Депутатите одобриха на първо четене актуализацията на бюджета

Депутатите одобриха на първо четене актуализацията на бюджета

© Анелия НиколоваСъс 123 гласа "за", 42 "против" и 41 въздържали се депутатите одобриха на първо четене предложения проект за актуализация на бюджета за 2014 г. По предложение на председателя на временната анкетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова те решиха още предложенията за промени между първо и второ четене да се приемат в рамките на три дни.


За ревизията гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, против бяха от БСП, "Атака" и БДЦ, а от ДПС се въздържаха.


В проекта е предвидено увеличение на бюджетния дефицит до 3.7% от БВП или 2.992 млрд. лева, което носи риск за влизане на страната в процедура за свръхдефицит.
С актуализацията е предвидено да се осигурят 125.7 млн. лв. за МВР, 50 млн. за социалното министерство, по 16.4 млн. за регионалното и за земеделието, 5 млн. за правосъдието и 10 млн. за ВСС, както и 3 млн. за Министерството на външните работи.


В мотивите си към законопроекта за актуализация е записано, че проблемът с недостига на финансиране е най-сериозен в Министерството на вътрешните работи заради промените в закона, с които се увеличават възнагражденията и социалното осигуряване на служителите, но без тези разходи да са били предвидени в държавния бюджет в началото на годината. 80 на сто от разходите на ведомството са именно за персонал.


По време на дебатите днес депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров коментира, че министърът на вътрешните работи по примера на здравния министър трябва да предложи на депутатите план за реформи в системата, които да доведат до съкращаване на разходите. Депутатът напомни, че реформи се започват в първата година от мандата, защото практиката показала, че след това изобщо не се случвало.


Още в началото на дебатите от лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че депутатите на движението ще гласуват "въздържал се", въпреки че признават и отчитат необходимостта от актуализация на бюджета.
"Ние от ДПС поехме своята политическа отговорност за актуализацията на бюджета. Признахме, че има дисбаланс между приходи и разходи. Служебният кабинет съобрази ли разходите си с тази тенденция? Изразходи 300 милиона лева над планираните. Чия е отговорността? Настояваме за ясна политическа отговорност", заяви Местан. Той уточни, че към края на мандата на кабинета "Орешарски" са подкрепили проекта за актуализация на държавния бюджет за разлика от БСП.


Лидерът на БСП и председател на парламентарната група Михаил Миков обяви, че депутатите от "БСП – лява България" няма да подкрепят проекта за актуализация, който променя философията на бюджета. "Продължава се политиката за подпомагане на пенсионерите. Само че на фона на тези 50 млн. лева се обосновава един свръхдефицит, който за нас е крайно неразбираем", заяви Миков.


В БСП смятат и че предвиденият нов дълг от 4.5 млрд. лв. ще натовари данъкоплатците.


Няма да подкрепим актуализацията, защото нямаме право да заробваме децата си с огромен дълг, който те трябва да връщат, обяви от името на "Атака" и Десислав Чуколов.


В една от почивките по време на дебатите се проведе заседание на временната бюджетна комисия, на което беше даден мандат на кабинета да вземе външен заем до 3 млрд. лв. Мотивът за това беше, че ако се чака окончателното одобрение на актуализацията и обнародването й, ще се загуби време за преговори с банките, които са потенциални кредитори.


Не мога да приема, че сегашното правителство за 10 дни, в които управлява, е виновно за който и да е от греховете, в които го упрекват, обяви при дебатите министърът на финансите Владислав Горанов. "Няма да защитавам този законопроект, защото той не е на новото правителство. Той идва да плати вашата сметка, но понеже зад нея са българските граждани, нима сте против да платим социалните помощи в социалното министерство? Нима сте против да платим на земеделските производители и животновъди, нима сте против да платим сметката, която вие съставихте на МВР с един несъгласувано приет закон. Нима сте против г-н Миков да включим в параметрите актуализацията на НЗОК?", попита риторично Горанов.


Междувременно той обясни, че коледните добавки към пенсиите, за които по-рано съобщи премиерът Бойко Борисов, ще бъдат платени от намерени буфери в настоящия бюджет за 50 млн. лв.


От името на АБВ депутатът Кирил Цочев заяви "частично задоволство" заради това, че са намерени пари за коледните добавки. В допълнение той предложи по бюджета на социалното министерство да се предвидят още 50 млн. лв., с които да се допълни недостига за изплащането на социални помощи.


В началото на извънредното си заседание днес и след дълги дебати депутатите одобриха на първо четене и актуализирания бюджет на Националната здравно-осигурителна каса. Според приетите текстове ведомството получава още 100 млн. лв. към бюджета си в допълнение на вече отпуснатите през лятото при друга актуализация 220 млн. лв.


Половината от парите, които се отпускат, са за покриване на част от задълженията на касата към болниците до края на годината, като за октомври и ноември е изчислен дефицит от около 90 млн. лв. по това перо. От останалите средства, 25 милиона лева са за плащания на лекарства за домашно лечение и диетични храни, 10 млн. лв. са за медицински изделия в болничната помощ и 15 млн. лв. са за лекарства за онкоболните.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Т.е налага се да теглим заем, за да оправяме бакиите на "експертния кабинет на Олигарски".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Значи "взетите" 5% през септември за НЗОК,сега ще бъдат върнати.

 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Сега този,после онзи и така до края на света....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  "Няма да защитавам този законопроект, защото той не е на новото правителство. Той идва да плати вашата сметка, но понеже зад нея са българските граждани, нима сте против да платим социалните помощи в социалното министерство? Нима сте против да платим на земеделските производители и животновъди, нима сте против да платим сметката, която вие съставихте на МВР с един несъгласувано приет закон. Нима сте против г-н Миков да включим в параметрите актуализацията на НЗОК

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Камуняките първо приеха нереалистичен бюджет, въпреки предупрежденията, после го издъниха, после през лятото отказаха да гласуват актуализацията предложена от ТЯХНОТО правителство и сега пак продължават да пречат.

  И тройната коалиция БСП-ДПС-Атака пак гласуват заедно.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4613 Неутрално

  Комунистите като ометоха тоя хамбар България, сега заеми, а кой ще ги връща.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  айде от утре по детските градини да обясни на децата колко имат да връщат заради грабежа на ктб

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#5] от "Костозомби заразено с костококи":

  точно така е ,даже ДПС гласували въздържани ,защо ,може би защото не щат сега държавата да плати каското на КТБ от 3 милиарда ,които те са откраднали ,а не ГЕРБ .

 9. 9 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Преди 46 г. Германия за първи път финансира бъджета си с кредит. Целите са много благородни, социални. На власт са разбира се левите сили. На страната и трябваха 46 години за да предложи изравнен бъджет и да се опита да излезе от спиралата на все нови и нови дългове. Дали ще успее, не се знае. Предишният опит пак на десен финансов министър преди 6 години пропадна заради банковата криза. Сега може да пропадне заради някоя нова криза. Така, че и ние потегляме по хлъзгавия път. Дребната разлика е, че ние не сме Германия и най-вероятно ще се удавим пак. Още повече, че Путин с неговите Газпром и Росатом и техните български слуги ще помага максимално това да се случи.

 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Така и не се научихме българите да живеем с това, което имаме, а не да живеем на кредит. Чергата ни малка, късичка, не можем да си опънем краката. Затова взимаме назаем друга черга, че да разпънем малко и ние краката. Гърците живяха така десетилетия, но тях западът ги обгрижва и ги обича. Нас кой ще ни обгрижи?
  Не знам защо през последните години правителствата се опитват по всички начини да убият българския бизнес и да изгонят инвеститорите. То да беше само това, ами цели групировки се опитват с икономически и корупционни средства да задушат работещите МСП, както и да пречат на други български прохождащи предприемачи, натискайки ги с високи разходи и тежка бюрокрация. Толкова ли не разбраха управляващите, че само работеща икономика ще ни измъкне окаяната каруца от блатото?
  Заради кредитите от началото на прехода фалирахме през 1996 г. После заради "разумната" финансова политика на Милен Велчев задълбочихме кризата през 2010-13, сега с кредитите да Орешарски отново сме в киреча.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Сигурно щях да съм против 126-те милиона за МВР, ако случайно не бях видял нещо интересно на кльона на границата. На бивш портал за горски път, сега липсваш е поставена будка от подръчни материали и една бурия стърчи и пуши. Опъната тънка медна жица напречно на пътя и закачени за нея празни консервни кутии да тракат, когато някой бутне жицата. Това, като го видят сирийците, най-вероятно ще разберат къде са попаднали и ще се върнат обратно.

 12. 12 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "... беше даден мандат на кабинета да вземе външен заем до 3 млрд..."

  Вземайте, вземайте! Че ПИБ не трябва да фалира. Щото там Пеевски си премести кредитите на фирмите, дето бяха просрочени и предсрочно изискуеми от КТБ.

  http://e-vestnik.bg/21695

 13. 13 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 956 Неутрално
 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Мартин Димитров : министърът на вътрешните работи по примера на здравния министър трябва да предложи на депутатите план за реформи в системата, които да доведат до съкращаване на разходите. Депутатът напомни, че реформи се започват в първата година от мандата, защото практиката показала, че след това изобщо не се случвало. - Точно така! Практиката в развитите държави е, реформите да се правят на първата година от мандата на ново правителство. Айде сега проверете бат ви Бойчо колко пъти обещаваше по времето на първия си мандат, че "след нова година почваме рИформите"...

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  Има си хас.
  Всичко ще правят, за да удържат този състав на НС по-дълго. Иначе губят заплати и не си изпълняват спонсорските поръчки, а за последното може да ги пратят при Луканов.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Тук се цитират средствата, които са предвидени за отделните министерства. Като сумираме данните, се получават 226 милиона. А останалките 2774 милиона от заема за какво са, не се споменава. Нищо не се говори за милиардите, които ще се дадат за покриване влоговете в КТБ. Нито пък се споменава за това, кой ще плаща сметката накрая.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  [quote#2:"xmm"]Значи "взетите" 5% през септември за НЗОК,сега ще бъдат върнати. [/quote]
  Дянков е заложил на всякъде скрити лимонки ! За да се издържа държавната администрация и да се поддържа услугата държавност трябват над 100 милиарда заеми от СБ и МВФ !
  Скоро ще започнат социални бунтове като този който свали Бойко!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  126 мио лв за Милицията. 50 мио лева за социални програми. Ура! Милиционерите се завърнаха! "Родната Милиция ни Пази!"

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Борисов счупи всички рекорди по взимане на държавни кредити - за 2 мандата взе 7.5 милиарда лева кредити.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "today ":

  Не. Последиците от катастрофалното "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-март 2013 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на tet
  tet
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#11:"judjuk"]Сигурно щях да съм против 126-те милиона за МВР, ако случайно не бях видял нещо интересно на кльона на границата. На бивш портал за горски път, сега липсваш е поставена будка от подръчни материали и една бурия стърчи и пуши. Опъната тънка медна жица напречно на пътя и закачени за нея празни консервни кутии да тракат, когато някой бутне жицата. Това, като го видят сирийците, най-вероятно ще разберат къде са попаднали и ще се върнат обратно.[/quote]

  Пак не си уцелил - навсякъде пише, че фамозните 150 милки, които ГЕРБ си гласува са за осигуряване на гласувано повишение на заплатите в МВР, не за кльонове.
  Какво правят РБ в тоя водевил и защо мълчат като ощипани?

 22. 22 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Скоро всички ще се успокоят и почнат да си гледат работата...

 23. 23 Профил на tet
  tet
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "В една от почивките по време на дебатите се проведе заседание на временната бюджетна комисия, на което беше даден мандат на кабинета да вземе външен заем до 3 млрд. лв. Мотивът за това беше, че ако се чака окончателното одобрение на актуализацията и обнародването й, ще се загуби време за преговори с банките, които са потенциални кредитори."

  Само неориентиран гербер може да мисли така
  Няма банка, която да не е гладна за нов бизнес. Всички са загорели, но тикви като герберските са им просто безплатни бонуси...

 24. 24 Профил на tet
  tet
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#16:"proza"]Тук се цитират средствата, които са предвидени за отделните министерства. Като сумираме данните, се получават 226 милиона. А останалките 2774 милиона от заема за какво са, не се споменава. Нищо не се говори за милиардите, които ще се дадат за покриване влоговете в КТБ. Нито пък се споменава за това, кой ще плаща сметката накрая.
  [/quote]
  Отчайващо е когато новоизбрани стари муцуни пак посягат към първосигнални източници на финансиране без да си напишат домашното по реформиране на строшени разходни системи

 25. 25 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Значи, 3 милиарда? Не 4.5? Или, 4.5 дълг, който докарва бюджета до дефицит 3 милиарда? Май-последното. Ох! Къса ми е паметта за числа, а нямам време да се ровя да ги търся. Как точно е?

  goblenka
 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  [quote#18:"socialen"]Милиционерите се завърнаха![/quote]

  Ако така критикуваше вашите, когато бяха на власт, цена нямаше да имаш....

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Любопитно

  До коментар [#17] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  Къде беше, когато управляваха вашите от Бсп/Дпс?

 28. 28 Профил на army
  army
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#3] от "sto67nes":

  важното е по веригата да се върви :Д

 29. 29 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Към пост 25:

  Разбрах снощи от ЦВ. Ризова. 3 милиарда външен заем и 1.5 милиарда - вътрешен. Пак си стават 4.5! И, пак не стигали!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK