Как да спестиш от шперплат и да си купиш "Ламборгини" (обновена)

Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия"

© Анелия Николова

Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия"Досега продавачите винаги са били в по-силна позиция от купувачите. Те поставят условията и в крайна сметка купувачите се съгласяват на тях. Занапред ситуацията се обръща в полза на тези, които купуват и за парите на които ще се състезават продавачите на стоки и услуги. Така изглежда светът през онлайн платформата за търгове auxionize.com, която официално беше представена днес от създателите й - Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия", и Петър Митев, съосновател на Chaos Group.


Какви възможности дава платформата


Идеята дойде от един проблем, който аз имах в своя бизнес - как да мотивирам за дълго време хората, които купуват за мен материалите, които ползва бизнесът, да го правят на възможно най-изгодните за мен цени, разказва Ивайло Пенчев. Допълва, че досега никой не е решил този проблем и той вижда като единствено негово решение прозрачността.
Той описва схемата, по която в момента се правят покупки на материали - купувачът звъни на хората, с които обичайно работи и са вече негови познати или приятели, иска им цена за определено количество, обяснява на конкурентите им каква оферта вече има в стремежа си да поиска по-ниска и така, докато кръгът между тях се завърти. "Такъв кръг обичайно обаче се завърта най-много три пъти и се налага да сключиш сделка. А в тази платформа, която вече работи от няколко месеца пробно, кръговете може да се окажат и 20", обяснява Пенчев. Данните от проведените вече търгове за доставка на различни стоки или пък за транспорт показват, че в общия случай първоначално обявената от продавачите цена пада средно с 20 на сто, а в някои случаи и с доста повече. Причината за това е, че участниците в търга трябва да "поддават", тоест да предлагат по-ниска от обявената вече цена от техни конкуренти.


В моята фирма купуваме големи количества шперплат, който, преди да обявим търг в auxionize  вземахме по 640 евро. При обявения онлайн търг цената спадна точно наполовина, от което аз спестих 1-2 млн. лева. И аз си казах: "Егати кефа! Сега мога да си купя "Ламборгини", разказва личния си опит Пенчев. Обаче и за въпросната кола обявил търг между европейските дистрибутори, с което първоначалната цена спаднала с 40 хил. евро. Чака доставката напролет.


Собственикът на "Уолтопия" смята, че ефектът от тези електронни търгове е в известна степен неочакван и за него. Доскоро е смятал, че тъй като по цял ден е на работа във фирмата си, успява да контролира всички разходи и установил, че това явно не е така, след като те са намалели с 20 на сто, откакто всички покупки стават чрез електронни търгове.


Решение на няколко проблема


Независимо какво пише по дебелите книги, никой не знае колко пари да похарчи за маркетинг и не може да изчисли как и дали ще се върнат, обяснява Петър Митев. Решението на тази задача той също вижда в търговете през новата платформа. "Тя веднага ти показва кой се интересува от вашата стока и така не се горят безобразно много пари за маркетинг. Не се налага да вярваш на някого, който ти обяснява колко хора ще видят твоя продукт на билборда, докато минават покрай него", посочва той. Допуска, че доста маркетинг фирми ще намразят за това създателите на auxionize, но е готов да поеме този риск.


По думите на Ивайло Пенчев платформата решава два проблема - автоматизира преговорите за покупка и премахва корупцията в отношенията купувач - продавач, което "драматично" повишава производителността на труда.


В допълнение собствениците на компаниите, които се явяват купувачи, получават автоматично детайлна справка за проведените търгове от тяхно име. Така могат да проследят как работят техните служители, тоест дали купуват на възможно най-ниските цени, обяснява Пенчев.


Описаната схема на покупка е възможна в момента чрез три вида търгове: затворен (таен) или както го описва Пенчев - любимият на държавната администрация, полуявен търг, при който участниците виждат само цените на конкуренцията, но не и името й, и напълно явен търг, при който всеки вижда всичко.


Защо държавата не работи така


Един от начините, по които създателите на платформата се представят, е, че техните бизнеси не са успели чрез печелене на обществени поръчки или харчене на европейски пари. Това обяснява и разбирането им, че след като електронните търгове могат да изкоренят корупцията в частните фирми, то това ще е още по-успешно при държавата.


По оценка на Ивайло Пенчев "поддаването" в рамките на един търг при държавните и общинските търгове може да свали цените с повече от 50 на сто, а по този начин харчени досега суми може да остават в бюджета.


В момента има регистър на обществените поръчки, но в него може да се види само кой какво иска да купи, а в електронен търг може да се даде достъп на медиите, за да видят при какви условия минават търговете, за които се харчат публични средства, казва Пенчев. Това предизвикателство се поема от Владимир Каролев, който в скоро време ще стане съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Обещава да предложи всички държавни поръчки да се правят по този прозрачен начин. (Дали ще стане предстои да видим - бел. авт.).


Екипът на auxionize посочва, че като се има предвид сега действащият Закон за обществените поръчки, всички търгове на стойност до 66 хил. лв. могат да минават през електронен търг, а при надхвърлящите тази сума той може да се използва във финалната фаза.


Когато искате най-новия iPhone, но евтино


Създателите на платформата са напълно убедени в успеха й, дори на българския пазар, за който прозрачността не е най-отличителната характеристика. В момента тези търгове се провеждат само за България, но идеята е географията им да се разширява.


Другият план предвижда тези търгове да се въведат и извън корпоративния сектор, така че желаещият да си купи най-новия телефон да може да покани на търг дистрибуторите му и да постигне по-ниска цена от тази, на която би я купил на място при тях. "Ще обърнем начина, по който човечеството пазарува", смята Пенчев.


Още няма ясна дата, от която платформата ще тръгне и за потребители заради това, че не са решени някои въпроси, като този  например - как да се гарантира автентичността на профилите на регистрираните. При фирмите този въпрос е решен, като служител на auxionize проверява лично чрез обаждане в Търговския регистър дали декларираните данни отговарят на истината.


Създателите на платформата обаче казват, че е въпрос на време да се изчистят всички неизвестни и покупките на дребно също да могат да се правят с електронен търг.


Как се пазарува


За да могат компаниите да се възползват от платформата, първо трябва да се регистрират. За възложителите това е безплатно, а ползването на различните й възможности става на минимални цени - публикуване на търг срещу 1 евро, ползване на софтуера - 8 евро на месец, и т.н. За общините и държавните структури се предвижда да е напълно безплатно.


Идеята е възложителите да поканят за регистрация своите обичайни контрагенти. Обикновено покрай тях за търга научават и други потенциални доставчици, обясняват създателите. Но какво да прави доставчик, ако неговите контрагенти не желаят да "поддават"? Такъв случай досега не е имало, но да не успееш да мотивираш собствените си контрагенти, е доста странно, казва Ивайло Пенчев.


На този етап платформата не предлага разплащане, доставка и прочие обслужване на търговете, а само условия за тяхното провеждане. Тя не е и гарант, че например даден възложител накрая няма да се откаже да сключи сделка. Това обаче ще се отрази зле на имиджа му, което ще е видимо за другите потребители.


Според Пенчев тази платформа разбива псевдоправилото, че когато едно нещо е евтино, то непременно е некачествено. Дава лични примери за проведени успешно търгове със значително поевтиняване на цената накрая, като спечелилите с офертата си се оказват и добри професионалисти.


"Свестните хора не са скъпчии, скъпчиите са гъзари, а с гъзарите да си нямаш работа", обобщава ситуацията той.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Добра идея.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Идеята далеч не е нова, на такъв принцип са търговете за поръчки, просто в платформата заради повечето време е възможно и цената да падне повече. В някои държави на този принцип присъединяват ВЕИ, казват колко мегавата им трябват, и който предложи най-ниска цена, с него подписват договор. И тука можеше да е така, но разни партийни босове имаха интерес да си изградят енергийни паркове с дългосрочни договори на високи цени, резултата го виждаме.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 669 Неутрално

  звучи ОК на първо четене! успех!

 4. 4 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "автоматизира преговорите за покупка и премахва корупцията в отношенията купувач-продавач, което "драматично" повишава производителността на труда."

  Абсолютен факт! Независимо дали са държавни или частни, повечето ми клиентите са абсолютно корумпирани. Интересуват се как да приберат своето а не за фирмата в която работят.

  Перифразирам слогъна на КТБ "Клиентите с ми корумпирани".

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 5. 5 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Добъра идея. Единтвено не знам какъв ще е ефекта от тези такси, но скоро ще разберем...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 6. 6 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Питайте Пенчев какво прави в Технопарка на 4-ти километър и как се е сдобил с държавна земя?

 7. 7 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Щот и аз искам да си купя държавна земя пък не мога?

 8. 8 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Добра идея. Макчр, че бих се изненадал ако е наистина нова. Ебей би трябвало да може да прави същото.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 9. 9 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Ами и да, и не, защото в един момент се стига до извиване на ръцете от страна на по-силния, а по-слабият може да стигне до големи отстъпки, само и само да не умре от глад.
  Ако се работи с готови продукти - по-скоро да. Ако обаче се изисква технологично време за създаването на продукт и подобно "поддаване" свива жизненоважната печалба на производител/търговец - по-скоро не.

  То и сега някои комунистически фирми с монополно положение в даде сектор работят така - чрез извиване на ръцете.

 10. 10 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Любопитно

  "В моята фирма купуваме големи количества шперплат, който, преди да обявим търг в auxionize вземахме по 640 евро.При обявения онлайн търг цената спадна точно наполовина, от което аз спестих 1-2 млн. лева"
  Естественият извод-нулев контрол от ваша страна, което за мен е огромно противоречие с претенциите Ви за "негъзар", много лош подбор на служители/явно са истина приказките, че при вас на отговорни позиции са роднини и любовници / говори също така за лоша структура на организацията и явно потвърждава негативното мнение за вашата компания като ползвател на услуги.
  Първата ви работа е със спестените пари да си купите 'ламборжини" Не съм гъзар, само така си изглеждам
  Посредническа платформа, прибираща 1% комисионна от всяка сделка. Подходяща за дребни отношения, нерегулярни покупки и доставки и неносеща никакви ползи за мащабна, корпоративна стратегия.
  Желая ви успех все пак. Съвсем искрено.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 11. 11 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Като знам в каква държава живеем не съм много обнадеждена, иначе идеята е чудесна...

 12. 12 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 431 Любопитно

  2 въпроса:
  1. Какво мога да получа в този сайт като услуга, което да не мога в olx и подобните му?
  2. Защо не мога да се регистрирам като физическо лице в сайта? Не е ли логично да мога да си купя автомобил като физическо лице?

 13. 13 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  след като електронните търгове могат да изкоренят корупцията в частните фирми, то това ще е още по-успешно при държавата.

  Затова нашата държава никога няма да ни позволи да слезем от клоните на дърветата.

 14. 14 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Свестните хора не са скъпчии, скъпчиите са гъзари, а с гъзарите да си нямаш работа", обобщава ситуацията той.

  Евала на Ивайло Пенчев! Ще добавя само, че номерата на скъпчиите-гъзари, минават само пред гъзари и сноби. Така че нека да ги има и тях. Много се кефя, когато някой сноб се набута яко.

 15. 15 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#6:"gembirdkz"]Питайте Пенчев какво прави в Технопарка на 4-ти километър и как се е сдобил с държавна земя? [/quote]

  [quote#7:"gembirdkz"]Щот и аз искам да си купя държавна земя пък не мога? [/quote]

  Ами тогава питай си го ти. Защо ни караш нас? Аз не искам да купувам държавна земя.

 16. 16 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Този платен репортаж е направо смешен - какво ни рекламира Дневник - един примитив! Със "спестените" пари не купува технологии, машини, ноу-хау или инвестира в човешки капитал, ами си купува Ламборджини - че това е манталитет на мутра, не на предприемач....

 17. 17 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Сори, ама в случая не мога да похваля този "бизнесмен", който първо се държи доста арогантно и второ е абсолютен плагиат. Представя идеята с поддаването все едно той я е измислил, а такива платформи работят в Германия и САЩ, а вероятно и по целия свят, от поне 10 години насам. Аз още преди 7 години съм правил поръчки по тази технология... Добре е в България да има иновации, но да се крадат идеи и с парите да се купуват лимузини... къде е тук иновацията и разликата с конвенционалните мутри???

 18. 18 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 580 Неутрално

  М-м-м,ДА!Голяма група от нас българите гледа с възхищение ,а някой със завист на този бизнесмен.Този човек не е НОВАТОР , а се опитва да наложи капиталистическата идея нарича простичко ПАЗАР( цена се определя от търсенето и предлагането) в нашенската постсоциалистическата "пазарна" икономика ...

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 19. 19 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#16:"putlernopassaran"] Със "спестените" пари не купува технологии, машини, ноу-хау или инвестира в човешки капитал, ами си купува Ламборджини - че това е манталитет на мутра, не на предприемач....
  [/quote]

  Ами тогава предприемачите от Ламборджини и Ферари щяха да фалират. А те са инвестирали в технологи, машини, ноу-хау и човешки капитал. Самите те, никога не биха си купили Ламборджини или Ферари, но съществуват благодарение на тези, които ги купуват. Световният бизнес се крепи на 90%-та на емоционалната еуфория на хората и само 10%-та, на реалните им жизнени нужди. Затова и парите никога не стигат. Мечтите са безгранични.

 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1426 Любопитно

  "Досега продавачите винаги са били в по-силна позиция от купувачите. Те поставят условията и в крайна сметка купувачите се съгласяват на тях."

  Кризите на капитализма не бяха ли предизвиквани от свръхпроизводство? Когато купувачът не може да си продаде стоката? Ей тъй някъде от края на 19 век?

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Парите са си негови и може да си купи не едно, а 10 ферарита. Тая логика на житието обаче не ми се струва удачен пример за подръжание.

 22. 23 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 381 Неутрално

  както вече се спомена в коментар #2, тази идея не е нова. Нещо повече - тя е реализирана преди доста години, когато се създадоха сайтове за търгове на графични услуги. В тях клиентът дава заданието и приема оферти от графични дизайнери. В стремеж да вземат поръчката, те "поддават" до доста ниски ценови нива.

 23. 24 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#6] от "gembirdkz":

  Явно не следиш темата, а вмъкваш "неудобни" въпроси. Уолтипия инвестира 4 милиона $ (а със нивото на строителство у нас - вероятно и повече) за да построи сграда в Технопарка, след като вече е имал терен и проект за друго място. Държавна земя има в България колкото щеш, само че малко инвеститори са склонни да рискуват с нея поради лошото управление на повечето държавни проекти. А не знам дали знаеш, че в момента ВСЕКИ европейски гражданин може да получи зелена светлина и безплатно земя за проекти над определена сума (мисля че милион евро). При положение, че вече имаме отрицателен баланс - излизащи от България известиции (четох днес за 200 милиона), мисля че е повече от добре българските предприемачи да инвестират в проекти в страната, а не да си купуват яхти, офиси и бизнеси извън нея.

  Относно темата на статията - бил съм на презентация преди време, хубаво е всичко, но не ми харесват материалите в самия сайт. Колкото и да са сериозни и големи създателите на платформата, просто не изглеждат убедително в канала в Youtube. Мисля си, че нещо анимирано би изглеждало много по-добре като маркетингов материал. Надявам се да имат успех все пак!

  cineart.me
 24. 25 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nixonanim":

  Много добър и много професионален коментар, колега!++++++++

 25. 26 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nixonanim":

  Ники с теб няма да говоря,моля ако ти си склонен да те крадат пък било то макар и по-богати хора,нагледал съм се вече на пишман предприемачи в Б-я!Бих ти задал въпроса американците биха ли си дали ей така защото е голям пич Бил Гейтс и дава благотворителност имот на пето Авеню която е държавна зема?!Айде стига толкова.Предприемачи на гърба на народа нещем!!!!Като не си запознат за какви стотинки му продават държавната земя,моля те да не говориш!

 26. 27 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Досега продавачите винаги са били в по-силна позиция от купувачите. Те поставят условията и в крайна сметка купувачите се съгласяват на тях. Занапред ситуацията се обръща в полза на тези, които купуват и за парите на които ще се състезават продавачите на стоки и услуги. Така изглежда светът през онлайн платформата за търгове auxionize.com, която официално беше представена днес от създателите й - Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия", и Петър Митев, съосновател на Chaos Group.


  Първо това, че продавачите имали предимство е глупост, понякога да , понякога е обратно . Това с Ломбото е опит за раклама, не че е лошо де, но този си промотира платформата по този начин. Явно успешен, предвид хвалебствията на колегите. Идеята му хич не е новаторска, за нашият пазар може и да е, но нищо новаторско няма, може и да е полезна за клиентите, но не е новаторска .

  В моята фирма купуваме големи количества шперплат, който, преди да обявим търг в auxionize вземахме по 640 евро. При обявения онлайн търг цената спадна точно наполовина, от което аз спестих 1-2 млн. лева.

  Това ми изглежда, като на история съшита с бели конци, възможно е, но едва ли е толкова тъп, а и от работили за него знам как изцежда цените на работници и консумативи , едва ли години наред дава двойна цена и чак като си направи платформа за аукциони и о чудо, намали двой цента на шперплата. Ся нека някой изиска документи , дали някога е двал толкоз пари за шперплат.

 27. 28 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  До коментар [#2] от "today ":

  На това не му ли казваха "търг с обратно наддаване"?
  Единствената разлика е, че го е "качил" на онлайн платформа.
  Иначе няма лошо, всичко ново и полезно за бизнеса е добре.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 28. 29 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#28:"Кирето"]На това не му ли казваха "търг с обратно наддаване"? [/quote]

  Точно така! Когато в един публичен дом има една свободна курв@ и 100 мъже мераклии, наддаването е съвсем различно от случая в който клиентът е един, а свободните мацки са 100. Старият закон за търсенето и предлагането в действие и новото е, че е в електронен вариант, както казваш ти. В тази система обаче, има прекрасна ниша за манипулации. Нямам никакъв шперплат, но давам по-ниска цена от най-евтината оферта. След това замотавам клиентите с доставката до момента в който са на зор и всеки час им е скъп. Тогава им продавам стоката с 10%-та над най-евтината оферта, защото те вече нямат време за нова въртележка. Шперплатът пътува от складовете на колегата с най-ниската цена, а аз прибирам разликата от въпросните 10%-та. Избирането на доставчик на база цена е доста сериозен риск, особено за артикули с широк диапазон на качество.

 29. 30 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  На този етап платформата не предлага разплащане, доставка и прочие обслужване на търговете, а само условия за тяхното провеждане. Тя не е и гарант, че например даден възложител накрая няма да се откаже да сключи сделка. Това обаче ще се отрази зле на имиджа му, което ще е видимо за другите потребители.

  Сега го прочетох това, ами то това не е платформа за търгове, ами по скоро форум, който има зор за дадена стока пуска тема и да се оправят.

 30. 31 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Весело

  До коментар [#29] от "dombi":

  [quote#29:"dombi"]В тази система обаче, има прекрасна ниша за манипулации. Нямам никакъв шперплат, но давам по-ниска цена от най-евтината оферта.[/quote]

  Ейиии, веднага намери "пробойната".
  Браво!

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 31. 32 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#30] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  Абсолютно, освен това в olx или bazar получаваш същата услуга, но без комисионна и не е необходимо да си юрдическо лице, за да се регистрираш.

 32. 33 Профил на today
  today
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#28:"Кирето"]На това не му ли казваха "търг с обратно наддаване"? [/quote]

  Да, само че го наричат поддаване, при което в разговор може да прозвучи като подаване и да не стане ясно за какво иде реч.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 33. 34 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#30] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

 34. 35 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#31:"Кирето"]Ейиии, веднага намери "пробойната".
  Браво! [/quote]

  Пробойната се открива лесно. Аз работя от години с едни и същи доставчици, на които имам доверие и цената на суровините, далеч не е най-важното при производствата с висока добавена стойност. Важно е качеството и сроковете на доставка. Системата обаче, би имала много добър ефект при обществените поръчки и затова я адмирирам. Все пак става дума за нашите пари на данъкоплатци.

 35. 36 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#4:"tom_sawyer"]Абсолютен факт! [/quote]

  И кое е факт, след като платформата не носи отговорност и не знае какво става със сделката, и дали реално е извършена сделката, ако няма оплакване от засегнат , примерно някой може да пусне обява, че търси нещо и той самият или приятел да подава фиктивни оферти за да се смъкне цената, и това няма как да бъде отразено, защото няма да има оплакване.

 36. 37 Профил на Nixonanim
  Nixonanim
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#26] от "gembirdkz":

  Нарича се публично - частно партньорство. Държавата продава земя на изключително ниски цени, срещу гаранция за инвестиция. Ако не се построи, това което е заявено вероятно има клауза за солена глоба (или усвояване на гаранцията, както стана с 20 милиона на Ирена Кърстева задето не бутна сградата на Окр.болница например, прочети статията някъде в Капитал беше).
  Не знам дали се познаваме и какви "пишман" предприемачи познаваш, но ако твърдиш, че основателите на Walltopia и Chaos Group - технологични компании световни лидери в своите пазари са такива, според мен трябва да се прегледаш. Виждал съм и съм разговарял и с двамата, повече такива хора и проекти трябва да има.

  cineart.me
 37. 38 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  До коментар [#35] от "dombi":

  При обществените поръчки не е ли същият принцип?
  Печели този, който предложи най-ниска цена. Но там е обвързано с подаване на много допълнителни документи на хартия, така че не съм сигурен до колко ще е удачна тази платформа.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 38. 39 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#37:"Nixonanim"]ако твърдиш, че основателите на Walltopia и Chaos Group - технологични компании световни лидери в своите пазари са такива, според мен трябва да се прегледаш. [/quote]

  Идеята не е добра. Ще вземе да зарази лекаря.

 39. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "Досега продавачите винаги са били в по-силна позиция от купувачите."

  Нищо подобно. Позицията на продавача и купувача се определя от търсенето и предлагането.

  Например имоти. Има много настроени имоти, но малко купувачи - пазарът е на купувачите, те могат да избират, а продавачите се конкурират кой ще предложи по-ниска цена за сравнимо качество.

  Обратното става ако има малко имоти и повече купувачи, желаещи да купят - пазарът е на продавачите, т.е. те могат да си позволят да искат по-високи цени, защото Х е готов да даде повече пари от У, тогава купувачите се конкурират помежду си за вниманието на продавача.

  Та, може би е хубава идеята за платформа, която да срещне купувачите с продавачите, но чудейните й способности да сваля цени са леееекинко преувеличени. Мисля, че е сгрешена стратегията на рекламата й.

 40. 41 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1128 Неутрално


  Искрено пожелавам успех на всички ангажирани в този проект!

  Идеята е доста интересна, защото е нестандартна!
  Ще се опита да обърне посоката на търсене: купувачът ще предлага на продавачите своето търсене.

  Хвърлам на инвеститора пътьом два кратки коментара/хрумки за размисъл:

  Преди 10-15 години сайтовете за продажба на недвижими имоти и коли имаха раздели "купувам". В момента тези раздели ЛИПСВАТ. Дори когато преди 20 години сайтовете бяха още вестници разделът "купувам" винаги е бил десетки пъти по-малък от "продавам".
  ЕМПИРИЧНО е доказано, че този модел не работи > пазарът сам го е отхвърлил по естествен път! Ако трите страни (купувачи, продавачи и сайтовете) имаха далавера разделите "купувам" едва ли щяха да изчезнат.
  Каква трябва да е изкуствената сила, която може да пребори естественото развитие на пазара?

  "Не ме плашат големите разходи - плашат ме ниските приходи" е общовалидна бизнес максима срещу която новият модел се е изправил. Той предлага точно обратното:
  на "продавачите" > да участват в аукцион, който ще им намали приходите, а
  на "купувачите" > това, от което те не се страхуват.
  Нека не забравяме и това, че повечето бизнес единици са както купувачи, така и продавачи...


  Едва ли инвеститорът в момента би желал някой да му внушава съмненията си, че има голяма вероятност начинанието му да не сполучи, но все пак повече гледни точки никога не са излишни - макар и късно! Ако моите размисли на тази тема не са вече обсъждани от екипа биха били добре дошли просто като още нещо, с което ще е добре да се съобразява при понататъшната работа.

  Още веднъж с искрени пожелания за успех!

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 41. 42 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#38:"Кирето"]там е обвързано с подаване на много допълнителни документи на хартия, така че не съм сигурен до колко ще е удачна тази платформа. [/quote]

  Напълно си прав. Проблеми с качеството и сроковете има най-вече при обществените поръчки, защото там най-яко играят парите под масата. Платформата би дала евентуално публичност и прозрачност, а това все пак е една крачка напред.

 42. 43 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#42:"dombi"]Платформата би дала евентуално публичност и прозрачност, а това все пак е една крачка напред. [/quote]

  И каква прозрачност би дала, след като някой дава оферта за нереално ниска цена или други параметри не я изпълнява, няма никакви последствия, защото това не е обвързващо наддаване или поема сделката, или я изпълнява през пръсти щото е наше момче. Отделно не знам доколко е законово регламентирано публичен субект да пусне търг за наддаване в подобен тип платформа все едно да го пусне във форума на Дневник и да се наддава тук , аз разлика не виждам , защото конкуренцията ще заведе дело и вероятно ще го спечели. Ако е само за информация , пак не върши работа заради възможностите за манипулация.

 43. 44 Профил на Penetrating
  Penetrating
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това е често споделяна идея на фирмата (има я и в Капитал преди почти година), но все още няма промяна в развитието и. Още тогава беше остаряла като реализация. Вижте например всички възможности на е-tendering на Negometrix и решете сами дали си струва да се движите със закъснение. Иначе за вътрешна употреба може би е ОК. И резултата - Ламборджини- е ок за собственика, но не смятам че представянето е визионерско. Извинявам се

  Nothing personal
 44. 45 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#44:"Penetrating"] Иначе за вътрешна употреба може би е ОК. [/quote]

  Наистина платформата може и да е удобна и полезна за някои предприемачи и затова нямам нищо против , но представянето й в тази статия е под всяка критика, да не говорим, че безкритичното представяне на автора на статята ни навежда на мисълта за скрита реклама.

 45. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какви ги плещи тоя?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 46. 47 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Само да вметна, че всички държавни поръчки няма да станат по тоя начин. Има специални обществени поръчки и там прозрачността е недопустима...

 47. 48 Профил на tatyanad
  tatyanad
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#12] от "Pipilot":

  Вероятно не сте прочели внимателно. В материала е отбелязано, че за визически лица платформата предстои да бъде пусната и тогава ще можете да се регистрирате и да си купите автомобил.

 48. 49 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Пълна илюзия е, че някаква електронна система ще може да изкорени корупцията с държавните поръчки. Как ще се отбележат редица критерии, които се поставят, за да спечели правилният - за опит, за извършен обем работа, за технически предимства, за ... , за ..., за.... А без електронна система открит търг само на принципа най-ниска цена постига същото, които ни рекламират. Проблемът с корупцията е системно-съдържателен, а не на формата на обществената поръчка, както се твърди в статията и от маса коментатори.
  Относно постигнатото намаляване на цената на шперплата - от 640 евро/кубик двойно надолу... подобна цена не звучи реално освен за високо качество, няма и посочено време кога е станало (цените на тази стока варират във времето). А ако си купувал на тази цена, а после си постигнал два пъти по-ниска, значи или първата е била нереално висока, или втората - нереално ниска, която няма да издържи дълго. При това за такива количества (около 3-4 000 куб.м., както излиза ) аз бих купил накуп със съответната отстъпка, не от България, а от чужбина (китайският е много евтин) и бих го съхранявал в склад у нас, вместо да си правя гаргара с разни родни прекупвачи.
  Това че пичовете си рекламират поредния продукт, е чудесно, но бих им препоръчал да обмислят по-добре примерите в презентацията им. А и самата платформа ми се стори достатъчно примитивна дори и за условията у нас.

 49. 50 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 861 Весело

  Да го купи, ама да има къде да го кара по нашите оф-роудове.

 50. 51 Профил на Нанко Русев
  Нанко Русев
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Браво. Желая успех!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 51. 52 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 381 Неутрално
 52. 53 Профил на dimma
  dimma
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Преди малко повече от година, служителки на Уолтопия , събираха вдъхновено оферти за реализация на обект на компанията. Събираха - докато не получиха най-ниски цени , за естествено най-ниско качество продукти и изпълнение - в случая продукти и решения за инсталации. Отбелязаха истински успех за работодателя си, и той в никой случай не бива да си мисли , че са го излъгали. Ходеха с папчици с клипс в ръка из обекта и трупаха оферти. Победиха най-ниските оферти. Точно както в Обществените поръчки. И затова всичко покрай тях е блестящо изпълнено. Дайте някоя по-умна идейка, момчета!

 53. 54 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Такива платформи се използват стандартно в големите западни компании. Нищо ново, но ако е приспособена за българските условия, няма лошо.

 54. 55 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тоя пич ми прилича на собственика на ресторанта от сериала Кухня , т.е. находчив тарикат Истината изглежда е, че е доста умен и предприемчив мъж.Поздравления за доброто начинание Уолтопия.

  The things you own end up owning you
 55. 56 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#37] от "Nixonanim":

  До колкото ми е известно в Уолтопиа работниците не се осигуряват на това, което получават. Извънработното време не се заплаща, но въпреки това е редовна практика. Както може да се види от профила на фирмата в jobs.bg, самия г-н Пенчев споделя, че го интересуват само резултатите. Работата в тази фирма е доста напрегната, а и служителите подлежат на не особено приятни условия на труд. Липсват всякакви социални придобивки, не се плащат осигуровки, данъци и т.н. Доста голяма сива икономика има, въпреки, че са най-голямата фирма в света в техния бранш.
  Преди в дневник имаше доста добро интервю с г-н Пенчев, от което ясно личи начина му на мислене и манталитет на работа. Спомням си, че имаше доста добри коментари след статията - съветвам ви да я/ги прочетете.

  Иначе нищо лично, просто споделям каквото знам и съм чул.

 56. 57 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 492 Неутрално

  "Досега продавачите винаги са били в по-силна позиция от купувачите."
  Глупаво, по-глупаво, най-глупаво, горната "мисъл".
  Продавачите връзват с вериги купувачите и ги бият до посиняване или докато не купят.

 57. 58 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Всъщност в една от фирмите в която г-н Пенчев е съдружник подобна система работи от много време, по отношение на цената за логистика и транспорт и може би, от там е решил да до продължи идеята. Ще е интересно да видим какво ще се случи с нея. Лично аз съм леко скептичен по отношение на този начин на закупуване, но ще видим!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK