Бюджетната комисия одобри рестрикциите върху цесиите в КТБ

Бюджетната комисия одобри рестрикциите върху цесиите в КТБ

© Юлия ЛазароваПредседателят на временната парламентарна бюджетна комисия Менда Стоянова коментира пред журналисти след приемането на второ четене на актуализацията на Държавния бюджет за 2014 г.,че приетите с актуализацията промени, свързани с прихващанията в КТБ, целят защита на държавния
интерес.


С приетите текстове се предвижда извършените законни сделки за цесии между активите и пасивите на банката да подлежат на прихващане едва след осребряването на масата на несъстоятелността.


Около 1.7 млрд. лв. представляват добрите кредити в КТБ - тези с обезпечения, посочи Стоянова. Тя мотивира решението на депутатите като обясни механизма на извършените цесии между депозанти и кредитополучатели в банката.
Ако един добър кредитополучател с 1 млн. лв. кредит реши да купи депозит от 1 млн. лв., то той извършва правно допустимата сделка цесия, обясни Стоянова. Въпросният кредитополучател така става и вложител на банката и в този случай той изисква от квесторите в КТБ да извършат прихващане между кредита и депозита му.


Ако това прихващане се извърши, това означава, че кредитополучателят ще погаси своя кредит, без да плаща пари в масата на несъстоятелността на банката, обясни Стоянова. В същото време вложителят ще получи сума, по-голяма от тази, която би получил до размера на гарантирания депозит.


Ако се направят подобни прихващания за 1.7 млрд. лв., то в масата на несъстоятелността няма да постъпят реални пари, посочи Менда Стоянова. Така всички останали вложители и на първо място
Фондът за гарантиране на влоговете в банките, както и останалите вложители, които не са извършили подобни цесии, просто няма да вземат нищо, добави тя.


Според нея с промените това няма да бъде допуснато. Има и други видове цесии, които се извършват между вложители в банката и които целят да раздробят големите депозити до по-малки в размера на
гарантираните от закона суми, каза още председателят на бюджетна комисия.


Това по думите на Стоянова е заобикаляне на закона и източване на обществените средства и също ще бъде избегнато чрез промените.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Браво, поздравления за решението!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Логично. Лошото е, че най-големите престъпници в този случай стоят някъде и само се присмиват на гърчовете ни.

 3. 3 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Аууу ам сега Веждито ??? Онзи ден го видях пътува със същия самолет за Брюксел с който и аз. Дали не дойде да се оплачи на Монката Дянков или пък на кака ти Кристанлина?

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Да е честито на печелившите, а именно Уникредит, ОББ, ЦКБ и останалите. Управляващите решиха да ги "наградят" с 800 млн.лв. пари на българските фирми и граждани, явно им се струват малки печалбите, които банките трупат, особено след отстрелването на един от най-сериозните им конкуренти!

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Гледаме интереса на държавата? Или на хората? Какво трябва да гледат?

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":

  Остави влоговете.Интересни са кредитите.Колко ли от тях ще замажат и по какъв критерий?

 7. 7 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Правилно решение!!
  Дано само да е достатъчно юридическо издържано, та да не се окаже че всички ние плащаме след време щети и съдебни разноски

 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#5] от "Трябва съдебна реформа":

  Каквото и да гледат си оправят собствения интерес... - хора, държава - кучета ги яли.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Ако се позволят прихващанията и цесиите,най-много печелят кредитополучателите.

 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 997 Неутрално

  [quote#4:"svoboden"]Да е честито на печелившите, а именно Уникредит, ОББ, ЦКБ и останалите. Управляващите решиха да ги "наградят" с 800 млн.лв. пари на българските фирми и граждани, [/quote]
  Би ли ми обяснил по конкретно къде е "наградата", моля? Дали на 9 банки да изплатят гарантираните пари в КТБ, и държавата плаща за първия банков трансфер/откриване на сметка в банката изплащата парите.

  Към 500,000 "гарантирани" сметки, по...колко, 5-10 лв за междубанков трансфер/такса за откриване на сметка? Това прави максимум 500,000х10=5 млн, разделено на 9 банки-550,000 лв/банка!

  КЪДЕ/КАКВИ са тези 800 млн? Да, преразпределят се едни 3,7 млрд' гарантирани пари от КТБ към другите банки (ако всички преведат парите си в други банки). КЪДЕ е връзката между 800 млн' и тези 3,7 млрд, моля?
  До коментар [#4] от "svoboden":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Не, че имам цесия или нещо подобно, но все пак да питам - със задна дата могат ли да влизат в сила закони?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  И аз както и други се опасявам в перфектността на решението - звучи добре и няма как да не ни харесва, но ако не е 100% юридически прецизно, а има сигнали в обратната посока, при това не от аматьори, а от известни юристи, всички ще го закъсаме. Защото знаете, че ние плащаме за всички грешки на държавни и магистратски институции.

 13. 13 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това е стъпка в правилната посока...

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  ще бъде юридически издържано да се пазят парите на държавата ,а не да се раздават на вложители ,които са си рискували парите някъде ,слагайки си на супер високи лихви и очакващи сега пак бедните да им платят загубите поради алчност

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Питаш къде е печалбата на банките!?

  С фалита на КТБ се унищожи най-силния играч в последните години на пазара на депозити, като следствие от това банките ще получат 4,000,000,000 лв. ресурс за който не са си мръднали пръста (освен ако не мислиш, че хората ще си ги изтеглят в брой), лихвите по депозитие (най големият разход на банките) за периода след затварянето на КТБ са намалели с повече от 2 пъти!
  А 800-те млн.лв. са допълнителен бонус от властта, тези пари ще бъдат платени от кредиторите и вложителите на КТБ в масата на несъстоятелността и ще бъдат взети от Гаранционния фонд за да може клетите банки да внесат с 800 млн. лв. по-малко в него!

  Не знам как Левон, Цеко, тимаджиите и т.н. са мотивирали политиците да го направят, макар че се досещам.

 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Решението за цесиите е НЕЗАКОННО ,особено за цесии със задна дата!Всички юристи ви го казаха,но вие пак си го гласувахте и пак ще се изложите!

  Tony
 17. 17 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#16] от "Free person":

  Цесиите са си законни. Прихващането им също е законно, но след като се разпредели масата на несъстоятелността, а не преди това.

  Важното е текстовете, които ще приемат, да са юридически издържани, защото всеки от цесионерите ще атакува неизгодните нему условия в "независимия" български съд

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 18. 18 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Въпрос от Стани богат>Как е на български РЕСТРИКЦИЯ?

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 856 Неутрално

  "Според нея с промените това няма да бъде допуснато."

  Според нуя Слънцето можеда изгрява от север , по си има природни закони , който Менда не може да промени . Както и банкови такива , кои то МЕНДА също не може да промени както си иска .

 20. 20 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 237 Гневно

  Аман от тези! Сега отново му секнаха далаверката на Цветан Василев, който се оближваше да прилапа атрактивните активи на КТБ чрез цесийки! Това не е Парламент - сега с какви средства ще издържа имението в Швейцария? Ами ако му прокапи покрива?

 21. 21 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Добра крачка напред. Следва разследване на "лошите" длъжници, отговорни за "лошите" кредити.

  chavo64
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Ако се направят подобни прихващания за 1.7 млрд. лв., то в масата на несъстоятелността няма да постъпят реални пари, посочи Менда Стоянова. Така всички останали вложители и на първо място
  Фондът за гарантиране на влоговете в банките, както и останалите вложители, които не са извършили подобни цесии, просто няма да вземат нищо, добави тя.
  по абсурдна мисъл някой да е формулирал ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 856 Неутрално

  " Така всички останали вложители и на първо място
  Фондът за гарантиране на влоговете в банките, както и останалите вложители, които не са извършили подобни цесии, просто няма да вземат нищо, добави тя."

  Ами няма да вземат. Фонда затова е създаден - не да печели , а да предпазва от срив системата . Дори и с цената на загуба .

 24. 24 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Всички знаят, че Д.П. натиска яростно да се забранят прихващанията за да може да заграби повече чрез синдиците.
  Надявам се няма наякой който да се съмнява кой е избрал синдиците.

 25. 25 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  цесии ще има за всички от сърце, за цацаратура да тропнем ний хорце!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 26. 26 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2016 Весело

  До коментар [#18] от "bawarec":


  [quote#18:"bawarec"]Въпрос от Стани богат>Как е на български РЕСТРИКЦИЯ?[/quote]
  Може ли джокер?

 27. 27 Профил на chinesedemocracy
  chinesedemocracy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden":
  ++++++++++++++++++++++++
  И като бонус – "здравей, инфлацио, здравей"...

  https://www.youtube.com/watch?v=faSBzYRnFdk
 28. 28 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Точно това одобрявам! Все пак, четох за страховете на други хора, които могат да изгорят покрай това решение и много се моля, да се разграничат спекулативните цесии от законните. Не че спекулативните нарушават закона, но не се сещам за друга дума, с която да ги разгранича.

  goblenka
 29. 29 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden":

  Интересна теория, но недостоверна. Всички знаем защо надуваемият балон КТБ издиша. Даже много се задържа. Като цяло тази банка си беше направена като пирамида. Всичко е повече от ясно. Нулев контрол от БНБ, благодарение на партиите, особено на ДПС.

  bezsmyrten
 30. 30 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Що е цесия:Цесията е договор, с който кредиторът на едно вземане го прехвърля на трето лице.България е на този хал,защото и политиците ни са калпави.От момента на влизане на прокуратурата в КТБ и поставянето й под особен надзор,са замразени авоарите в банката и не могат да се извършват никакви операции по сметките й.Банката е давала заеми на отделни лица,срещу подписан договор с нея и тя се явява КРЕДИТОР,но всички т.н. цесии,които се извършват без съгласието на кредиторът са незаконни,защото се отнасят за пари,които се държат от кредиторът,а няма неговото съгласие...Това е все едно аз да съм разследван за пране на пари,но още не съм осъден,но прокуратурата ми запорира банковите сметки и аз намирам длъжник в същата банка и правя "цесия"???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK