерки от Гуверньора са половинчати и ще са неработещи!

  goblenka
 63. 63 Профил на jeanne_dark
  jeanne_dark
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Искров какво пита.Да си ходи заради попарата, която надроби с КТБ.ОСТАВКА!

 64. 64 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#57] от "today ": сегашното ниво на премийна вноска е 0.5 %, максималното ниво по сегашната редакция на закона е 1.5 %. Съществува и опция ФГВБ да може да изисква от финансовите институции да внесат авансово вноските си за период от 3 (три) години.

  законопроектът предвижда максималната премийна вноска да се вдигне от 1.5 на 2 % и ръководството на фонда да използва възможността за три годишна авансова вноска

  къде точно виждаш в тези идеи и предложения отрицателен ефект за обществото или антипазарна логика?

  и най-умният си е малко прост....
 65. 65 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#5] от "Zizu":

  Не кога ще го сменят,а кога ще го опандизят?Р. въпрос.Такива като него не ги опандизват.Без Белене,Скравена и т.н виждате до къде стигнахме.Пладнешки разбойници да управляват държавата ни.50г. назад такива като днешните управници са посещавали на млади години изправителните лагери и това им държало влага цял живот.В Китай днес направо разтрелват за такива неща.Има нещо много гнило в нашата държава и това не е народа ,не са турците или циганите.Всички/народ, цигани ,турци/ поставени при други условия/емигранти/ са свестни и работливи граждани.

 66. 66 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#63] от "jeanne_dark":

  ЗАТВОР!

 67. 67 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Отново тоягата Европейска комисия. Хе-хе-е, колко сме пъргави само, когато трябва да се клепа България!

 68. 68 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#38:"Россприматрезил надзор"]Толкова сме зле, че и военен преврат не може да стане в тая държава[/quote]
  Не може, защото някой ще открадне и парите за преврата.

 69. 69 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#68] от "Мърмор":

  Преврата стана още 90г.От тогава до днес сме полицейска държава.Що мислиш,че другите са по-умни?

 70. 70 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#64:"kardinalat"]къде точно виждаш в тези идеи и предложения отрицателен ефект за обществото или антипазарна логика? [/quote]

  Виждам ги в неизбежното повишаване на лихвите, ако се вдигне вноската на банките.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 71. 71 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Комисията да се произнесе:шефа на банката да плати!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK