Русия е загубила 140 млрд. долара заради санкциите и ниската цена на петрола

Русия е загубила 140 млрд. долара заради санкциите и ниската цена на петрола

© Maxim Shemetov, ReutersПрез 2014 г. Русия е загубила 40 милиарда долара заради наложените срещу нея санкции и между 90 и 100 милиарда долара заради ниската цена на петрола, заяви финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от РБК.


Според Силуанов последствията от спадането на цената на петрола за руската икономика са много по-големи, отколкото тези от икономическите санкции, които "не са критични за курса и дори за бюджета". Своето изказване министърът направи на международен финансово-икономически форум.


"Ако говорим за геополитически последствия, те, разбира се, съществуват", добави Силуанов. Той обаче посочи, че те не са толкова значителни, колкото влиянието на ниската цена на петрола.
От края на юни цената на бенчмарковия сорт Brent спадна с 30%, като през ноември достигна най-ниската си стойност за последните 4 години, под 80 долара за барел. Основният фактор за това беше увеличаването на предлагането, което значително надвишава търсенето. По данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) през октомври предлагането е достигнало 94.2 милиона барела, от които страните от петролния картел ОПЕК са доставили около 30.6 милиона малко над официално заложената квота от 30 милиона барела на денонощие.


Според МАЕ спадът на търсенето в Китай и ръстът на добива в САЩ ще доведат до допълнителен спад на цената в началото на 2015 г.


Последният кръг санкции срещу Русия Западът наложи на 12 септември. Техен обект станаха "Сбербанк". ВТБ, "Газпромбанк", ВЭБ и "Росселхозбанк", като на гражданите и банковите институции в ЕС беше забранено да им предоставят инвестиционни услуги. На руските банки беше забрано и да издават нови облигации и други ценни книжа с матуритет, по-дълъг от 30 дни.


Обект на санкции станаха и "Роснефт", "Транснефт", "Газпром нефт", "Уралвагонзавод" и "Оборонопром", като им бяха наложени същите ограничения като на банките, както и забрана за вземане на кредити от европейски банки.


На 12 септември САЩ също въведоха води санкции, като на редица западни петролни и газови фирми беше забранено да предоставят на руски компании технологии, необходими за разработване на дълбоководни и шистови петролни залежи. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK