Министерството на икономиката готви нови застраховки за износителите

Министерството на икономиката готви нови застраховки за износителите

© Юлия ЛазароваМинистерството на икономиката чрез Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) ще подготви нови продукти в помощ на малките и средните фирми, които искат да изнасят продукцията си.


Предвижда се да се въведе нов продукт, предназначен за фирми с малък експортен опит. Той предвижда по-бърза и улеснена процедура за кандидатстване и одобрение, както и консултация за финансовото състояние и надеждността на чуждестранния партньор. Възможност да се застраховат ще имат сделки с период на отсрочването до 180 дни. Рисковете по експортните сделки ще могат да се финансират със застрахователната полица на БАЕЗ.


Нов продукт се предвижда да се предложи и на по-големите компании, които са износители с опит и разполагат със система за постоянна оценка на кредитния риск и които поддържат добра база с информация за история на плащанията на техните чуждестранни контрагенти. На тези компании БАЕЗ ще предостави по-гъвкави условия, отговарящи на спецификите на рисковете, свързани с компанията, бизнеса и индустрията. Ще бъдат покривани сделки с отсрочване на плащането до 24 месеца, като фирмите ще могат да получат покритие на търговски и/или политически рискове за над 150 държави. Основните параметри на продукта включват по-улеснена процедура за кандидатстване, по-ниска застрахователна премия и допълнителни бонуси при застраховане на по-големи търговски обороти.
Отделно за пазари, където има сложна политическа обстановка, ще бъде въведена "Застраховка на търговски и политически риск". Продуктът предоставя едновременно покритие както на търговските, така и на политическите рискове по експортни сделки.


"Новите услуги ще гарантират получаване на плащането по външнотърговските сделки и ще дадат възможност износителите да работят при по-облекчени и конкурентни условия", посочват от Министерството на икономиката.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Това е стъпка в правилната посока...

 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Експортното застраховане е сред малкото с реален принос в износа. От статията не разбирам какво ново се подготвя. Май само се намираме на приказки...

 3. 3 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Капка в морето.
  Застрахователното дело е най-естествения пазарен коректив на едно общество. Само чрез проследяване на персоналната отговорност може да се стигне до развитие и реформи на образователната, здравна, инвестиционната, полицейската, административна и т.н системи.
  За съжаление у нас то е едва в зародиш, а по-лошото от това е че никой не зацепва колко е фундаментално важно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK