Данъчното облагане разделяло участниците в новото управление

Данъчното облагане разделяло участниците в новото управление

© Юлия ЛазароваПрез първата и втората година от мандата ще се изпълнява програмата на ГЕРБ като ще се обсъждат междувременно дискусионните въпроси с другите партии. Споровете основно били за данъчното облагане и харченето на публични средства.


"Ще предложим промени на данъчното облагане, които да възстановят ситуацията отпреди управлението на БСП и ДПС", коментира Стоянова като не влиза в детайли. Само посочва, че ще бъдат възстановени измервателните уреди за акцизните течни стоки.


ГЕРБ няма да предложи записаното в предизборната си програма предложение данъкът върху доходите да може да достига до 12 на сто като надбавката над сегашния данък от 10 на сто да отива в бюджетите на общините.
Данъкът върху финансовите транзакции ще бъде въведен след консултации и анализ, тъй като той не е задължителен за страните членки на ЕС, посочва Стоянова.


Тя посочва, че не е привърженик на прехвърлянето на днешните проблеми на бъдещите поколения чрез взимането на заеми, с които да се финансират дефицити в отделни системи. Пример за това е и разходо-покривният принцип, възприет при пенсиите, при което днешните работещи плащат пенсиите на пенсионерите, а те ще разчита това да правят следващите поколения за тях. Според Стоянова обаче промяната на този модел ще е голямо сътресение и обществото няма да може да го понесе.


"Голямото предизвикателство пред това правителство е как парите да излязат от сейфовете и да се вложат в различни производства. Ако това успеем да променим, България може да тръгне напред", посочва депутатът.


В отговор на въпрос за реформите, които се предвижда управляващите да започнат през бюджета за следващата година тя обяснява, че акцентите падат върху демографските проблеми, задвижване на програмата за саниране – включително и чрез законодателни мерки, реформа в спешната помощ и в здравеопазването като цяло. По думите й трябва да спре лицензирането на болници в големите градове, където вече има много на брой, а да се отварят там, където е необходимо.


В близко време не се предвижда повишаване на здравните и социалните осигуровки, но в по-далечен това било неизбежно.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Левите взимат десни решения, десните взимат леви такива! Да им се чуди човек!

 2. 2 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Така, като гледам едно лепене на стиропор сал остана, то това и прави целия български народ, чрез икономии към мизерия, новия девиз на България!

 3. 3 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Де да беше само данъчното облагане....

  Като гледам РБ, те ще се изядат един-друг за власт.
  Тях всичко ги разделя, все едно са смъртни врагове.

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Нещата у нас са много зле и на всички е ясно, че който и да дойде на власт е изправен пред тотално разбити системи с окрадени наличности и изпити вземания за следващите поне 10г.

  До това води ходенето за гъби в неподходящо време, отказите да се заеме позиция по различни въпроси, пропускането на справедливи протести с "мен това не ме касае" и мн. други

  Така че по-бедната част от народа да се готви за изтръскване и другия път пак да гласуват за 50лв, та ега вденат.

 5. 5 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Аз трябваше да лежа като посетител в най-голямата катастрофа-болница досега - УМБАЛ в Пловдив. Заключват се вратите за стълбите, имат един вход, за "посетители", отворен до 14:00 часа. Незаинтересованост на болничните сестри за страдащият болен. Не бих се учудил, ако се докаже от прокуратурата, че шефа на УМБАЛ е корумпиран.
  Ако говорим за държавни болници, по-добре без тях, само със здравна каса и частни болници.

  Es muß Geld fließen!
 6. 6 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 655 Неутрално

  В Щатите няма държавни болници, и защо ли?

  Es muß Geld fließen!
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Изказвания на "десен" политик:

  "трябва да спре лицензирането на болници в големите градове, където вече има много на брой, а да се отварят там, където е необходимо."

  "В близко време не се предвижда повишаване на здравните и социалните осигуровки, но в по-далечен (това било) неизбежно."

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 8. 8 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#5:"slan"]частни болници.[/quote]
  а лобистче се явяваш, а нищо конкретно не си написал за лечението ти, само че не било отворено навсякъде, е това критерий ли е, смях!

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  "През първата и втората година от мандата ще се изпълнява програмата на ГЕРБ...''
  Че то повече няма да има.

 10. 10 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "slan":

  ами ходи да се лекуваш в щатите бе, само че българчетата като си идват лятото, първо отиват тук, я на зъболекар, я на лекар!

 11. 11 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  аз съм съгласен да открият частна болница на всеки ъгъл ако искаш, само че хванат ли някоя в некоректност да я закриват, иначе ще стане като с фотоволтаиците, първенци в света, ама нямаме толкова пари да им плащаме!

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#5] от "slan":

  Пътническите превози на БДЖ са типичен пример за решение стил "Менда". Частните пътни превозвачи ги отложиха за 2015, сега се оплакват, че намерили, о чудо, системата още по-затънала, отколкото я били оставили.

  Сега ще забраняват частни болници, за да крепят ВМА, МВР Болница и бившето работно място на Петър Москов с десетки и стотици милиони задлъжения. Или ще ги пренасочват към селски райони, където и съществуващите болници са на здрава загуба.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 13. 13 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#10] от "capricorn2014":

  Бил съм за зъболекар в България, понеже беше по-евтино. Но както цената, така и качеството, тоест западната поговорка: "който купува евтино, купува два пъти".
  А относно болницата, наистина е много зле. Не се лекувах аз, не дай си боже, а друг, аз бях само посетител. Поне вече знам ...

  Es muß Geld fließen!
 14. 14 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Parole, parole, parooole
  ... се пееше в един френски шансон ... сега - от наши политици-управленци.
  Ще, ама, ще видим, ако ... и т.н. - мила родна картинка.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 15. 15 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Не майстросвайте около данъците. Управете неоправданите разходи и отстранете тези с "лепкавите пръстчета". Хората не искат да наливат в кладенец без дъно

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 925 Весело

  Олелеее, само това не, че на червените чугунчета ще им секне чешмата с деньгите:
  [quote#0:"статията"]Само посочва, че ще бъдат възстановени измервателните уреди за акцизните течни стоки.[/quote]

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "slan":

  ха, ха, преди известно време имаше репортаж за един англичанин, трябвало му рентгенова снимка на човека, та се оказало, че по-евтино и по-бързо ще му излезне, да пътува до БГ, да си плати снимката, иначе в Англия, трябвало да чака 6 месеца, та тъй за цената и качеството!

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1530 Весело

  Цитат: " През първата и втората година от мандата ще се изпълнява програмата на ГЕРБ"
  ... чак за втора година управление на ГЕРБ+РБ ... е прекалено оптимистично предположение.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1530 Весело

  До коментар [#1] от "dmarev": "Левите взимат десни решения, десните взимат леви такива! Да им се чуди човек!"
  От "леви" фабриканти и "десни" даскаля, аргати и милиционери ... какво друго можеш да очакваш ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#11] от "capricorn2014":

  Разликата между частните болници и фотоволтаците е, че последните имаха гаранция за изкупуване на добива. Болниците нямат гаранция, дали ще успеят да си намерят пациенти. Ако говорим за злоупотреби, там механизмите за контрол са от другата страна - при потребителя. Например чрез лична микросметка, по която да влиза осигуровката му и с която да плаща сам част от болничната услуга, както и целия размер на по-евтините услуги.

  От гледна точка на пазарно разсъждаващия политик множеството болници са идеалният вариант за понижаване на разходите в системата на база на конкуренция и постигане на по-ниски цени. Но когато не ти идва отвътре и нямаш този поглед, накрая излиза, че това било даже проблем и ще гледаме да забраним предлагането на още от тази услуга. Деликатно побутнати разбира се от този или онзи партиен спонсор, който вече си е вдигнал болницата и си е взел лиценза.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 21. 21 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 381 Неутрално

  реформи=саниране
  стига вече с това саниране, че и законодателни инициативи в тази насока. Какво ще правим с дефицита се пита в задачата. Заеми- доколкото виждам е принципно против ама да вземе да обясни като няма да правим реформи от къде ще дойде икономия!

 22. 22 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#19] от "dark'star":

  Този "миш-маш" напълно ще съсипе България! Некадърниците наново всеха връх, но в българската история винаги войнствуващата посредственост е вземала връх! Забележете - даже и след "актуализацията" на бюджета, продължават да реват, че нямали пари!? Подобно нахалство никъде не може да се срещне по света! Айде, да си ходят и да идва Орешарски, че аман от невежи управници!

 23. 23 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#17] от "capricorn2014":

  Моята частна застраховка за чужбина покрива 100% разходи за общ лекар на година до 10.000 €, само за зъболекар е до 40%. В България платих 300€ за зъболекар, които с частичната застраховка, която имам, щеше да е с 25€ по-скъпо в Германия и по-качествено.
  Освен това чакам за да ме приемат на зъболекар частна практика в България по 60-90 минути, в Германия до 30 минути, ако си спазвам термина

  Es muß Geld fließen!
 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  И какво лошо има някой от чужбина да ходи в България на лекар или зъболекар след като си плаща услугата в пълен размер? Държавата въобще не е ощетена. Първо, българските лекари и зъболекари получават по-високи доходи и остават в България и второ, освен на тях се плаща и на другия помощен персонал по веригата и парите се харчат в България.

 25. 25 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 745 Любопитно

  "Пример за това е и разходо-покривният принцип, възприет при пенсиите, при което днешните работещи плащат пенсиите на пенсионерите, а те ще разчита това да правят следващите поколения за тях. Според Стоянова обаче промяната на този модел ще е голямо сътресение и обществото няма да може да го понесе."- Зависи как ще бъде извършена промяната.Обществото няма да се пенсионира.Пенсионират се хората,пенсионира се отделният човек.

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#21] от "stivy":

  Аз съм напълно за подобен консенсус, който да бъде записан в конституцията. Задължение за нулев бюджетен дефицит. Ако се правят простотии, то поне последствията да се ограничават в рамките на годината, а не да ги плащат децата ни. Който бута работеща данъчна система, после няма да има пари за пенсионерите. Който надува социални разходи, няма да реже лентички. Който харчи за полиция, ще пести от университети. Който харчи само за заплатите на армия без пушкала, няма да прави военни паради. И така - оптимумът да се търси някъде там, но без задлъжняване. Като под задлъжняването се брои и това непрестанно вдигане на осигурителните тавани, на които няма кой да плаща такива пенсии един хубав ден.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#22] от "Сиянието на Мрака":
  +++ Някой из форума имаше за девиз "Неспособните на нищо са способни на всичко" = това е трагедията на България !!! Това стана 1954, 1970, 1981, 1989, 1997, 2001, 2009 ... проблемът е, че свестните хора гаснат всеки за себе си, а боклука бързо образува глутници и се приспособява към всяка власт във всякакви условия ... и поради вродено легендарно бездарие задушава свястното, беа да роди нищо полезно. Така беше и в БКП, така беше и в СДС, така е в БСП, а есенцията сега е ГЕРБ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#27] от "dark'star":

  пропускате много години, вероятно партийната обремененост ви пречи!

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#28] от "хм":
  ... споменавам възлови години когато ОСОБЕНО масово се е подменял състава на бездарници на хранилка ! Партино НЕ съм обременен поне от 20 години ... за последно бях социал-либерал в АСП

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#26] от "cinik":

  Не нулев бюджете дефицит,а гарантиран всяка година 3 % бюджетен излишък(с парите си плащаш заема и го намаляваш до нормални нива)-ти едва ли си харчиш заплатата на 100 %(както и всеки разумен човек),а си оставяш малко настрана ако нещо се наложи(финансов буфер).
  Т.е правитеслтвото харчи до 97 % от бюджета си(с гарантиран 3 % бюджетен излишък).
  В цяла Европа политиците са обезумели и харчат като невидели
  Ето ти таблицата http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-23042014-AP/EN/2-23042014-AP-EN.PDF
  Почти всички държави на 100 % са в финансов дефицит(Разглеждането е за 4 години-2010,2011,2012,2013).
  Та почти всички са в пернаментет дефицит,с някои малки изкл'чения,които някой година имат 0.00 дефицит(т.е харчат толкова,колкото изкарат) или имат малък бюджетен излишък(0.1 %,даже Естония го беще докарал до 1.1 % в една от годините),но големият проблем е че за всички 4 години,всички държави на 100 % дефицита им е по голям от излишъка(т.е трупат нови дългове и тези дългове се увеличават).Та къде е проблемът:
  а)Наистина Европа няма пари
  или
  б)Политиците с техния див популизъм и нула отговорност харчат като обезумели и ни най малка на идея,кой ще връща тези пари.
  Защото когато гръмне балона(дълговете станат много големи),политиците намират само един начин да се справят с това:
  -дигат данъците(фалит за средната класа)
  -измислят нови данъци(масово обедняване)
  -погват богатите(спиране на инвестициите,иновациите,спиране на откриване на нови работни места и бум на безработицата).

 31. 31 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Крайно време е пенсионният модел и здравноосигурителният да бъде на принципа "кой колкото си внесе, толкова ще ползва". Само тогава хората с по-ниски доходи могат да бъдат мотивирани да се образоват и имат по-голяма мотивация за развитие...

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#24] от "pamela":

  Така е, но във фиска, макар и само 10%, нищо не влиза. След като няма зъболекар който да протестира, вижда се че са доволни, но кажете, защо не се разделят с малко от заграбеното, пардон спечеленото.

 33. 33 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 620 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]"Голямото предизвикателство пред това правителство е как парите да излязат от сейфовете и да се вложат в различни производства. Ако това успеем да променим, България може да тръгне напред", посочва депутатът.[/quote]

  Много просто - като се направят влоговете не чак толкова печеливши. По-точно като се обложат повече лихвите от влогове. Така, както е в нормалните европейски държави.

  Жизнь или Life - избор има.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK