Русия очаквала благодарност от ЕС за спирането на "Южен поток"

Русия очаквала благодарност от ЕС за спирането на "Южен поток"

© ReutersПостоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов изрази учудване, че ЕС не е благодарил на Русия, след като Москва е подкрепила позицията му за спиране на проекта "Южен поток", предаде ТАСС. "За широката европейска общественост това може би беше неочаквано, но не и за специалистите от енергийния отрасъл", отбеляза той в интервю за телевизия "Русия 24".


Чижов добави още, че САЩ активно са противодействали на реализирането на "Южен поток", като са подчертавали необходимостта Европа да намали зависимостта си от руските енергийни доставки. "В същото време обаче САЩ никога не обещаха на Европа, че сами ще заменят Русия като източник на енергоносители. Всички тези приказки за шистов газ и за шистов нефт, които ще потекат като река от САЩ, бяха приказки за непросветени", отбеляза Чижов.


САЩ нямали намерение да изнасят газ за Европа, а за Азия, където е по-скъп
Той посочва, че американското законодателство ограничава износа на нефт. Но дори и това законодателство да бъде отменено, американските експортни компании, получили лицензи за износ на газ, ще ги използват не на европейския, а на азиатския пазар, където цените на газа са 1,5 пъти по високи, посочи руският дипломат.
Чижов казва, че Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и Сърбия за излизане от ситуацията, предизвикана от прекратяването на изпълнението на проекта "Южен поток". Русия смята Турция за надежден партньор, който е способен да взема самостоятелни решения, заяви Чижов.


"Турция се държи достатъчно самостоятелно. Когато става дума за изпълняване на собствени решения, страната има и политическата воля, и ресурсите да ги изпълни", отбеляза той.


"Не забравяме, че Турция е член на НАТО и кандидат за членство в ЕС, но въпреки това турското държавно ръководство се държи достатъчно независимо, във всеки случай много по-самостоятелно, отколкото, за съжаление, правителството на България", заяви постоянният представител на Русия в ЕС.


България се оказала ненадежден партньор
Според Чижов България не се е проявила като надежден партньор не само за "Южен поток", а и по редица други проекти. Той отдава това на сложната политическа ситуация и смяната на правителства, "включително и заради разногласия по енергийни теми".


Чижов отбеляза, че в миналото заради позицията на България не са били осъществени проектът за нефтопровод "Бургас-Александруполис" и изграждането на АЕЦ "Белене". "Отнасям се с голяма симпатия към България и българския народ, но тази страна не се прояви като надежден партньор", заявява той.


Според Чижов "Южен поток" е бил като чужд за България, той като тя е щяла да е само транзитна страна, но не и да получава газ по него. "Пари за транзита обаче щеше, разбира се, да получава, а сега няма да ги получава", добави постоянният представител на Русия в ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK