Изплащането на депозитите от КТБ няма да свали лихвите, заяви Хампарцумян (допълнена)

Изплащането на депозитите от КТБ няма да свали лихвите, заяви Хампарцумян (допълнена)

© Велко Ангелов, КапиталИзплащането на гарантираните депозити от КТБ на обща стойност около 3.6 млрд. лв. няма да доведе до спад на лихвите по депозитите, заяви, цитиран от БНР Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк и председател на Асоциацията на търговските банки.


Такива версии се появиха в някои от днешните вестници.


Хампарцумян допълва, че пазарът няма да се промени с отблокирането на вложителите в банката, чийто лиценз беше отнет, нито пък заради връщането на данъка върху лихвите от депозити.
В момента лихвите по депозити на граждани и фирми са средно 2 на сто.


"Това ще се отрази на изнервените депозанти, които най-после ще получат достъп до парите си, но особена промяна върху лихвените нива няма да се наблюдава, тъй като мисля, че поне следващата година високите лихви няма да са конкурентен фактор в състезанието между банките", посочи той.


Хампарцумян допълва, че тенденцията по лихвите по депозити е надолу. Това в един момент ще даде и отражение върху лихвите по кредитите, стига икономиката да се развива добре.


Абстрахирайки се от КТБ, тази година има ръст на депозитите от 5 млрд. лева във всички други банки, посочиха банкери, участници в конференцията "Банките и Бизнесът", организирана от "Капитал".


Това означава, че хората и бизнесът имат доверието в банките, добавиха те. Ръстът на сумата на депозитите създава проблем на банките от гледна точка на доходността, защото не успяваме да
абсорбираме този ръст на депозити в кредити. Според тях основен проблем пред банковия сектор е преодоляване на чувството за несигурност в обществото, която спира търсенето на кредити.


През следващата година очакваме ръст на кредитите с 4 процента, каза Мария Русева, заместник-председател на Управителния съвет на "Сосиете Женерал Експресбанк". Анализите на банката, в която
работи, показват, че се повишава политическата стабилност и през следващата година се очаква ръст на БВП, намаляване на безработицата и малка инфлация, която да смени дефлацията от тази година.


Според банкерите пазарът на недвижими имоти вече е ударил дъното и се наблюдават признаци за повишаване на цените на имотите в някои сегменти на пазара.


Председателят на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян увери, че всички вложители в КТБ ще имат достъп до парите си и не е необходимо да отиват в банковия клон още на първия ден, в който ще започне изплащането на гарантираните депозити.


"Веднъж когато този процес започне, няма да свършат парите, няма да се спре изплащането, така че всеки ще има достъп до парите си. Разбира се, има хора, които 4-5 месеца не са имали достъп до средствата си. Напълно естествено е в първите дни да има малко по-голямо оживление", допълва той.


Според председателя на Асоциацията на търговските банки развитието на казуса с Корпоративна търговска банка ще се отрази позитивно на страната, тъй като от пазара е премахнато "нездраво" предприятие.


Изчезването на Корпоративна търговска банка от пазара като банка ще се отрази позитивно на икономиката, смята Левон Хампарцумян. "КТБ изкривяваше пазара по повече от един начин. Имам
обосновани съмнения, че бизнесът, който се е водил в тази банка, е в тотален разрез с добрите банкови практики, подчерта той. По думите му пазарът на кредити след случая с КТБ няма да се влоши, а напротив - ще се подобри.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Ще видим, ще видим, доколкото познавам българските банкери като нищо да ги смъкнат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ще ги свали и още как. Такава е елементарната логика.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Е да де,икономиката.Ама преди да започне да се развива тази икономика,други сфери трябва да започнат да се развиват по друг начин,че тогава идва икономиката.Далечна работа е това с икономиката.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Весело

  Че с колко повече могат да спаднат тези лихви по депозити?
  От 2% на 1% ли? Те хората и без това нямат спестявания, за да ги носят в банката на Хампи, па той да си прибира комисионните от тях...

 5. 5 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#2:"sss700431"]Ще ги свали и още как. Такава е елементарната логика.[/quote]

  [quote#1:"today "]Ще видим, ще видим, доколкото познавам българските банкери като нищо да ги смъкнат[/quote]

  Лихвите Ще Падат Още ....Пазарът го диктува...

  това интервю е нагнетяващо

  след като депозитите се "оказаха " Рисков актив....

  въпр.е Накъде след КТБ ???

 6. 6 Профил на mechka5
  mechka5
  Рейтинг: 8 Неутрално

  г-н химик на униккредит-а които е имал долари в ктб-и иска да си купи пак долари, как да не иде на 4 декември-ами 4овек ако из4ака а долара се ка4и-какво става тогава,-г-н химик

 7. 7 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Това в един момент ще даде и отражение върху лихвите по кредитите, стига икономиката да се развива добре."

  Ами би трябвало - маржовете у нас между двата вида лихви са прекалено високи.

 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Реши се да се обади и както винаги-невярно.

 9. 9 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Това в един момент ще даде и отражение върху лихвите по кредитите, стига икономиката да се развива добре."
  хммм...що си мисля, че с тази висока ликвидност, която ще се влее в банките момента за спад в лихвите по кредитите е дошъл?

 10. 10 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Според опита на съседите икономиката би се оправила ако се оправи съдебната система - ако се оправи тя всичко друго потръгва.

  Обаче институциите са овладяни от мафията, виж колко "дебело" се оказа тефтерчето, а скоро очаквам прогонения с камъни преди по-малко от две години завърнал се премиер да каже, че няма нищо общо със съдебната система, назависима е и не можел да прави реформи там да и се бърка. ОСТАВКА!

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 11. 11 Профил на sapundzieva
  sapundzieva
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Всеки си дърпа към своята черга. Хампарцумян се опитва да си задържи клиентите в банката, като дава успокоение за лихвите. Силните на деня се опитват да отричат за участието си поне като политически чадър във фалита на банката. А в БСП още нямат смелостта да кажат какви ги върши партийният им другар Кадиев с Цветан Василев, дори и след като излязоха публикации, че същият опозиционер се опитвал да ги разцепва с парите на Василев.

 12. 12 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Кога ще има наказани,питам аз?

 13. 13 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Било премахнато нездраво предприятие, а за откраднатите пари на хората, никой не му дреме! И както винаги пак народа ще плаща за лакомията на едни типове.

 14. 14 Профил на emiromar
  emiromar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Този нали е наясно ,че цялата работа с КТБ е просто извън контрол

 15. 15 Профил на emiromar
  emiromar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#11] от "sapundzieva":

  Ами да,Василев се среща с Кадиев из Европа но е много интересно за какво са си говорили

 16. 16 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Трябва да се търсят виновниците за кражбата в КТБ. Защото изплащанията са част от схемата на измамниците, които фалираха банката.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":
  Банката на Хампи е сред най-ниските лихви по депозитите, но това за имането и нямато на спестяване не е баш така, над 35млрд са спестяванията, което както и да го гледаме си е цифра за КЛЕТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ.

 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Има опасност след като се раздадат депозитите от КТБ да настъпи промяна с лихвите.

 19. 19 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нормално,то Левон взима два пъти повече клиенти от другите банки .

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  Че лихвите по депозитите ще падат още е ясно!Но кога ще започне спада и при лихвите по кредитите.................?!Ниските лихви но кредитите са много важни ,за да започне съживяване на икономиката ни!

 21. 21 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ясно. Значи комисионни и бонуси за Уникредит в края на годината.

 22. 22 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Аха! А, до вдигане лихвите на кредитите?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK