Георги Кадиев: Проектобюджетът не предполага никакви реформи

Георги Кадиев: Проектобюджетът не предполага никакви реформи

© Надежда Чипева, КапиталДепутатът от БСП Георги Кадиев заяви, че в проекта на бюджета за догодина няма нищо ново, той е "изключително стандартен" и ако по него се съди за мандата на правителството, то не се очакват никакви реформи.


"Ако съдим за целия мандат на правителството спрямо този бюджет, изводът е, че няма да има никакви реформи, защото бюджетът е изключително стандартен", коментира Кадиев пред БНР. Той все пак уточни че проектът още не е представен пред депутатите, но заяви, че от документите се вижда, че дори 3-годишната средносрочна прогноза е по-лоша, отколкото тази, която беше направена през април от финансовото министерство за бюджетния дефицит. "Тогава се предвиждаше той да се движи около 1–1,5%, сега виждам, че е 3% догодина, след това 2,5 и 2% през 2017 година, тоест никакво увеличение на приходи като процент от БВП и леко намаляване на разходите", коментира Кадиев.


По думите му си личи, че бюджетът е направен "някъде в коридорите на Министерството на финансите" по същия начин, по който са се правили бюджетите в последните 20–30 години, и в този смисъл дори не вижда нуждата от писане на нови планове за държавните финанси. "Едно и също нещо просто го ъпгрейдвате всяка година и това е", коментира депутатът.
Според него в проекта не е заложена борба с бюджетния дефицит, нито увеличена събираемост на приходите – не се предвиждат нови данъци, като единствената промяна в данъчната политика е свързана с облагането на лихвите по депозитите, не се предприемат стъпки за ръст на икономиката, а просто се намаляват разходите.


"Така или иначе министерствата карат на мускули и системите са недофинансирани във всяко едно отношение – било здравеопазване, било образование, било енергетика. Просто няма пари и това е проблемът. Аз не виждам абсолютно никакъв стремеж да се съберат повече пари", каза депутатът.


Той предположи, че няма да има намаляване на заплати в бюджетния сектор, а по-скоро ще има съкращения на хора или на т.нар. кухи бройки. Относно заявката за реформа в администрацията той отчете намалените разходи за МВР и за Министерството на отбраната, което може би означава и намаляване на щата. Депутатът не смята, че има орязване на разходите на министерствата на политически принцип.


Според Георги Кадиев една от реформите, които трябва да се направят, е окрупняването на общините, защото сега малко общини дават на бюджета повече, отколкото вземат. "Това са най-вече София и други големи градове и общини от типа на Козлодуй, която е малка община, но има голямо предприятие. Две трети от общините у нас имат собствени приходи под 1 млн. лева на година", посочи той и заяви, че не знае какъв е смисълът от съществуването на такива общини.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  Този освен да плюе на ляво и дясно, нещо друго знае ли?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Весело

  е какво да каже човек, който от реформи не разбира по длъжностна характеристика?

 3. 3 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 446 Неутрално

  със сигурност е по - добър от миналите бюджети на твоята партия

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Ами не предполага,след управление на комунисти,винаги е така.

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "посочи той и заяви, че не знае какъв е смисълът от съществуването на такива общини."
  Ами ако излезеш от София за седмица, може и да разбереш!
  Направете така, че да се пътува 100 км до общинския център, умници!
  Изобщо каква е причината да ни свеждат мнението на Кадиев? Би било новина само ако вземе да похвали бюджета....

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  В едно е прав Кадиев: Фин.министър трябва да бъде политическо лице ,за да има поглед напред.Ако назначиш счетоводител ,той вижда само цифри ,а не вижда ,че зад тях стоя хора.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да се внушава : " Коалицията "Орешарски" хем нахрани народа с блажна пица , хем остави много пари в хазната. Сегашните просто искат да крадат - не че няма пари"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5536 Неутрално

  "Георги Кадиев: Проектобюджетът не предполага никакви реформи"
  –––––––––––––––
  Така трябва, др.Кадиев.
  Единствената реформа беше на изборите, което извади БСП и ДПС от властта.
  От тук нататък други реформи не са необходими. Каквото трябва да се случи, то ще се случи.
  Сбогом.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Най-лошото е, че гърбавите некадърни имат още по-гърбава опозиция. Тежко на БГ...

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":

  Типично Кадиев. Цялото време говори за събиране на още приходи, защото системите изнемогвалии накрая, подобно на Мунчо от "Под игото", успява да каже една истина, за която ББ, Радан или друг "десен политик" 1000 пъти ще напълни гащите, преди да го направи :

  "Две трети от общините у нас имат собствени приходи под 1 млн. лева на година", посочи той и заяви, че не знае какъв е смисълът от съществуването на такива общини."

 11. 11 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Този човек не се умори да досажда с демонстриране на компетентност.Винаги недоволен,винаги търсещ недостатъци и винаги правещ се на най правилно мислещ.

 12. 12 Профил на stivy
  stivy
  Рейтинг: 374 Неутрално

  хмм....прав си е човека, не това ни обещаха РБ и ГЕРБ. РБ е време да се стреснат- гледам само се носят по течението!

 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Това не е добре.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Чудя се като чета изказванията по адрес на др.Кадиев - защо имате такова отношение.
  Човека е тесен специалист по реформите и разбира от всичко - финанси и икономика ( макар че като беше зам.министър си даде оставката, вместо да прави реформи), банково дело ( вижда се че съветва дори банкер №1, при това индивидуално, разбира и от енергетика ( все пак човека продава ток на свободния пазар), разбира и от политика ( още малко ще научи БСП как да мине в пълна нелегалност), така че недейте да проявявате такова отношение.

 15. 15 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  <Той предположи, че няма да има намаляване на заплати в бюджетния сектор, а по-скоро ще има съкращения на хора или на т.нар. "кухи бройки". >

  Дали ще е от "кухите бройки" или от нещо друго, но все пак проектобюджетът предвижда намаление на разходите за администрацията с 10%, което е стъпка напред (може би малка и недостатъчна, но все пак е във вярната посока). Може би най-безболезненият начин за намаляване на администрацията е известно време да не се назначава никой на мястото на пенсиониращи се служители.

 16. 16 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кадиев: Проектобюджетът не предполага никакви реформи

  То щото вие за една година се скъсахте от реформи.

  "Просто няма пари и това е проблемът." Що за глупости? 3 млрд лева готова пара във фискалния резерв, (без Сребърния фонд, който също може да подкрепи пенсинна реформа), плюс още 2 млрд нов нетен дълг на това ли му се вика няма пари? Няма план за реформи, пари има в изобилие. Тези 5 млрд ще бъдат опукани догодина, а за реформи ще има отново да ги чакаме.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  ами да пратим танковете в тези общини да ги ликивдират

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Този е НАЗНАЧЕН за вътрешна опозиция в тъпото им БКП, само хвърля прах в очите ... реформаторски бюджет преди реформи чрез закони няма как да има, и няма как сега да се случи !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Поектобюджетът повтаря Дянковата философия на пестелива мизерия и толкова.
  За сега никой не мосли за стимулиране на икономиката, ами само как да се позакърпят нещата, да поседим във властта и да поцицаме на воля от вече почти пресъхнабото държавно виме.

  ура и да живей!!!
 20. 20 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  "Ами ако излезеш от София за седмица, може и да разбереш!"

  Съгласен съм с Вас - общинските администрации най-добре познават местните условия (например колко гориво трябва да има за отопление на училищата и детските градини, или какво благоустройство може да се направи на дадено селище).

  Затова мое би ако в бъдеще се увеличи ролята и се подобрят финансовите възможности на общинските власти за сметка на областните и централните - това ще е един от първите признаци за подобрение на администрацията.

 21. 21 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Този се вживява много в ролята си на вътрешно-партиен дисидент.
  Др.Кадиев,колкото и да се опитвате да разбирате от всичко,изводът е,че разбирате само от соц блянове.Трай си най-хубаво и си кютай с шумкарския хонорар

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 22. 22 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако ГЕРБ искаха реформи щяха поне да ги започнат при предният си мандат.Така че е по вече от ясно,че реформи няма да има.

 23. 23 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Една лява идея, която Кадиев може да предложи - ако се национализират фирми-посредници на енергийния пазар, като „Енерджи съплай“ и „Енерджи съплай грийн“ например, и печалбата им да влиза в бюджета, може пък да се понамали бюджетния дефицит.

 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Г-н Кадиев,как да се правят реформи след опустошителното торнадо на Вашето управление?Сега сте в опозиция и може само да критикувате!Поне бъдете градивни,защото България е на това дередже след Вашето управление!

  Tony
 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Проектобюджетът не предполага никакви реформи

  -Харченето е предостатъчно.

 26. 26 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много на умен взе да се прави другаря Кадиев...

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  [quote#17:"rldkfl"]ами да пратим танковете в тези общини да ги ликивдират[/quote]

  Те вършат същата работа, само че мъченическата, с угасване една по една на всички функции и срив на население

 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Каква е позицията на Кадиев - когато Червените са на власт мрънка срещу своите тонизиращо! Когато БСП са в опозиция хленчи срещу управляващите. Единственият срещу когото не обелва дума е неговият духовен баща - Инкасатора! Същата превтасала бира, но с по-големи т@пки от Кадиев е Дончева! Поне на нея и стискаше да се отдели от кораба-майка. За Кадиев това би било пагубно, по-специално за бизнесът с фактурите... Затова ще продължава да лае като кюпек между две порции помия!

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е, няма значение, че реформи няма! Нали управляват Добрите! Когато управляват добрите отлагането на нужни реформи е нещо добро, когато не управляват Добрите, то е нещо крайно лошо!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ако ползваме стандартът, употребен върху бюджетната политика на предишнито правителство, сегашното са има-няма един месец набълбуква БГ с 12 милиарда нов дълг! Само дето дългът е брутен, както беше брутен и при Орешарски (само че бая по-малък). Но когато управляват Добрите, за брутен дъшг не се говори, само за нетен. Когсто управляват лошите, за нетен дълг не се говори, само за брутен. Обективност...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на Not Fun
  Not Fun
  Рейтинг: 217 Неутрално
 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами да. Все едно не е знаел, че така ще стане.
  То и идеите за реформи са едни такива, че по-добре без тях. Копторът като е пред рухване заради проядени греди, не му прилагат РЕФОРМИ, а направо го събарят.
  И не строят БАРДАК на негово място.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 33. 33 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#4:"chicago514"]Ами не предполага,след управление на комунисти,винаги е така.[/quote]

  Бих предположил че си зомби. Имаш ли си на представа колко им е писнало на хората да слушат и четат това клише "след управление на комунисти,винаги е така"?

  Да не би следващите да са свършили нещо по различно от тях?

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Че бюджетът има много трески за дялане,има ,но не ти си човекът,дето тябва да критикува.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK