Депутатите одобриха на първо четене актуализацията на бюджета

Депутатите одобриха на първо четене актуализацията на бюджета

© Анелия НиколоваСъс 123 гласа "за", 42 "против" и 41 въздържали се депутатите одобриха на първо четене предложения проект за актуализация на бюджета за 2014 г. По предложение на председателя на временната анкетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова те решиха още предложенията за промени между първо и второ четене да се приемат в рамките на три дни.


За ревизията гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, против бяха от БСП, "Атака" и БДЦ, а от ДПС се въздържаха.


В проекта е предвидено увеличение на бюджетния дефицит до 3.7% от БВП или 2.992 млрд. лева, което носи риск за влизане на страната в процедура за свръхдефицит.
С актуализацията е предвидено да се осигурят 125.7 млн. лв. за МВР, 50 млн. за социалното министерство, по 16.4 млн. за регионалното и за земеделието, 5 млн. за правосъдието и 10 млн. за ВСС, както и 3 млн. за Министерството на външните работи.


В мотивите си към законопроекта за актуализация е записано, че проблемът с недостига на финансиране е най-сериозен в Министерството на вътрешните работи заради промените в закона, с които се увеличават възнагражденията и социалното осигуряване на служителите, но без тези разходи да са били предвидени в държавния бюджет в началото на годината. 80 на сто от разходите на ведомството са именно за персонал.


По време на дебатите днес депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров коментира, че министърът на вътрешните работи по примера на здравния министър трябва да предложи на депутатите план за реформи в системата, които да доведат до съкращаване на разходите. Депутатът напомни, че реформи се започват в първата година от мандата, защото практиката показала, че след това изобщо не се случвало.


Още в началото на дебатите от лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че депутатите на движението ще гласуват "въздържал се", въпреки че признават и отчитат необходимостта от актуализация на бюджета.
"Ние от ДПС поехме своята политическа отговорност за актуализацията на бюджета. Признахме, че има дисбаланс между приходи и разходи. Служебният кабинет съобрази ли разходите си с тази тенденция? Изразходи 300 милиона лева над планираните. Чия е отговорността? Настояваме за ясна политическа отговорност", заяви Местан. Той уточни, че към края на мандата на кабинета "Орешарски" са подкрепили проекта за актуализация на държавния бюджет за разлика от БСП.


Лидерът на БСП и председател на парламентарната група Михаил Миков обяви, че депутатите от "БСП – лява България" няма да подкрепят проекта за актуализация, който променя философията на бюджета. "Продължава се политиката за подпомагане на пенсионерите. Само че на фона на тези 50 млн. лева се обосновава един свръхдефицит, който за нас е крайно неразбираем", заяви Миков.


В БСП смятат и че предвиденият нов дълг от 4.5 млрд. лв. ще натовари данъкоплатците.


Няма да подкрепим актуализацията, защото нямаме право да заробваме децата си с огромен дълг, който те трябва да връщат, обяви от името на "Атака" и Десислав Чуколов.


В една от почивките по време на дебатите се проведе заседание на временната бюджетна комисия, на което беше даден мандат на кабинета да вземе външен заем до 3 млрд. лв. Мотивът за това беше, че ако се чака окончателното одобрение на актуализацията и обнародването й, ще се загуби време за преговори с банките, които са потенциални кредитори.


Не мога да приема, че сегашното правителство за 10 дни, в които управлява, е виновно за който и да е от греховете, в които го упрекват, обяви при дебатите министърът на финансите Владислав Горанов. "Няма да защитавам този законопроект, защото той не е на новото правителство. Той идва да плати вашата сметка, но понеже зад нея са българските граждани, нима сте против да платим социалните помощи в социалното министерство? Нима сте против да платим на земеделските производители и животновъди, нима сте против да платим сметката, която вие съставихте на МВР с един несъгласувано приет закон. Нима сте против г-н Миков да включим в параметрите актуализацията на НЗОК?", попита риторично Горанов.


Междувременно той обясни, че коледните добавки към пенсиите, за които по-рано съобщи премиерът Бойко Борисов, ще бъдат платени от намерени буфери в настоящия бюджет за 50 млн. лв.


От името на АБВ депутатът Кирил Цочев заяви "частично задоволство" заради това, че са намерени пари за коледните добавки. В допълнение той предложи по бюджета на социалното министерство да се предвидят още 50 млн. лв., с които да се допълни недостига за изплащането на социални помощи.


В началото на извънредното си заседание днес и след дълги дебати депутатите одобриха на първо четене и актуализирания бюджет на Националната здравно-осигурителна каса. Според приетите текстове ведомството получава още 100 млн. лв. към бюджета си в допълнение на вече отпуснатите през лятото при друга актуализация 220 млн. лв.


Половината от парите, които се отпускат, са за покриване на част от задълженията на касата към болниците до края на годината, като за октомври и ноември е изчислен дефицит от около 90 млн. лв. по това перо. От останалите средства, 25 милиона лева са за плащания на лекарства за домашно лечение и диетични храни, 10 млн. лв. са за медицински изделия в болничната помощ и 15 млн. лв. са за лекарства за онкоболните.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK