Актуализацията на бюджета мина без промени на второ четене в бюджетната комисия

Актуализацията на бюджета мина без промени на второ четене в бюджетната комисия

© Георги КожухаровВременната бюджетна комисия в парламента прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. без съществени промени с текстовете, гласувани на първо четене.


Не бе прието предложението на Кирил Цочев и група депутати от АБВ от 50 млн. лв. да се увеличат на 110 млн. лв. средствата, предвидени за коледни надбавки за пенсионерите, така че да има за всички възрастни хора.


Междувременно в Държавен вестник беше обнародвано днес постановлението на правителството, с което се прави превод от 50 млн. лв. към бюджета на Държавното обществено осигуряване за изплащането на добавките.
На заседанието на комисията беше отхвърлено предложението на БСП да се завишат с 337 млн. лв. очакваните приходи и така дефицитът да бъде в рамките до 3 процента. В същото време от БСП искаха да се гласуват допълнителни 20 млн. лв. за фонд "Земеделие", 13 млн. лв. за МОН, както и допълнителни средства за Министерство на културата. Тези предложения също не бяха приети.


Ако не пипаме разходните тавани, няма как да понижим дефицита, коментира председателят на
комисията Менда Стоянова по повод предложенията на БСП. Не искам да бъде песимист, но не мисля, че трябва да има корекция на приходите такава, каквато вие предлагате, добави тя.


Мартин Димитров от Реформаторския блок пък отбеляза, че ако се коригират параметрите за приходите и не се изпълни и актуализацията на бюджета за тази година, то това ще бъде много лош сигнал за инвеститорите. Предлагам да не си позволяваме подобен експеримент, каза Димитров.


Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев посочи, че засега няма основания да се смята, че приходите могат да бъдат по-високи от това, което е заложено в проекта за актуализация на бюджета. Дори и декември да е силен месец, приходите от него ще дойдат чак през януари, коментира той в отговор на
предложенията на БСП.


Предложението за промени в текстовете на Закона за банковата несъстоятелност, отнасящи се до прихващания в КТБ, бе прието в Преходните и заключителни разпоредби на Закона на
актуализацията на бюджета.


То предвижда, че прихващането е недействително по отношение на кредиторите на несъстоятелността освен за частта, която всеки от тях би получил при разпределението на осребреното имущество.


Актуализацията на бюджета за 2014 г. предвижда неизпълнение на разчетените приходи от 1.061 млрд. лв., или 1.3 процента от прогнозния БВП. Основните данъци, по които приходите се прогнозира да бъдат по-ниски от планираните, са ДДС от внос, акцизи, корпоративни данъци, както и увеличение на разходите.


Предоставят се допълнителни бюджетни средства, осигуряващи изпълнението на най-неотложните им задължения до края на годината, на МВР - 125.7 млн. лв., на Министерството на труда и социалната политика - 50 млн. лв., на Министерството на здравеопазването - 24.2 млн. лева, на Министерството на
регионалното развитие - 16.4 млн. лв., на Министерството на земеделието и храните - 16.4 млн. лв., на Висшия съдебен съвет - 10 млн. лв., на Министерството на правосъдието - 5 млн. лв., на МВнР - 3 млн. лв., на Държавен фонд "Земеделие" - 70 млн. лв. В разчетите са предвидени и 77 млн. лв. за подпомагане
финансирането на европейски проекти и други разходи.


Дефицитът по държавния бюджет е в размер на 3.7 процента от БВП и възможност за допълнително дългово финансиране до 4.5 млрд. лв. в рамките на годината. Предвиденото ново дългово финансиране
включва предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер на 2.9 млрд. лв.


Депутатите от временната бюджетна комисия приеха на второ четене и актуализацията на бюджета на НЗОК. Бюджетът на касата се увеличава със 100 млн. лв.


Преди това комисията одобри актуализацията и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса в размер на 100 млн. лева. Това стана почти без дебати.


За здравноосигурителни плащания, здравноосигурителни продукти за домашно лечение и диетични храни за специализирани медицински цели ще бъдат 25 млн. лева. За здравноосигурителни плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, ще отидат 10 млн. лв. За лекарствена терапия при злокачествени образувания отиват 15 млн. лева, а за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ - 50 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Актуализацията на бюджета мина без промени на второ четене в бюджетната комисия..........Експреса мина....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на deep_water
  deep_water
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Урааааааааааааааааааааааа!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  И сега очаквайте реакцията на Брюксел.

 4. 4 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Разстроено

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

  Какво да очакваме, каквото сме дробили ще сърбаме. Тоя народ не се научи да не избира комунисти. След тях винаги е пустиня и заеми за измъкване от калта!!!

  Няма шики-мики.
 5. 5 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#4] от "Костозомби заразено с костококи":

  викаш и Орешарски като тегли пак по същите причини

 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#5] от "stivy":

  Не викам такова нещо. Орешарски взе бюджет по средата на годината със 7 милиона в излишък. Сега остави бюджет по средата с милиард и половина дефицит. Нали можеш да смяташ

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костозомби заразено с костококи":
  7 трилиона
  твърдиш, че лъжат в тази статия
  http://www.mediapool.bg/oresharski-ne-uspya-da-ubedi-kakvo-nalaga-aktualizatsiya-na-byudzheta-news208458.html

  ПП: остави глупостите на страна, като искаш и в http://www.minfin.bg/ гледай бюджетите(нали си способен да намираш информация, тя си е сметната) - проблемът е другаде, реформи му се вика. Ама като гледам и новите раздават пари на калпак. Хвани единия, удари другия!
  За това какво мислиш "прихващането е недействително по отношение на кредиторите на несъстоятелността освен за частта, която всеки от тях би получил при разпределението на осребреното имущество"- ще ни съдерат ли от дела в Страсбург?

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#7] от "stivy":

  Твърдя, че миналата година за полугодието държавния бюджет беше на 7 милиона плюс. Можеш да го видиш във втория линк който сам си постнал. Твърдя и че тази година Орешарски остави държавния бюджет на милиард и 500 милиона дефицит. Всичко друго са твои глупости и опити за увъртане и замъгляване на темата.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добреееее, но остава още много работа и то по бюджет 2015...

 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Радуйся,народе!
  Плача -следва.

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  КОЙ ще приеме поправка, която ще увеличи и без това зверската печалба на търговските банки от фалита на КТБ с 800 млн.лв. за сметка на хората и фирмите!?

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  С две думи-няма изненада!

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  С две думи-няма изненада!

 14. 14 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Сега д..е да ни е яко!То е ясно,че всички ще плащаме!

  Tony
 15. 15 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  А тези хора и фирми потърсиха ли отговорност от главният виновник за ситуацията с КТБ - Цветан Василев досега?

 16. 16 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Очаквано! Даже БСП се противяха на УЖ! За рейтинг! Всички искат свежи пари! Няма какво реално да се отклонява! Вече ще има! Да наблегна и да подчертая с много дебели черти: тия пари трябва да ги връщаме ние! От данъци, от ниски, замразени заплати, от ниски пенсии! Социалните ни системи са критично бедни! Съответно, услугите им са недостъпни до всички и с изключително лошо качество! Така че, вече не върви дилемата: месо, или мляко! И в двата случая кравата умира от изтощение!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK