Лихвите по кредитите и по депозитите могат да вървят само надолу, смята Петър Андронов

Лихвите по кредитите и по депозитите могат да вървят само надолу, смята Петър Андронов

© Велко Ангелов, КапиталЛихвите по депозитите, а и по кредитите ще се движат надолу в следващите месеци, защото банките са свръхликвидни. Това прогнозира днес пред журналисти банкерът Петър Андронов, който бе сред участниците в конференцията "Банкова стабилност", организирана тази година за пръв път от асоциацията "Банка на годината" на мястото на традиционните ежегодни банкови награди.


По-рано от организацията обявиха, че тази година няма да връчват наградите си.


Елементарното правило на търсенето и предлагането гласи, че когато има свръхпредлагане на някаква стока, нейната цена пада, коментира Андронов, цитиран от БТА. За последните четири години лихвените проценти по депозитите са паднали с около 250 базисни точки, или 2.5 процента, а по кредитите - с около 230-240 базисни точки, или 2.3-2.4 процента, отбеляза главният изпълнителен директор на СИБанк.
Според Андронов този процес ще продължи, защото не може лихвените проценти у нас да останат различни от нормалните нива в Централна Европа. Понижението на лихвените проценти ще стане
по естествен път, защото българската икономика е отворена към европейската и 75 процента от банковия сектор са чуждестранни - именно през него в България влиза сравнително евтиният финансов ресурс от еврозоната, коментира банкерът.


Сега предстои в банковия сектор да влязат, ако не цялата сума, поне част от 3.7 млрд. лв. депозити от КТБ; освен това държавата през външния дълг, който ще осигури, ще добави нова ликвидност и така, парадоксално, в резултат на събитията с КТБ в страната ни ще има достатъчно фактори, които ще тласкат
депозитните и кредитните лихвени проценти надолу, прогнозира Петър Андронов.


Банкерът подчерта, че другите банки, които не са участвали в събитията от последните месеци, са в добра кондиция и имат желание да изпълняват нормално своите функции. Банките имат достатъчен ресурс и обезпеченост, но не можем да осигурим това, което не зависи от нас - чувството за стабилност и сигурност у хората, заяви Андронов. По думите му това чувство трябва да се създаде постепенно у хората основно с участието на политиците.


В отговор на въпрос за възможностите за икономически растеж през следващата година Петър Андронов отбеляза, че в момента ситуацията е много различна от 90-те години, когато банките са били ограничени и с много по-малко възможности.


Сега банките са готови да осигурят растеж, защото и на самите тях им е необходим по-голям бизнес, по-големи обороти и приходи, коментира той. Въпросът е, че трябва да намерим партньорите си - населението и бизнесът, които също да имат готовност за растеж, а това не е толкова просто на фона на серията от кризи, каза банкерът.


Според Андронов растежът на банковото посредничество през 2015 г. би могъл да достигне до горните диапазони на едноцифрения ръст, тъй като в момента то е единствената алтернатива за финансиране при липса на капиталов пазар у нас и при изключително скромни чуждестранни инвестиции.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Ами как няма да само надолу като банковите институции загубиха част от доверието на българските граждани!

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  По-добре ниски лихви,отколкото казус КТБ!

  Tony
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Ще вървят надолу, докато тръгнат някъде по другите държави. "управляващите" направиха така, че човек вече да не си мечтае за частен бизнес.

 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  За кредитите не знам, но за депозитите скоро май ще се плаща за да си държиш парите в банка!

 5. 5 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 481 Неутрално

  [quote#2:"Free person"]По-добре ниски лихви,отколкото казус КТБ![/quote]

  Отново не сте разбрали статията, казусът КТБ ще доведе до по ниски лихви.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Какви да са лихвите е наистина пазарен процес, но по въпроса за доверието, не мога да се съглася с банкера.
  Те, банките ще оперират с моите пари, по всякакъв възможен начин, включително рисков или безотговорен, каквито примери за голямо съжаление има, а политиците трябвало да създадат моето доверието в банковите институции.
  Политиците сигурно могат да попречат и затова по-скоро трябва да си траят по въпроса, но основния дял от доверието може и трябва да се спечели с демонстрация и дългогодишни доказателства за разумно и печелившо управление на средствата, поне на мен ми се струва, че това е начина.

 7. 7 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Това с падането на лихвите сме го слушали - реалността е друга. Отваряш сайт на която си пожелаеш банка и гледаш. Лихвите са си все същите - хем високи, хем почти като 2 капки вода. За сравнение - в Румъния ипотечните кредити са 5% а във "фалирала" Гърция между 3,2 и 4%.

  Та КО речи млади ми банков меринджей?!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 8. 8 Профил на best_enerdgy
  best_enerdgy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Същата тази Си банк ми отпусна ипотечен инвестиционен кредит през 2010г., и досега ме държи на лихва 10 % в евро и ГПР 11,97 % . Въпреки многобройните ми молби за намаляване на лихвения процент , не искат и да чуят - кой както е сключил договора така си върви до края . Както казваше един друг банкер -" да не сте били глупави да теглите кредит ". Ха прави бизнес в България !
  Въпреки ,че не съм първа младост все по-често гледам към "Терминал"-1 на летище София !

 9. 9 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 541 Разстроено

  "По думите му това чувство трябва да се създаде постепенно у хората основно с участието на политиците." - същите "гарантираха" стабилността на въпросната КТБ, но ....

  Sic transit..
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Весело

  [quote#2:"Free person"]По-добре ниски лихви,отколкото казус КТБ! [/quote]
  "Казусът КТБ" няма нищо общо с нивата на лихвите

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"Free person"]По-добре ниски лихви,отколкото казус КТБ! [/quote]
  В случая нищо общо няма едното с другото.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  "...Банкерът подчерта, че другите банки, които не са участвали в събитията от последните месеци, са в добра кондиция..."!

  Одобряването на държавни помощи, част от добрата кондиция ли е? Или условие, за да са добре банките? Ако не всички, то поне една...! И как ще го осигурят банките този пусти растеж, с ГПР по кредити между 10 и 15%-та?

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 298 Любопитно

  До коментар [#7] от "tom_sawyer":
  и колко е лихват по ипотечните у нас? Не толкова много над тези 5% /които не ми се проверяват/

 14. 14 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 527 Весело

  Ще ги видим колко са ликвидни господине !Скоро ще ги видим!

 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#6:"tsvetko_51"]Какви да са лихвите е наистина пазарен процес[/quote]
  В случая с България и това не е така.
  Преди доста години държавата даде възможност банките да формират лихвения процент ,както си искат и те,незовисимо от "пазара" ни правеха едни "стойности на банковия ресурс" гледайки в тавана,въпреки че техните майки-банки даваха над два пъти по-евтини кредити в онези страни. Държавата ги "натисна" малко те сега минават на софибор ,еурибор или либор,като основа на изчисляване на кредитния процент. Май пак нещо не е като в Европата, ама скоро ще го усетим.

 16. 16 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "tom_sawyer": Виж държавите в твоите примери. Има ли ред,законност- нивата на лихвите са ниски. Има ли "държава"- какво да говорим за лихвите.
  В село дето крадецът е кмет, кой да пази имуществото на селяните от пъдарите. Че те повече крадат от крадците.

 17. 17 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#13] от "iceto_":

  Ице баба, ей такива като теб - хем не проверили, хем не ходили при съседите - най-много "знаете".

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 18. 19 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  "основно с участието на политиците"

  Айде пак политиците били виновни. А БНБ, която е независима институция ? тя какво ? В случая с КТБ основна вина имат БНБ, за неосъществения надзор и ръководителите на КТБ, които са нарушили закона за банките. Сега на ход са царацатурата и съда. Да повдигат обвинения към Искров, съответните отговорни лица в БНБ и срещу ръководството на КТБ. Къде тук имат работа политиците ??????? Политиците нямат право да се мешат в тези институции и крайно време е съда и прокуратурата да започнат да работят.

 19. 20
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 20. 21 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Лихвите, по кредитите на банки, които са обвързани със софибор и юрибор могат да вървят само нагоре и тук е тънкият момент. Двата индекса в момента са ниски, заради кризата и са на историческо дъно и могат да тръгнат само нагоре, ако нещата тръгнат на оправяне и тогава хората, чиято лихва се образува така, ще изреват яко. Логиката е следната: по време на криза хората не харчат и парите стоят в банката, която се чуди какво да ги прави, което я прави свръх ликвидна и банката се опитва да ги сложи на депозит в друга банка, за да спечели поне нещо на лихва, която се предлага на междубанковия пазар. Обаче всички банки са в това положение и цената на депозита пада, точно това, което отразяват тези индекси. Ако погледнете историческия тренд, когато икономиката ни беше най-добре, т.е. 2007-2008 г. софиборът е бил в небесата, защото на банките са им трябвали пари да отпускат кредити и междубанковия депозит е един от тези инструменти за набиране на средства, съответно цената му се покачва, заради търсенето, оттам и индексът скача. Така, че скритият капан е точно тук, а не да ви обясняват, че лихвата се определяла прозрачно. Може да е прозрачно, но е заледена пързалка ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 21. 22 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#8:"best_enerdgy"]Същата тази Си банк ми отпусна ипотечен инвестиционен кредит през 2010г., и досега ме държи на лихва 10 % в евро и ГПР 11,97 % . Въпреки многобройните ми молби за намаляване на лихвения процент , не искат и да чуят - кой както е сключил договора така си върви до края .[/quote]

  Щом не искат да го предоговорят, рефинасирайте го от друга банка, ако ви излезе по-евтино разбира се ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 22. 23 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#17] от "tom_sawyer":

  написах, че при нас са малко над 5% /и не съм проверил румънските/
  или съм ти го написал сложно?

 23. 24 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#5] от "wallenstein":

  ти не си разбрал, краят на казуса КТБ ще донесе по-ниски лихви

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK